Bu yıl 16. kez düzenlenecek olan Uluslararası MEB Robot Yarışması, 16-19 Ekim 2024 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek. Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük robot yarışmasına 17 ülkeden ve 81 ilden bin 3 kurum, 6 bin 691 katılımcı, 2 bin 687 robotla başvuru yapıldı. İlk kez 2007 yılında 3 kategoride gerçekleştirilen yarışma, bu yıl 13 farklı kategoride (Temel Seviye Çizgi İzleyen, Temel Seviye Tasarla-Çalıştır, Temel Seviye Tozkoparan Robot, İleri Seviye Çizgi İzleyen, İnsansız Hava Aracı (Mini Drone),Mini Sumo, Tasarla-Çalıştır, Yumurta Toplama, Labirent Ustası, RC Sabit Kanat Uçak, Serbest Proje, Su Altı Robot (SAR), Otonom Araç) ortaokul ve dengi okullara, ortaöğretim okul/kurumlarına devam eden öğrenciler ile yükseköğretimde öğrenim gören ön lisans ve lisans öğrencilerinin katılımlarıyla düzenlenecek. Yarışmada kullanılacak olan bütün robot, araç ve gereçler öğretmenler ve öğrenciler tarafından hazırlandı. Tamamen özgün robotlar ve yazılımlar yarışmada boy gösterecek.
Protokol kapsamında; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) ile Türk iş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA); paydaş olarak Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi, Aselsan ve MESS Eğitim Vakfı’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek.
Yarışmada mesleki ve teknik eğitimde, bireylerin yalnızca geleneksel bilgi ve becerilerle donatılmasının ötesinde, meslek alanındaki değişimlere uyum sağlayacak, temel akademik ve mesleki becerilerin kazandırılması hedefleniyor. Bu çerçevede, iletişim, iş birliği ve problem çözme gibi sosyal beceriler ön plana çıkarılacak.
Girişimci bireylerin yetiştirilmesi amaçlanıyor
Millî Eğitim Bakanlığı, mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırarak, toplumda bu alana yönelik farkındalığı artırmayı ve öğrencilere edindikleri bilgileri beceriye dönüştürebilmeleri için gerekli ortamı sağlamakla beraber, öğrencilerin yeni ve özgün ürünler geliştirmeleri, bilimsel düşünme becerileri kazanmaları ve girişimci bireyler olarak yetişmelerini amaçlıyor. Aynı zamanda Uluslararası yurt dışından gelen katılımcılarla farklı ülkelerin teknoloji alanındaki becerilerini sergileme ve öğrencilerimize kültürel etkileşimde bulunma fırsatı sunarak, küresel düzeyde rekabet edebilirliklerini arttıracak. Öğrencilere farklı bakış açılarıyla tanışma ve teknoloji alanında diğer ülkelerin seviyesini gözlemleme fırsatı sunan bu yarışma, kültürel paylaşım ve iş birliği imkânlarını da destekliyor.
16. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nın bu yılki teması “Eğitimin Yüzyılında Ahilik ve Teknoloji” olarak belirlendi. Bu tema, ahilik değerlerinin teknoloji ile harmanlanarak gelecekte nasıl şekillenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
Ali Kaya