Erzurum TEMA Vakfının her yıl gerçekleştirdiği meşe palamudu toplama etkinliği bu yılda düzenlendi. Doğal yaşamı ve ekosistemi koruma amacıyla düzenlenen etkinliğe 7’den 70‘e herkes katılım sağladı.
Şeyma TAHİR/Pusula
Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma hedefiyle yola çıkan TEMA Vakfı, gelenekselleşen meşe palamudu toplama etkinliğini bu yıl da gerçekleştirdi. Genciyle yaşlısıyla doğal yaşamı ve ekosistemi korumak isteyenlerin katıldığı etkinlikte, meşe ormanlarının varlığına dikkat çekilerek yerel toplulukların doğaya karşı duyarlı olmaları konusunda uyarıda bulunuldu.
Meşe palamudu toplamanın, ekonomik değeri olan doğal ürünlerin sürdürülebilirliğine teşvikte bulunduğunu kaydeden, TEMA Vakfı Erzurum İl temsilcisi Onur Demirceylan, bu tarz etkinliklerin, doğal dengenin korunmasına katkı sağladığını söyledi.
Toprak kalitesini arttırıyor
Toplanan meşe palamudu gibi tohumların çimlendirilmesinin, doğal yaşamın korunması ve orman ekosistemlerinin yeniden oluşturulması için önemli bir adım olduğunu kaydeden Demirceylan, “Bu tohumlar, özel olarak hazırlanan ortamlarda uygun sıcaklık, nem ve ışık koşullarında çimlenir. Ardından, fidanlar yetiştikten sonra doğal alanlara dikilmek üzere hazırlanan toprakla buluşturulur. Bu süreç, orman alanlarını genişletmek, erozyonu önlemek, biyoçeşitliliği artırmak ve ekosistemi desteklemek için oldukça önemlidir. Aynı zamanda, toprak kalitesini artırarak suyun tutulmasını sağlar, doğal habitatları destekler ve iklim değişikliği ile mücadelede olumlu etkiler yaratır.” diye konuştu.
Toprakla buluşturulan fidanlar, zamanla büyüyerek yetişkin ağaçlar haline geldiğini ve doğal yaşamı destekleyen birçok fonksiyona sahip olduğunu söyleyen Onur Demirceylan, “Bu süreç, doğal ekosistemlerin restorasyonu ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması için önemli bir katkı sağlar.” dedi.
Şeyma TAHİR