Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi. Bakan Tunç, mezun olanların öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanmasını gerektiren uygulamanın önümüzdeki sene başlayacağını söyledi.
Manolya BULUT-PUSULA
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen ‘Meclis Simülasyonu’ programına katıldı. Programa Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Emin Öz, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, hakim ve savcılar ile Hukuk Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.
Burada konuşan Bakan Tunç, “Hukuk fakültesinden mezun olan kardeşlerimiz artık direkt avukatlık stajına başlayamayacaklar ya da hemen hâkimlik, savcılık sınavına giremeyecekler. Hukuk fakültesinden mezun olan bir genç kardeşimiz öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanacak” dedi.
Mezun olan tekrar sınava girecek
Türkiye’de hukuk fakültelerinin fazlalığından söz eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Hukuk fakültelerimizin sayısı fazla. Bu fazlalık nedeniyle mezun olan kardeşlerimizin özellikle savunmada görev alan avukatlarımızın sayısının fazla olması nedeniyle, oradaki savunmanın güçlü olması anlamındaki eksiklikleri de önümüzdeki süreçlerde gidermemiz lazım. Bu anlamda kontenjan ilgili sınırlama yapılmıştı. Kontenjanın yüz bine düşürülmesi noktasında çalışmalarımız var. Hukuk fakültesinden mezun olan kardeşlerimiz artık direkt avukatlık stajına başlayamayacaklar ya da hemen hakimlik savcılık sınavına giremeyecekler. Hukuk fakültesinden mezun olan bir genç kardeşimiz öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren bu sistem başlıyor. Hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanan kardeşimiz avukat olmak istiyorsa avukatlık stajına o sınavı kazananlar başlayabilir” dedi.
Hakim savcılar adaylara puan verecek
Hakim ve savcı olmak isteyenlerin puan sistemine tabi tutulacağını belirten Bakan Tunç, “Hâkim, savcı adaylarını da kaldırdık. Yerine hâkim ve savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Hâkim savcı adaylığı iki yıl sürüyordu. Hâkim savcı yardımcılığı da üç yıl sürecek. Bir yıl adalet akademisinde önemli güçlü bir eğitim alacaklar. Tecrübeli profesörlerimizden, uygulayıcılarımızdan, Yargıtay üyelerimizden, istinattan, ilk dereceden hâkimlerimiz orada eğitimler verecek ve o eğitimler sırasında da muhtelif zamanlarda ara sınavları geçecekler. Sonrasında da o eğitim tamamladıktan sonra iki yıl boyunca tecrübeli hâkim ve savcıların yanında hâkim savcı yardımcısı olarak çalışacaklar ve o çalıştıkları süre içerisinde yargısal kararlara imza atamayacaklar. Ama diğer konularda hâkim ve savcılarımızın yardımcısı olarak kararların yazılmasını, tüm bunlarda tecrübeli hâkim insanlarımızın yanında usta çırak ilişkisi içerisinde çalışacaklar ve o tecrübeli hakim savcılarımız onlara puanlar verecekler. Sonrasında belli bir puanı tutturan bu mesleğe kabul edilecek” diye konuştu.
Sessiz devrim
Hukuk alanında çok önemli reformlara imza attıklarını kaydeden Bakan Tunç, “Tabii mevzuat değişikliklerinin yanı sıra anayasamızda da küçümsenmeyecek, sessiz devrim sayılan önemli değişiklikleri hayata geçirdik. Bunlar meclisimizin onayı ile gerçekleşti. Özellikle anayasamızda, yargı alanındaki değişiklikler birer reformdur. Hep tartışılır, yargı birliği, askeri yargı-sivil yargı ayrılığı. Anayasamızda yargı birliğini sağladık. Askeri yargıyı kaldırdık. Hâkimler Savcılar Kurulu’nun ve Anayasa Mahkemesi’nin yapılarını daha hukuk devleti ilkelerine uygun hale getirdik. Yine anayasamızda sıkıyönetim diye bir madde vardı. Gerektiğinde sıkıyönetim ilan edilebilir şeklinde. Yine anayasamızda darbeciler yargılanamaz diye bir madde vardı. Bütün bunları değiştirdik, kaldırdık” dedi.
Atatürk Üniversitesi’nin başarısı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesi’nden mezun olan hukukçuların meslekte başarılı olduğunu sözlerine ekleyerek şöyle söyledi; “Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan kardeşlerimizin özellikle hâkimlik ve savcılık sınavlarında yüksek başarı gösterdiğini memnuniyetle görüyoruz ve bu başarı inşallah giderek devam edecek. Ben buna inanıyorum. Bugünkü bu faaliyet özellikle hukuk eylemine, yasamaya, kanunlara, hukuka verdiğiniz özellikle hukuk kulübünün bu çalışmaları takdire şayan. Sizleri tebrik ediyorum.”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, programdan sonra eşi Fatma Tunç’un amcası Ali İhsan Eminoğlu’nun Solakzade Camii’ndeki cenaze namazına katıldı.