Erzurum İl Sağlık Müdürü Dr. Gürsel Bedir Yeni Sağlık Yönetmeliği ile alakalı İl Sağlık Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenledi. Yeni Sağlık Yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulunan Bedir, doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgilendirme yaptı.
Birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemi
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu göreve başladıktan sonra birinci basamak sağlık hizmetlerine ve koruyucu sağlık hizmetlerine büyük önem vermeye başladığını ifade eden Bedir, “Çünkü birinci basamakta insanları sağlıklı tutabilirsek, hastalanmalarını engelleyebilirsek, hem sağlık sistemi üzerindeki yükü azaltır hem de vatandaşlarımızın sağlığını korumuş oluruz. Bu, hastanelerdeki hasta yoğunluğunu da önler” diye konuştu.
Yeni yönetmeliğin amaçları
Aile hekimliğini güçlendirmek, daha etkin ve verimli hale getirmek amacıyla bir yönetmelik çalışması yapıldığını belirten Bedir, “Bu yönetmelik hazırlanırken, sahada karşılaşılan sorunlar dikkate alındı. Hem sağlık personelinin hem de vatandaşın yaşadığı problemleri çözmeye yönelik adımlar atıldı. Bakan Bey, sahayı çok iyi bilen bir yönetici olarak bu çalışmalara liderlik etti” dedi.
‘Amaç, yaşlı nüfusun hastalanmalarını önlemek’
Ülkede yaşlı nüfusun arttığını ve kronik hastalık yükünün oldukça fazla olduğunu söyleyen Bedir, “Yeni yönetmelikte, özellikle 65 yaş üstü vatandaşların sağlık taramalarına ağırlık verildi. Amaç, yaşlı nüfusun sağlığını koruyarak hastalanmalarını önlemek. Böylece, hastanelerdeki yoğunluk azaltılarak gerçekten ihtiyacı olan hastalara odaklanılması hedefleniyor” vurgusu yaptı.
Aile hekimleri kapasiteye sahip
Aile hekimlerinin birçok sağlık sorununu yönetebilecek kapasiteye sahip olduğunu dile getiren Bedir, “Ancak vatandaşlarımızın büyük bir kısmı doğrudan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuruyor. Bu durum, gereksiz yoğunluğa yol açıyor. Oysa aile hekimlerimize güvenilirse birçok hastalık birinci basamakta çözülebilir. Yeni düzenlemelerle aile hekimleri, kendi nüfuslarının sağlığını yönetebilir hale getirilecek” şeklinde konuştu.
Gereksiz kullanımını önlenecek
Ülkede antibiyotik, mide koruyucu ve ağrı kesici gibi ilaçların gereksiz kullanımı oldukça yaygın olduğunun altını çizen Bedir, “Yeni düzenlemede, bu tür ilaçların gereksiz kullanımını önlemek amaçlanıyor. Hekimlerin, ihtiyaç duyulan durumlarda bu ilaçları yazmaya devam edeceği vurgulanıyor. Ancak vatandaşların bilinçlenmesi ve sağlık okuryazarlığının artırılması gerektiği ifade ediliyor” ifadelerini kullandı.
Bazı raporlar ücretli hale getirilebilir
Sürücü belgesi ve silah ruhsatı gibi raporların aile hekimliklerinden alınması konusunda bir yoğunluk oluştuğunun üstünde duran Bedir, “Bu tür raporların daha kapsamlı muayenelerle hastanelerde verilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu süreçte bazı raporların ücretli hale getirilmesi konusu gündemde. Ancak henüz netleşmiş bir karar yok” diye konuştu.
Ali Kaya