![Reklam](https://www.gazetepusula.net/images/reklam/yeni-5.jpg)
Erzurum, Türkiye’nin en önemli kış turizmi ve kayak merkezlerinden biri olarak her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ancak bu yoğun sezon yaralamalı kazaları da beraberinde getiriyor.
Erzurum Şehir Hastanesi’nin acil servisine 21 Kasım-13 Şubat tarihleri arasında binlerce yaralanma vakası geldi. Kayıtlara giren 2048 yaralanma vakasının 1060’ını buzlanan yollarda düşerek yaralananlar oluşturdu. 520 kişi ise direkt kayak ve snowboard benzeri sporlara bağlı olarak yaralandı. Kayak merkezlerinden acil servise başvuran yüzlerce kişiden kimisinin vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar meydana gelirken kimisi de doku zedelenmesi yaşadı.
Bu veriler, kış sporları yaparken ve zorlu hava koşullarında hareket ederken dikkatli olunması gerektiğini net bir şekilde gösterdi.
Kayak ve snowboard yaralanmalarına dikkat!
Erzurum Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Hakkı Tör, kış sporlarına bağlı yaralanmaların büyük bir kısmının kontrolsüz hızlanma, pist kurallarına uymama, uygun ekipman kullanmama ve deneyim eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.
Kayak öncesi yapılacakları anlatan Doç. Dr. Tör, “Kayak öncesi ısınma, kasları esnetmek ve vücudu spora hazırlamak sakatlık riskini azaltır. Kayak ayakkabıları, bağlamalar ve kayak sopaları kişinin boy, kilo ve deneyim seviyesine uygun olmalıdır. Kask ve gözlük kullanımı ise olası kazaların ciddiyetini azaltır. Pistte hız kontrolüne dikkat edilmeli, aniden durma veya yön değiştirme gibi ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Özellikle kalabalık pistlerde diğer sporcuların güvenliği gözetilmelidir.Sis, aşırı kar yağışı veya buzlanma gibi hava koşulları kayak yapmayı zorlaştırabilir. Bu tür durumlarda risk alınmamalıdır. Yorulmuş bir bedenle spor yapmaya devam etmek kaza riskini artırır. Yorgunluk belirtileri hissedildiğinde ara verilmelidir” dedi.
Önlem şart!
Her yıl binlerce sporcuyu ve misafiri ağırlayan Erzurum'da, kış sporlarının güvenli bir şekilde yapılmasının büyük önem taşığını dile getiren Tör, “ Hastanemize başvuran vakaların analizleri, önlemler alındığında bu yaralanmaların büyük oranda önlenebileceğini göstermektedir. Kayak ve kış sporlarını güvenle yapabilmek için alınacak tedbirler hem bireylerin sağlığını koruyacak hem de sağlık hizmetlerine olan yoğunluğu azaltacaktır. Erzurum Şehir Hastanesi olarak, sporcuları ve vatandaşlarımızı güvenlik kurallarına uymaya, bireysel önlemler almaya ve bilinçli hareket etmeye davet ediyoruz” diye konuştu.
Dikkat edilmesi gerekenler!
En sık görülen yaralanmalar arasında ise diz, bağ yaralanmaları ve menisküs yırtıkları, omuz ve kalça çıkıkları ve kırıkları, ayak ve el bilek kırıkları, kafa ve omurga travmaları ile beyin sarsıntıları yer aldı.
Özellikle kafa ve omurga travmalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden kask kullanımının hayati önem taşıdığını kaydeden Erzurum Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Hakkı Tör, kaygan zeminlerde dikkat edilecekleri de sıralayarak, “ Kaymaz tabanlı kış ayakkabıları tercih edilmeli ve adımlar küçük olmlaı. Özellikle yaşlılar ve çocuklar dikkatli olmalı. Merdiven, kaldırımlar ve açık alanlarda temkinli hareket edilmeli. Bu gibi zeminlerde yürüken eller cepte olmalı ” ifadelerini kullandı.
Manolya Bulut
Kayakta bazen hiçbir şey yapmasan da en olmadık yerde sakatlanabilirsin.