Birçok branştan takımın yüksek irtifa kampı için tercih ettiği Erzurum şimdi de tekerlekli kayak milli takımının tercihi oldu. Tekerlekli kayak milli takım sporcuları, antrenmanlarını Erzurum İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne bağlı Olimpik Hazırlık Merkezi ve Erzurum’un farklı karayolu güzergahlarında yapıyor.
Şimdiye kadar farklı branşlardan çok sayıda yerli ve yabancı milli takımın tercih ettiği Erzurum Olimpik Hazırlık Merkezi, bugünlerde EYOF (Avrupa Gençlik Olimpik Festivali) 2025 ve Türkiye Kayak Federasyonu’nun yarışmalarına hazırlanan Tekerlekli Kayak Milli Takımı sporcularına ev sahipliği yapıyor.
Tekerli kayak Milli Takım sporcuları hocalarının nezaretinde Palandöken ilçesine bağlı karayollarında veya Erzurum Olimpik Hazırlık Merkezi çevresindeki pistlerde antrenmanlarını gerçekleştiriyor. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda bugüne kadar birçok madalya kazanan sporcular, her gün yaklaşık 5 kilometre yol katediyor.
‘Erzurum’un iklimi büyük avantaj sağlıyor’
Erzurum Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi Müdürü Muzaffer Kaya, Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezleri’nin altyapısı 2010-2011 yıllarından beri Erzurum’da mevcut olduğunu ifade ederek, “2011’deki olimpiyatlardan sonra tesisler kuruldu ve Erzurum, olimpik bir merkez olarak yapılandırıldı. O tarihten bu yana Türkiye Kayak Federasyonu’nun yürüttüğü kayaklı koşu gibi branşlarda birçok sporcumuz üst düzey başarılar elde etti. Olimpiyatlara katılan sporcularımız bile var. Son olarak Yunus Emre Fırat katıldı. Şu anda bu branşta 17 sporcumuz mevcut ve hem burada hem de yurt dışında kamplarla hazırlıklarına devam ediyoruz.” diye konuştu.
Erzurum’un iklimi ve Kandilli Kayaklı Koşu ve Biatlon Tesislerinin bu spor branşında büyük avantaj sağladığını anlatan Kaya şunları söyledi; “İl Müdürümüz Levent Bey’in desteğiyle Kandilli tesislerini yeniden revize ettik ve sezonu aktif hale getirdik. Kasım itibariyle tesisler açılacak. Burada 7 kilometre uzunluğunda kayaklı koşu ve biatlon için bir pistimiz var. Kayaklı koşu; kışın kar üzerinde, yazın ise tekerlekli kayaklarla yapılan bir spor. Erzurum’un bazı bölgelerinde de antrenmanlar yapıyoruz. Ancak asıl antrenman alanımız Kandilli tesisleri… Merkezimizde sporcuların antrenman, beslenme ve konaklama ihtiyaçları için her türlü imkan sağlanıyor. Destek personelimiz, sporcuların fiziksel ve mental ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor. İki fizyoterapistimiz, üç diyetisyenimiz ve iki spor psikoloğumuz sporculara destek sağlıyor. Sporcuların antrenman yoğunluklarına göre masaj terapistlerinden de yardım alıyoruz. Bu sporculara, uluslararası düzeyde bir sporcuya verilebilecek tüm desteği sağlamaya çalışıyoruz.”
Söz konusu imkanların Bakanlık ve İl müdürlüğünün projeleri sayesinde sağlandığını dile getiren Kaya, “Yaklaşık 17 sporcumuz, kız ve erkek olarak ayrı alanlarda konaklıyor. Sabah kahvaltısı, öğlen yemeği, akşam yemeği ve iki ara öğünle sporcuların enerji ve protein ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ayrıca sporcuların akademik eğitim süreçlerini de yakından takip ediyoruz. Milli Eğitim ve üniversite kanadından aldığımız desteklerle eğitimlerini sürdürüyorlar. Biz burada, devletimizin bize sunduğu imkanlarla, sporcularımıza ellerinden geleni yapmaları için her şeyi sunuyoruz. Geriye, sporcuların azimleriyle ülkemizi en üst seviyeye taşımaları kalıyor" şeklinde konuştu.
‘Erzurum’da Türkiye'nin en iyi sporcularını yetiştiriyor’
Erzurum’da Olimpik Sporcu Yetiştirme Merkezi’nde Tekerlekli Kayak ve Kayaklı Koşu Milli Takım Antrenörü Ömer Yusufoğlu ise 2002’de bu spora başladığını ve 2015 yılından beri antrenörlük yaptığını belirterek şu ifadeleri kullandı; “Kayaklı koşu, kökeni çok eski olan, hatta ata sporu diyebileceğimiz bir spor dalı. Eskiden Anadolu’da insanlar, tahtaları ayaklarına bağlayarak kış günlerinde ulaşımı kolaylaştırmak için çobanlık yaparlardı. Günümüzde ise kayaklı koşu modernize edilmiş ve olimpik bir branş haline gelmiştir. Kayaklı koşunun yaz versiyonu da var ve bu alanda dünya şampiyonaları düzenleniyor. Ancak yaz olimpiyatlarına dahil olmadığından biz daha çok kış sezonuna yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ekipmanlarımız ise kışa göre biraz farklı; ancak teknikler tamamen aynı. Kask, koruyucu ekipmanlar, ayakkabılar ve bağlamalar kayaklı koşunun temel malzemeleridir.”
Erzurum Olimpik Sporcu Yetiştirme Merkezi’nin, Türkiye’nin en iyi sporcularını yetiştirdiğini vurgulayan Antrenör Ömer Yusufoğlu şöyle konuştu; “Geleceğin başarılı sporcuları burada, hem kendi geleceklerine hem de bu sporun geleceğine yön vermek için çaba gösteriyor. Şu an sporcularımızın bir kısmı Yıldızlar Olimpiyatı’na hazırlanıyor. Yarın Rize’de bir kampa katılacaklar; orada kış antrenmanlarına devam edecekler. Erzurum’a döndüklerinde ise yaz antrenmanlarına kaldıkları yerden devam edecekler. Kayaklı koşunun yaz ve kış versiyonları arasında temel fark, yüzey farklılığıdır. Teknikler aynı; sadece kışın kar üzerinde, yazın ise tekerlekli ekipmanlarla çalışıyoruz.”
Yıl içinde Gürcistan’da yapılacak Yıldızlar Olimpiyatı’nın hazırlıklarını da sürdürdüklerini belirten Yusufoğlu, “Yarışmanın kesin tarihi henüz belli değil, ama kış sezonu içinde gerçekleşecek. Erzurum’da bu spora ilgi duyan geniş bir kitle mevcut... Yüksek rakım ve modern tesisler nedeniyle burada milli takım seviyesindeki sporcular yetişiyor. Olimpik merkezimizde diyetisyen, psikolog gibi desteklerin yanı sıra tüm fiziksel imkanlar da sağlanıyor. Sporcularımızın tek yapması gereken, sporlarına odaklanmak, eğitimlerini sürdürmek ve bu sporu kendilerinden sonraki nesillere en iyi şekilde aktarmak” ifadelerini kullandı.
‘Önemli dereceler elde etmeyi hedefliyoruz’
Tekerlekli Kayak Milli takım sporcusu Civan Karaman, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden katıldığını söyleyerek, “Spora 12 yaşında başladım ve 8 yıldır kayaklı koşu sporu ile ilgileniyorum. Daha önce birçok kez Türkiye şampiyonlukları ve çeşitli başarılar elde ettim. Önümüzdeki yarışlarda dünya şampiyonası, Balkan Kupaları ve 2026’da Milano’da yapılacak olimpiyatlar için hazırlık yapıyoruz. Geçen sene Lübnan’da düzenlenen uluslararası yarışmalarda 3 altın madalya kazandım. Şu an çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor ve büyük yarışlarda önemli dereceler elde etmeyi hedefliyoruz. Bu sene yapılacak olan Gençler Dünya Şampiyonası ve Balkan Kupası’nda da iyi dereceler almak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Emin adımlarla ilerliyoruz” dedi
‘Erzurum Olimpik Hazırlık Merkezi çok büyük avantajlar sağlıyor’
Milli takım sporcusu 19 yaşındaki Rabia Akyol ise Muşlu olduğunu ve şu anda Erzurum’da antrenman yaptığını ifade ederek, “7 yıldır sporla uğraşıyorum ve milli sporcuyum. Yaptığımız spor, çok zor ve emek isteyen bir branş… Çok güç gerektiriyor. Yine de benim için oldukça zevkli geçiyor. Daha önce Türkiye şampiyonasında dereceler elde ettim ve Dünya Gençler Şampiyonasında da derece kazandım. Pek çok madalyam var. Şu an önümüzdeki Dünya Gençler Şampiyonası’na hazırlanıyoruz. Erzurum Olimpik Hazırlık Merkezi’nde antrenman yapıyoruz ve bu merkez bizim için büyük bir avantaj sağlıyor. Fizyoterapist, diyetisyen, masaj gibi her konuda çok destek alıyoruz. Beslenme, dinlenme gibi her konuda çok memnunuz; tüm ihtiyaçlarımız karşılanıyor.
Tekerlekli kayak nedir?
Tekerlekli kayak, kışın kar üzerinde yapılan kayaklı koşunun yaz versiyonu olarak tanımlanıyor. Kayaklı koşunun antrenmanlarını yıl boyunca sürdürebilmek amacıyla geliştirildi. Kayaklar, tekerlekler üzerinde kaymak için özel olarak tasarlanmış ve genellikle antrenmanlar asfalt ya da beton zeminlerde yapılıyor. Tekerlekli kayak, kış kayaklı koşusuna çok benzer teknikler kullanılıyor. Sporcular, klasik stil veya serbest stil (skating) teknikleriyle kayıyor. Ekipman olarak da; kayak batonları, özel tekerlekli kayak ayakkabıları ve tekerlekli kayaklar kullanılıyor. Türkiye’de de bu spor gelişme aşamasında ve özellikle Erzurum gibi yüksek irtifalı bölgelerde bu alanda antrenman ve yarışmalar düzenleniyor. Tekerlekli kayak, sporculara kış sezonuna kadar formda kalma ve dayanıklılık kazanma imkanı sunduğu için oldukça büyük önem arz ediyor.
Ali Kaya