Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, her yıl olduğu gibi bu yıl da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Erzurum’da görev yapan ulusal ve yerel basının temsilcileri ile bir araya geldi. Düzenlenen programda basının önemine dikkat çeken Rektör Çomaklı, “Özgürlükçü demokrasilerde basının en önemli kamusal görevi, tüm kamusal yaşantının kontrolü ve kritiğidir. Basınının inandırıcılığı ve saygınlığı ona düşen görevi layıkıyla yerine getirebilmesi noktasında hayati öneme sahiptir” dedi.
“Bayram değil dayanışma günüdür”
Programın açılış kınuşmasını yapan Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, “10 Ocak 1961 tarihi, basında çalışanların özlük haklarını düzenleyen 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle bugünü bayram değil, dayanışma günü olarak kutluyoruz. Zira basın sektörünün zor bir dönemden geçmektedir. Mesleki yasaların çıkarılmasından basın özgürlüğüne kadar birçok konuda düzenleme beklenmektedir. Medya sektörü, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi sorunlarla karşı karşıyadır” dedi.
Medyanın eksiklikleerine vurgu yapan Başkan Özsoy, “Türkiye’de gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmekte, bu durum mesleği her türlü istismara açık hala getirmektedir. Gazetecilik mesleğinde bu çarpık durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası" teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılmalıdır” şeklinde konuştu.
Başkan Özsoy şöyle devam etti; “Çalışan Gazeteciler Günü’nü gerçek anlamıyla, kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa zamanda ulaşmak ve 2024 yılının sorunların çözüldüğü bir yıl olması umuduyla, zor şartlarda, sorunlara rağmen sorumlulukla görev yapan meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimizi sunar, sağlık ve başarı dolu günler temenni ederiz”
“Basının gücünü ve potansiyelini biliyoruz”
Yerel basının önemine vurgu yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, “Özgür ve bağımsız basın, demokrasilerin vazgeçilmez ön koşulu olarak kabul edilir çünkü demokrasilerde çok seslilik, düşünce özgürlüğü yönetimlerin halk tarafından yönetilmesi esastır. Bu ortam ancak özgür iletişimle sağlanır. Bu noktada vatandaşın sözcüsü basındır. Bu doğrultuda özgürlükçü demokrasilerde basının en önemli kamusal görevi tüm kurumsal yaşantının kontrolü ve kritiğidir.
Basının inandırıcılığı saygınlığı ona düşen görevi layıkıyla yerine getirmesi noktasında hayati önem arz etmektedir. Dolayısıyla her anlamda hakkın ve doğrunun yanında kendini konumlandırmak basın kuruluşlarının en büyük görevi olmalarıdır. Üniversite olarak basının gücünü ve potansiyelini biliyoruz. Bu potansiyelin harekete geçmesi konusunda sorumluluğumuzun da farkındayız. Bu bağlamda göreve geldiğimiz günden itibaren yerel medya ile istişare grupları kurarak ve karşılıklı diyalogları güçlendirerek adımlar attık, atmaya da devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Rektör Çomaklı son olarak, “Kıymetli basın mensupları üstlendiğiniz görevlerinizi yerine getirirken toplumumuzun inançlarını, değerlerini ve hassasiyetlerini dikkate alacağınıza ülkemizin daha müreffeh bir seviyeye gelmesine katkı sağlayacağınıza olan inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerimle vazifelerini meslek ilkeleri çerçevesinde icra eden tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum” dedi.
100. yılda 100 Gazete sergisi
Program öncesi Cumhuriyetin 100'üncü yılı sebebiyle Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan 100. Yıl 100 Gazete sergisi açıldı. Başkan Özsoy, Rektör Çomaklı, gazeteciler ile ve sergiyi gezdirerek Erzurum'un basın tarihi hakkında bilgiler verdi.
Sergide Anadolu’nun en eski ve 157 yıllık bir basın geleneğine sahip Erzurum'un 1867'den günümüze yayınlanan yüzlerce gazeteden seçilen 100 günlük ve haftalık gazetenin birinci sayfaları yer aldı. Anadolu’da yayınlanan ilk Türkçe gazete ENVAR-I ŞARKİYYE ile Millî Mücadeleye ve Erzurum Kongresine omuz vermiş ALBAYRAK gibi önemli gazeteler de gösterime sunuldu.
Başkan Özsoy, serginin düzenlenmesinde emeği geçen İletişim Fakültesi yöneticilerine ve Rektörlük Kurumsal İletişim direktörü Prof. Dr. Besim Yıldırım’a teşekkür etti.
Melek Ahıskalı