Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Bilici’nin katkılarıyla gerçekleştirilen çalışma, “LANCET” dergisinde "Pembrolizumab plus trastuzumab and chemotherapy for HER2-positive gastric or gastro-oesophageal junction adenocarcinoma: interim analyses from the phase 3 KEYNOTE-811 randomised placebo-controlled trial" başlığı ile yayımladı. Bu uluslararası çalışmaya Türkiye, ABD, Çin, Japonya, İtalya Fransa, Şili, Polonya, Ukrayna, Güney Kore, Belçika ve İspanya’nın yer aldığı 20 ülke 168 tıp merkezinden bilim insanları da katkı verdi.
Çalışma kapsamında plasebo ile karşılaştırıldığında immünoterapi ajanı olan pembrolizumab, özellikle tümöründe PD-L1 kombine pozitif skoru 1 veya üzerinde olan metastatik HER2-pozitif mide ve/veya gastro-özofageal kanser hastalarında birinci basamakta trastuzumab ve kemoterapi ile kombine uygulandığında yanıt ve sağkalım parametrelerini önemli ölçüde iyileştirdi.
Ülkemizde Yaygın Görülen Hastalık Türleri Üzerine Umut Verici Bir Çalışma
Klinik basamaklarının Atatürk Üniversitesitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı ünitelerinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Bilici; Mide ve Gastro-özefagial kanserlerin bölgemizde diğer bölgelere göre çok daha fazla görüldüğünü, hali hazırda 20’nin üzerinde çoğunluğu Faz III olan randomize klinik çalışma yürüttüklerini ve bu çalışmalarla hastaların immünoterapi ve trozin kinaz inihibitörleri gibi yeni etkili hedefe yönelik tedavilere ulaşabilme imkanı bulduğunu ifade etti.
KEYNOTE-811 çalışmasının tıp dünyasının impact faktörü en yüksek önemli dergilerinden gösterilen Lancet gibi bir dergide yayımlanmış olmasının Atatürk Üniversitesi adına gurur verici olduğunu belirten Prof. Dr. Bilici, çalışmanın aynı zamanda yine onkolojinin en önemli kongrelerinden olan ESMO-2023 ve ASCO GI-2024 kongrelerinde de sunulduğunu bildirdi.
Klinik çalışmaların yürütülmesinde kendilerini destekleyen Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı başta olmak üzere, bu çalışmalara radyolojik olarak ciddi katkıda bulunan Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Alper’e ve diğer tüm klinik çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Prof. Dr. Mehmet Bilici, tüm kanserler için yüz güldürücü etkili yeni tedavi yöntemlerini bölgemiz insanına ulaştıran ve onkoloji alanında yeni tedavi modaliteleri ortaya koyan çok merkezli klinik çalışmalar yapmaya devam ettiklerini belirtti.
Rektör Çomaklı: “Bilim İnsanlarımızın Başarıları Bizleri Gururlandırıyor”
Atatürk Üniversitesinin kaliteli eğitim vermesinin ve nitelikli öğrenci yetiştirerek mezun etmesinin yanında çok önemli bir misyonu daha üstlendiğini belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Araştırma-Geliştirme çalışmaları ile bilim camiasına önemli kazanımlar sağladığını ve bu özelliği ile öncü bir konumda olduğunu ifade etti. Bu kapsamda üniversite olarak önemli çalışmaların altına imza attıklarını aktaran Çomaklı: “Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi vizyonu çerçevesinde yapılan atılımlar ile üniversitemize ivme kazandırdık. Yaptığımız reform niteliğindeki yenilikler ile üniversitemiz Araştırma Üniversitesi statüsü kazandı. Bunun yanında verdiği eğitim YÖKAK tarafından akredite edilerek tescil altına alındı. Bunlarla birlikte dünyadaki saygın sıralama kuruluşlarında yükselişe geçtik. Tüm bu başarılar bilim insanlarımızın üstün gayretleri neticesinde elde edildi. Bugün de Tıp Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Bilici’nin elde ettiği başarının mutluluğunu yaşıyoruz. Kendisini ve çalışma ekibini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.
Melek Ahıskalı
GENEL
Yayınlanma: 24 Ocak 2024 - 09:30
Atatürk Üniversitesi'nden yeni bir başarı
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bilici’nin uluslararası çalışma ekibi ile HER2-pozitif metastatik mide veya gastro-özofageal adenokarsinomu tedavisine yönelik yapmış oldukları uluslararası çalışma, impact faktörü 168.9 olan LANCET dergisinde yayımlandı.
GENEL
24 Ocak 2024 - 09:30