Atatürk Üniversitesi-Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) işbirliğinde Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarı açılışı gerçekleştirildi. Havacılık ve uzay alanlarında geleceğin teknolojilerinin üretileceği laboratuvar Mühendislik Fakültesi’nde faaliyete başladı.
Manolya BULUT-PUSULA
Havacılık ve uzay sanayii sektörlerinde kullanılacak olan teknolojiler artık Erzurum’da da üretilecek.
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) işbirliğiyle kurulan işbirliğinde Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarı açıldı. Açılışa Erzurum Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, TUSAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
TUSAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, laboratuvarın havacılık ve uzay alanlarında geleceğin teknolojilerini şekillendirmek için atılan çok önemli bir adım olduğunu söyleyerek, “Bu laboratuvar 6 stratejik alanda gerçekleştirilecek çalışmalarla Türkiye’nin havacılık ve uzay sanayiinin küresel arenada daha da rekabetçi hale getirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu kapsamda laboratuvarın en öncelikli hedeflerinden birisi genç yeteneklere havacılık sektöründe deneyim kazandırmak ve onları bu kritik sektörde bilgi sahibi yapmaktır. Öğrenciler, laboratuvar projelerine katılarak teorik bilgilerini pratik uygulamaya dönüştürme fırsatını bulacak ve havacılık sektöre daha donanımlı bir şekilde katkıda bulunabilecekler. Faaliyet alanları hidrojen teknolojileri, yakıt pilleri modelleme çalışmaları, hibrit sistemi tasarım modelleme, yakıt pili tabanlı güç sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi olacak” dedi.
Ar-Ge faaliyetlerine dikkat çekti
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise, gelişen teknolojiye ayak uydurmak ve yenilikçi teknolojiler ile pazar rekabeti koşullarında güçlü kalabilmek için Ar-Ge faaliyetlerinin öneminin büyük olduğuna dikkat çekerek, “Ar-Ge faaliyet alanlarının genişletilmesi kadar, Ar-Ge için faydalanılabilecek bilgi ve kaynak ağının güçlenmesi de büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda TUSAŞ, üniversiteleri kendi Ar-Ge ekosisteminin doğal bir parçası haline getirebilmek ve yenilikçi teknolojileri takip ederken akademik kaynaklardan sınırsız faydalanabilmek için üniversitelerdeki akademik ve teknik alt yapıyı TUSAŞ Ar-Ge ihtiyaçları çözüm mekanizmalarının bir parçası haline getirebilmeyi amaçlamaktadır. Üniversite-Sanayii İş Birliği çalışmaları kapsamında TUSAŞ tarafından bugün Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde, Atatürk Üniversitesi – TUSAŞ Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarının açılışını yapıyoruz. Açılan bu yeni laboratuvarda yapılacak çalışmalar kapsamında PEM yakıt pili modelleme çalışmaları, hibrit sistem tasarım ve modelleme, yakıt pili tabanlı güç sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi çalışmaları yapılacaktır” diye konuştu.
Öğrencilere maddi destek
Projeler kapsamında öğrencilerin maddi olarak da destekleneceğini belirten Çomaklı, “Çok sayıda araştırmacının görev yapacağı Araştırma Laboratuvarında, TUSAŞ’ın özgün platformlarında kullanılacak ileri Ar-Ge çözümlerinin, üniversitemizdeki akademisyen ve öğrencilerle birlikte geliştirilmesi sağlanarak, savunma sanayine ve havacılık endüstrisine nitelikli araştırmacı yetiştirme misyonu yerine getirilecektir. Bu laboratuvarda yapılacak ileri Ar-Ge çalışmaları için TUSAŞ HPC sisteminden 1.000 çekirdek tahsis edilecektir. Öğrenciler burada çalışacakları projeler kapsamında LIFT UP, LIFT UP+ ve LIFT UP++ programları ile maddi olarak da destekleneceklerdir” ifadelerini kullandı.
İşbirliği çağrısı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, TUSAŞ ile işbirliklerinin geliştirilmesine vurgu yaparak şunları söyledi; “Tabi isteriz ki Erzurum’un bir sanayisi de olsa, etkin bir şekilde üniversite sanayi işbirliği yürüse. Burada eksiğimiz var ama şöyle ifade edeyim belediye olarak şirketlerimiz var. Bir şirketimiz yine bu teknolojik gelişmelere uygun çalışmalar yürüten bir şirket. Burada yapılacak bir takım çalışmaları yine TUSAŞ’ımıza beklentiler doğrultusunda işbirliği yapabileceğimizi ifade ediyorum. Çünkü bu işbirliği olacak ki bu laboratuvar etkin olsun, burada okuyan öğrenci kardeşlerimiz de geleceğe iyi yetişsin. Üniversitelerimizin en büyük sorunlarından bir tanesi de çok güzel eğitim veriyoruz, ama uygulama alanında yoksunuz. Çok şeyi başarıyoruz fakat uygulama alanımız zayıf. Kıymetli hocalarımdan bunu istirham ediyorum.”
Konuşmaların ardından Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarı kesilen kurdeleyle açıldı.
Araştırma hastnesini haber yapmanız lazım. Hastane nin birçok konuda eksiği var. Otoparklar sıkıntı. otopark planı ve işaretlemeleri yok. Asansörler yetersiz, öğrenim elemenalrına ayrılmış boş asansör var. millet sıra bekliyor, hastane içinde telefonlar çekmiyor, temizlik sıkıntısı var, 3.katta doğum salonunda böcek gördük, rektör hastaneye hiç uğramıyor galiba, ya da işten anlayan yok. Lütfen hastaneyi haber yapın,