2016 yılında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı yönetmelikle alışveriş merkezlerine "acil tıbbi müdahale ünitesi" bulundurma şartı getirildi. Yönetmeliğe göre, satış alanı 20 bin ile 50 bin metrekare arasındaki AVM'lerde 2 acil tıp teknisyeni, 50 bin ile 100 bin metrekare arasındaki AVM'lerde bir paramedik ve bir acil tıp teknisyeni, 100 bin metrekare ve üzeri AVM'lerde ise bir doktor ve bir acil tıp teknisyeni bulunmak zorunda.
“Acil servis kadar yoğunuz”
Erzurum MNG AVM de bu yönetmeliğe başından beri uyanlardan oldu. Açıldığı günden bu yana "acil tıbbi müdahale ünitesi" bulunduran ve misafirlerine acil müdahale desteği sağlayan alışveriş merkezi, iki sağlık personeli ile her sağlık problemine anında müdahale ediyor.
MNG AVM’nin acil durum sorumlusu olan Eray Akpınar, gelen misafirlerin ve çalışanların acil sağlık hizmetlerinden sorumlu olduklarını ifade ederek, “Bazen bir acil servise gelen vakaların yoğunluğu kadar hasta ile karşılaşıyoruz. Bize müracaat eden hastalara ilk müdahaleyi yapıyoruz. Ardından durumun aciliyetine göre hastaneye sevkini yapıyoruz. Burada bizim her an hazır oluşumuz misafirlerimiz ve burada çalışan insanlar açısından çok önemli. İlk müdahale zaman kaybedilmeden yapılıyor ve ambulans gelene kadar durumu kontrol altına almış oluyoruz” diye konuştu.
“Böyle bir hizmetten haberleri yok”
AVM’lerde uzun yıllardır bu hizmetin varlığına dikkat çeken Akpınar, “Böyle bir hizmetten çoğu insanımızın haberi yok. Burada yaşanan bir sıkıntıda güvenlik tarafından bize yönlendirildiklerinde şaşırıyorlar. Aslında bu bir zorunluluk ve her AVM’de olmak zorunda. Örneğin yemek katında her gün onlarca insan elini kesebiliyor ya da yakabiliyor ve acil müdahale için bize geliyorlar. Bu noktada erken bir ilk müdahale çok önemli. Seneler önce AVM içerisindeki dükkânda bir çalışan ocağı yakmaya çalışıyor ve o esnada gaz yayılıyor. Çakmağı çakmasıyla birlikte baştan ayağı her yeri yanıyor. Biz hemen ilk müdahale yaptık ve üçüncü dereceden yanıklar oluşmuştu. Soğuk bir müdahale yaparak yanık battaniyesine sararak hastaneye sevk ettik” dedi.
“Tansiyon ölçtürmeye geliyorlar”
Çoğu zaman ilginç olaylarla da karşılaştıklarını da kaydeden Akpınar, “Çevredeki evlerden şekerini ve tansiyonunu ölçtürmek için kendisine gelen birçok hastanın olduğunu ifade eden Eray Akpınar, “Bir tansiyon ölçmek ya da hastanın şekerine bakmak acil müdahale olmasa da biz bunu seve seve yapıyoruz. Çoğu teyzemizden, amcamızdan dua alıyoruz ve bu da bize yetiyor, yüzümüzü güldürüyor” diye konuştu.
AVM’de sağlıkçı olmak…
Uzun yıllar çeşitli hastanelerde de görev yaptığını kaydeden Akpınar, AVM’de bir sağlıkçı olarak çalışmayı ise şöyle anlatıyor: “Herkesin eğlenmeye, sosyalleşmeye çıktığı bir ortamda bizler çalışmaya geliyoruz. Bu durum biraz kulağa garip geliyor. Hastanelere göre iş yoğunluğumuz fazla değil. Bu yüzden bize başvuran hastalarla rahatça ilgilenebiliyoruz. Bazen insanların derdini, sıkıntısını dinlemek bile onlara çok iyi geliyor. Artık burada çoğu çalışanı tanıyoruz ve aile gibi olduk. Her sıkıntılarında bize koşuyorlar”
“18 aylık bebeği hayata döndürdük”
8 yıldır MNG AVM’de görev yaptığını anlatan Akpınar, ilk müdahalenin önemine değinerek, 18 aylık bir bebeği Heimlich manevrası ile hayata döndürdüklerini dile getiriyor. Akpınar, zamanla yarıştıklarını kaydederek o anları şöyle anlatıyor: “Yemek katında 18 aylık bir bebeğin boğazına patates kaçmış ve çalışanlar hemen bizi arayarak bilgi verdiler. Bebeğin yanına vardığımızda ise morarmaya başladığı ve ardından solunumun gittiğini gördük. İlk müdahaleyi yaparak bebeği bir iki dakika içerisinde hayata döndürdük ve hemen oksijen desteği sağladık. Ardından ise hastaneye sevk ettik”
“Misafirlerimizin hizmetindeyiz”
MNG Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Aydoğan Süer, AVM açıldığından beri bu hizmeti verdiklerini kaydederek, “Şuan iki sağlık personelimiz misafirlerimiz için 7-24 hizmet vermekteler. AVM içerisinde yaşanılabilecek her türlü olaya karşı donanımlılar ve her an için hazırda bekliyorlar. Bölge ve Erzurum insanımız için her daim çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Şeyma TAHİR