Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanunla, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilerek, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor.
Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık şekilde tanımlanacak. Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirilecek.
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edilecek. Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılacak.
Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve Kanun'da öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eş güdüm sağlanması esas olacak. Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak. Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
Teşvik ve idari tedbirler
Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır." hükümleri uygulanacak.
Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak. Hayvanlara yapılacak müdahalenin sadece tıbbi gerekçelerle değil Kanunda yer alan diğer istisnai durumlarda da yapılabilmesine imkan sağlanacak. "Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.
İl Hayvanları Koruma Kurulunun görevleri arasına, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmek eklenecek. Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek. Buna göre de insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.
Ödenekler başka bir amaç için kullanılmayacak
Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasak olacak ve hayvanlarına el konulacak. Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak. Caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
Kanunla, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amaçlandığı için Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki "yerel hayvan koruma görevlileri"ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek. Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
"Bu kanunda öldürme yok, sahiplenme var"
Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak. Belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak. Aktarılacak tutar hiçbir şekilde maddedeki oranların yüzde 40'ını geçemeyecek. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak. Teklifin görüşmeleri sırasında söz alan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bazı milletvekillerinin "medeni dünya", "bilimsel görüş" söylemlerini kullandığını ifade etti. ABD'de, İngiltere'de sahiplenilmeyen hayvanlara ötanazi yapıldığını belirten Güler, muhalefet milletvekillerinin "Bu kanun, öldürme kanunu" dediğini aktararak, "Bu kanunda öldürme yok, sahiplenme var, teşvik var." dedi. Güler, şunları kaydetti; "Dünya Sağlık Örgütü raporlarını okuduk. Tarım ve Orman ile Sağlık bakanlıklarımızın raporlarını okuduk. Grup Başkanvekilimiz Bahadır Yenişehirlioğlu başkanlığında akademisyenleri, sanatçıları, hayvanseverleri, mağdur aileleri, evladı, kızı vefat edenleri dinledik. Bu ölçüler ışığında teklifi hazırladık. Teklifin hayırlar getirmesini diliyorum. Belediye başkanlarımıza güçlü destek veriyoruz. Barınakları kurun. Kısırlaştırma seferberliği yapalım, aşılayalım. Vicdanlarınıza sesleniyorum, barınakları kurun."
Kanun teklifinin görüşmelerinin son bölümünü CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tulay Hatımoğulları Oruç da izledi. TBMM Başkanvekili Celal Adan, teklifin oylanmasından önce yaptığı konuşmada, Meclisin 1 Ekim'e kadar tatile gireceğini belirtti. 28. Yasama Dönemi 2. Yasama Yılı'nda Meclis'te çok sayıda önemli düzenleme yapıldığını ifade eden Adan, ayrıca TBMM'nin bu süreçte milletin sesini dünya kamuoyuna duyurduğunu vurguladı. Teklifin yasalaşmasının ardından, TBMM Genel Kurulu tatile girdi. TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşimi, 1 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
AA
Saat 21 den sonra sokağa çıkamaz olduk.her yer vahşi köpek dolu.markette kasiyerim.sokagin başından evimin önüne kadar taksiye biniyorum.taksici 100 TL kısa mesafe yerine 50 TL alıyor.onlarda alıştı.bitsin bu köpek saçmalığı.biktik artık.yasa çıktı.toplanip itlaf etmek için ne bekleniyor.neden sorumlular görevini yapmıyor.?
bu bilgi için teşekkürler.. Şimdi anlaşıldı burada "itsever" görünümlü bir kaç kişinin niçin sokak köpeklerinin sokaklardan toplanmamasını istediği... Sokak köpekleri sokaklarda kaldıkça, bunlar da BAZI ZENGİN HAYVANSEVERLERDEN, sokak köpekleri yararına para hortumlamaya devam edecekler.. Ama sokak köpekleri toplanıp, barınaklara alınırsa, bunlara akan O BÜYÜK PARALAR kesilecek... O nedenle burada ve tüm medyada deli gibi çığırtkanlık yapıyorlar, sokak köpeklerinin barınaklara alınmasını isteyenlere KÜFÜR VE HAKARET ediyorlar... Vay üçkağıtçılar vay, tezgahı kurmuşlar, zengin hayvanseverleri HORTUMLUYORLARMIŞ!!
Mecliste 27 Vekilin Köpek’ler için mama yapan “Mama Fabrikaları” olduğu doğru mu ? 1) Kim bu Vekiller? 2) Mama Lobilerini bu Vekiller mi yönetiyor? 3) Bunların zenginleşmesi için mi evlatlarımız ölüyor?
Sözde hayvanseverlerin gerçek yüzü ortaya çıktı... 28.Ağustos.2024 İstanbul’un Silivri ilçesinde sokak hayvanlarına destek amacıyla kurulan derneğin Vurgun yaptığı ortaya çıktı. Olayla ilgili 5 şüpheli gözaltında. İstanbul’un Silivri ilçesinde kurulan bir derneğin hayvan barınağı adı altında yaptığı Vurgun ortaya çıktı. Masak tarafından hazırlanan raporda, 2018 yılında kurulan derneğin Sokak hayvanlarının barınma ve beslenme ihtiyaçlarına destek amacıyla bağış topladığı ifade edildi. Raporda, 2021-2024 yılları arasında Dernek hesabına 37.323.77 TL para girişi olduğunun tespit edildiği belirtilirken bu miktarın 30 milyon lirasının bağış olduğu ifade edildi. Ancak Dernek hesabındaki paraların yaklaşık 3000 farklı işlemle dernek başkanı ve yöneticisi pozisyondaki kişilerin hesaplarına aktarıldığı tespit edildi. MASAK tarafından hazırlanan raporun ardından 5 şüpheli gözaltına alındı.
öncelikle KÖPEKLER TARAFINDAN ISIRILAN tüm vatandaṣlarimiza geçmiş olsun. tavsiyem iyi bir avukat tutun ve anayasada yer alan "idari hizmet kusuru" kanuna dayanarak belediye ve valilik hakkında yüklü bir tazminat davası açın. bu sizin kanuni hakkınızdır. bu yolla zengin bile olabilirsiniz.
öncelikle KÖPEKLER TARAFINDAN ISIRILAN tüm vatandaṣlarimiza geçmiş olsun. tavsiyem iyi bir avukat tutun ve anayasada yer alan "idari hizmet kusuru" kanuna dayanarak belediye ve valilik hakkında yüklü bir tazminat davası açın. bu sizin kanuni hakkınızdır. bu yolla zengin bile olabilirsiniz.
BIRAKIN SOYTARILIĞI DA, TOPLAYIN BU SAHIPSIZ SOKAK KÖPEKLERİNİ!!! TÜRK MİLLETİNİN SİNİRLERİ İLE DAHA FAZLA OYNAMAYIN!! GEZİ OLAYLARINI UNUTMAYIN, AKLINIZI BAȘINIZA DEVṢİRİN, MAMA LOBİSİNDEN PALAZLANAN SAYIN YETKİLİLER!!..
Aileler, çocuklarının güvenliği için yetkililerden acil çözüm bekliyor.???????? Hangi Yetkililerden????????? Yetkili dediğiniz kişilerin canı yanmıyorki acil çözüm üretsinler. 2024 senesinde İHA SİHA ve bir çok silah ürettik ama maalesef "Sokak Köpekleri" sorununu çözemedik.Afrikada bile böyle bir sorun yok son iki senede 92 Vatandaşımız ölmüş .Hangi Belediye Başkanı cezalandırılmış?????? Hangi sorumlu Ceza almış ????Sayın Cumhurbaşkanım size soruyorum ???? Başkanlık sistemini getirdiniz ama daha sokak köpekleri sorununu çözemediniz.
DEVLETİN VE HÜKÜMETİN, YILLARDIR BU “SOKAK KÖPEKLERİNİ” SOKAKLARDAN TOPLAMAMASI GERÇEKTEN ÇOK İLGİNÇ…!!?? HALKINDAN BU KADAR UZAKTA VE HALKIN SORUNLARINA BU DERECE KULAKLARI TIKALI DEVLET OLMAZ, OLAMAZ…!!! TÜM TÜRKİYE’DE SOKAK KÖPEKLERİ İNSANLARI ISIRIYOR, ÇOÇUKLARI PARÇALIYOR, ÖLÜMLERİNE SEBEB OLUYOR, TÜM SOKAKLARI HAYVAN PİSLİKLERİ İLE DOLDURUYOR, KUDUZA NEDEN OLUYOR, İNSANLARI GECELERİ UYKULARINDAN UYANDIRIYOR AMA DEVLET BİR TÜRLÜ BU SOKAK KÖPEKLERİNİ TOPLAMAK İSTEMİYOR.. NİÇİN ACABA? BİR-KAÇ KİŞİ, BİR-KAÇ DEVLET ADAMI MAMA LOBİLERİNDEN PALAZLANSIN DİYE, 85 MİLYON TÜRK İNSANI HER GÜN BU SOKAK KÖPEKLERİ İLE CEBELLEŞİP DURUYOR, YARALANIYOR VE ÖLÜYOR..!! NİÇİN ACABA? YERİ GELİNCE ATATÜRKÇÜYÜZ DİYENLER, ATATÜRK’ÜN SOKAK KÖPEKLERİ İLE İLGİLİ KARARNAMESİNİ AÇSIN OKUSUNLAR… YERİ GELİNCE AVRUPA BİRLİĞİ HEDEFİMİZ DİYENLER, AVRUPA’DA SÜRÜ HALİNDE GEZEN SOKAK KÖPEKLERİNİN HAYAL BİLE EDİLEMEYECEĞİNİ BİLSİNLER.. VİCDAN BUNU GEREKTİRİR… TABİİ YETKİLİLERDE VE DEVLET ADAMLARINDA VİCDAN VARSA…,,,
Çocuklara yetişkinlere saldırıp onların yaralanmalarına ve ölmelerine neden olan, her gün yaptıkları katı ve sıvı dışkılarla çevreyi kirleten (Yaptıkları o katı ve sıvı dışkıların bir kısmı buharlaşıyor ve paralelinde, nano ölçülerde o dışkıları siz ve çoçuklarınız ciğerlerinize çekip, vücuttaki kan dolaşımınıza alıyorsunuz, sonra da türlü türlü hastalıklar size bulaşıyor....), akşamları havlayarak insanları uykularından uyandıran, kuduz gibi toplum sağlığını tehdit eden hastalıklara yol açan köpek sürüleri yok!! Niçin acaba hiç düșündünüz mü MAMA LOBİSİNİN TUTTUĞU PARALI TROLLER? Bunlara, "kardesim, al bir sahipsiz köpeği eine, besle de senin hayvan sevgini görelim" dediğinde, topuklayarak kaçarlar..!! Tatile gittikleri Paris'te, Londra'da, Zürih'te sahipsiz sokak köpeklerini sokaklarda sürü halinde görmeleri imkansizdir ama ne hikmetse, Türkiye'de sokaklardaki sahipsiz köpeklerinin toplatilmasina karṣi çikarlar..
KARAR RESMİ GAZETEDE YAYINLANSIN YORUMU O ZAMAN YAPARIM...ŞİMDİLİK YORUM YOK..
KORKMA BEE AMCABEY, KORKMA BU MİLLET BÖYLE KORKA KORKA ÖDLEK OLDU, HAKKINI ARAYAMAZ OLDU!! VEZİR İKEN REZİL OLDU!!
Toplayın gardaşım toplayın bu sahipsiz sokak köpeklerini, etrafa pislik saçıyorlar, insanlara ve çocuklara saldırıyorlar, ısırıyorlar, öldürüyorlar, kuduz salgınına neden oluyorlar, akşamları sürü halinde gezip, havlıyorlar, uykudan uyandırıyorlar... Antalya'nın sıcağında her taraf köpek sidiği ve b..ku kokmaya başladı... Bu mu çağdaş Türkiye? Yakında kuduz salgınından dolayı turistler de gelmeyecek!!
YETTİ BEEE ARTIK!!! TOPLAYIN BU SOKAK KÖPEKLERİNİ!!! HER TARAF KÖPEK SİDİĞİ VE KÖPEK B..KU KAYNIYOR, KUDUZ SALGINLARI BAŞLADI, İNSANLARI ISIRIYORLAR, ÖLDÜRÜYORLAR, GECELERİ HAVLAYIP MİLLETİ UYANDIRIYORLAR... MAMA LOBİSİNİN PARALI TROLLERİ DE HALA KONUŞMAYA DEVAM EDİYOR.. ÇOK SEVİYORSANIZ SOKAK KÖPEKLERİNİ ALIN EVLERİNİZE BESLEYİN DEDİĞİMİZDE İSE BİR ANDA DÖRT NALA KAÇIYORLAR... YETER ARTIK!! YETERR BEEE! BU CENNET ÜLKEYİ CEHENNEME ÇEVİRDİNİZ!!
BAŞI BOŞ SOKAK KABADAYILARINA DA BİR ÇARE DÜŞÜNÜN..
DADAŞ ABDULLAH SÖYLEDİKLERİYLE BENİMDE HİSLERİME TERCÜMAN OLMUŞ...TŞKLER DADAŞ ABDULLAH
HALK CAHIL BIRAKILDIGI ICIN BILMIYOR, BILEMIYOR... SAHIPSIZ SOKAK KOPEKLERININ, SOKAKLARA HER GUN BIRAKTIKLARI SIVI VE KATI DISKILARININ BIR BOLUMU BUHARLASIYOR VE SOLUDUGUNUZ HAVAYA KARISIYOR. SIZLER, COCUKLARINIZ BUHARLASAN BU DISKILARI NANO OLCULERDE CIGERLERINIZE CEKIYORSUNUZ VE BU DISKILAR KAN DOLASIMINIZA GECIP SIZLERI HASTA EDIYOR, KIST OLUSUMUNA NEDEN OLUYOR, ORGANLARINIZI CURUTUYOR VE SIZLERI KANSER YAPIYOR!! MAMA LOBISININ PARA ILE TUTULMUS TROLLERININ BU BILIMSEL GERCEKLERDEN HABERI VAR MI? INSAF YAHU!!