Manolya BULUT-PUSULA
Nüfusunun yüzde 45'inin geçimini sağladığı tarım ve hayvancılık sektöründe Türkiye'nin önemli kentlerinden Erzurum'da, buğday, yem bitkisi, patates, ayçiçeği, şeker pancarı, fasulye, meyve ve sebze çiftçilerin önemli gelir kaynağını oluşturuyor.
Yağışlar arttı
Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen yağışlar, Erzurum’da meyvesini verdi. Bereketli yağışlar tarımda verimi artırdı. Kentte 2022 yılına göre Mart ayı yağış miktarında yüzde 20 oranında azalma olmasına rağmen Nisan ayında yüzde 100, Mayıs ayında ise yüzde 40’lık bir artış meydana geldi.
Rekolte yükseldi
2022 yılında 243 bin ton buğday, 103 bin ton arpa ve 2 milyon 277 bin ton yem bitkisi üretilmişti. Bu yıl ise rakamlar buğdayda 321 bin tonu, arpada ise 112 bin tonu buldu. Buğday üretiminde yüzde 30 artış yaşandı. 2023 üretim sezonunda Tarım Bilgi Sistemi (TBS) verileri dikkate alınarak, 80 bin 400 hektar alanda buğday, 37 bin 305 hektar alanda arpa ve 56 bin 900 hektar alanda yem bitkisi üretimi gerçekleşti.
İlk üçte buğday, arpa, yem bitkisi var
Erzurum’da işlenen 420 bin hektar tarım arazisi bulunuyor. İşlenen tarım alanlarından 379 bin 600 hektarı tahıl, 99 bin 647 hektarı yem bitkisi, 10 bin 556 hektarı endüstri bitkisi, 1478 hektarını ise baklagil oluşturuyor. Ayrıca 2 bin 125 hektar alanda meyve, 1445 hektar alanda ise sebze üretiliyor. Kentte üretim alanlarında en fazla üretilen ise sırasıyla buğday, arpa ve yem bitkileri.
Verim artışı devam edecek
Buğdayda rekoltenin uzun yıllar ortalamanın üzerinde seyredeceğini söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, “Buğday için yem bitkisi ekiliş alanlarında herhangi bir olumsuzluğa neden olmamakla birlikte ürün gelişimlerinin uzun yıllar ortalamasının üstünde olacağını öngörüyoruz. Kışlık ekim yapılan hububat alanlarında kardeşlenmenin, ürün vejetatif gelişiminin, başaklanmanın oldukça iyi durumda olduğu ve bitki gelişiminin normal seyrinde devam ettiği, bu durumun rekolteyi olumlu etkilediğini söyleyebiliriz” dedi.
Yazlık ekimlerde meydana gelen hastalıkların ise ilaçlamalarla kontrol altına alındığını belirten Akar, “Yazlık olarak ekim yapılan ürünlerde ise şeker pancarı, ayçiçeği, patates, fasulye, nohut gibi ürünlerin ekilişlerinde gecikmeler olduğu, vaktinde ekilen ürünlerde ise görülen çürümeler nedeniyle ekilişlerin tekrarlandığı, ancak ürün gelişimlerinin normal seyrinde devam ettiği tespit edildi. Meyve ve örtü altı üretim alanlarında ise mantari hastalıklar ortaya çıktı ancak hastalık görülen alanlarda üreticiler tarafından gerekli kimyasal ve kültürel önlemler alınarak ürün gelişimleri normal seyrinde devam etti. Rekoltenin bu alanlarda da uzun yıllar ortalamasının üstünde olacağı görüşündeyiz. Çayır-mera alanlarında ise herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı, neden olmamakla birlikte ot kalitesi ve veriminin arttığı tespit edilmiştir” diye konuştu.