
Yıldırım, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde alınan bir kararla, Erzurum’un kültür başkenti yapılması kararlaştırıldı. Bu çerçevede bir dizi etkinlik düzenlenmesi planlandı. Amaç, Erzurum’un sadece Türkiye için değil, Avrasya coğrafyası, Kafkaslar, Orta Asya, Uzak Doğu ve Orta Doğu için taşıdığı önemi vurgulamak ve anlatmaktır. Kış oyunlarından sonra düzenlenen bu etkinlik, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi kapsamında Erzurum’un da katkılarıyla gerçekleştirildi.”
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) yapısına da değinen Yıldırım, şunları kaydetti: “Bu noktada Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’ndan da birkaç cümleyle bahsetmek gerekir. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT), her ne kadar 1985 yılında kurulmuş olsa da, temelleri 1964 yılında atılmış. Bugün 600 milyona yakın nüfusa sahip ve 8,5 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsayan bir teşkilattan söz ediyoruz. Bu büyük coğrafyayı ve topluluğu temsil eden teşkilat, 1985’ten bu yana 10 üye ülkeye ulaştı. Toplam gayrisafi millî hasıla 3 trilyon dolara yaklaşmış, satın alma gücü paritesine göre bu rakam daha da büyük. Ancak yeterli değil. Asıl sorun ise, bu ülkeler arasındaki ticaret hacminin toplam ticaretlerinin yalnızca yüzde 8’ini oluşturmasıdır. Yani ürettiğimiz değerlerle kendi aramızda değil, başkalarını zengin ediyoruz. Benzer bir durum Türk Devletleri Teşkilatı’nda da görülmekte.”
Nesrin DEMİR

umujyordum ki binali hızlı trei erzincana ne olursa olsun getirir. bi erzurum kalır diyordum. Ama oda yapamadı. Yani bizim vekillere zaten hiç güvenmemiştim