Nesrin Demir/Pusula
Fotoğraflar: Cihat İncesu
Gazze'yi kan gölüne çeviren İsrail'de ekonomide alarm zilleri çalmaya başladı. Çatışma bölgesine yakın yerlerdeki şirketler bir bir kapanırken, ülkede ekonomik kriz baş gösterdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya açık mektup yazan ülkenin önde gelen 300 ekonomisti, "Durumun ciddiyetinin farkında değilsin. Aklınızı başınıza alın" çağrısında bulundu.Dünya genelinde İsrail mallarına boykot
Dünya genelinde İsrail mallarına uygulanan boykot çağrıları da etkisini göstermeye başladı.
Sosyal medya üzerinden kampanya başlatan vatandaşlara devlet kurumları da destek verdi. Belediyeler, Üniversiteler, Sivil Toplum kuruluşları ve kamu kurumları artık İsrail menşeli ürünleri kurumlarında kullanmama kararı aldı.
Boykota TBMM de katıldı
Gazze’de masum insanları katleden İsrail’in savaş suçlarına açıkça destek verdiklerini ilan eden şirketlerin ürün ve mallarının boykot edilmesine yönelik toplumsal duyarlılığa bir destek de milli iradenin tecelligâhı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığından geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), İsrail mallarını boykot edecek.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un talimatıyla, İsrail’in Gazze’de işlediği soykırım suçuna destek veren şirketlerin ürünleri Meclis kampüsü ve tesislerindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında artık satılmayacak.
Erzurum’daki okullara da yasak getirildi
İsrail’in Filistin’de yaptığı soykırım sonrası yurdun dört bir yanından boykot sesleri yükselmeye devam ediyor. Erzurum’da Ak Partili Belediyelerin ardından bir hamle de İl Milli Eğitim Müdürlüğünden geldi. Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü Filistin’de yaşanan zulme sessiz kalmayarak, il genelinde bulunan tüm okul kantinlerinde İsrail mallarının satışını yasakladı. Kaynak: Erzurum'da ki tüm okullarda İsrail mallarının satışı yasaklandı.
İsrail ekonomi çöküşe geçti Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana saldıran İsrail'de ekonomik kriz kapıya vurdu. Çatışmalar ülke ekonomisinde durgunluğa, yerel para biriminde ciddi değer kaybına yol açtı. İsrailli ekonomistler, çatışmaların sonlanmaması halinde ülke ekonomisini ciddi bir daralmanın beklediğini belirtti. Bedel 17 milyar doların üzerindeTel Aviv'deki yatırım kuruluşu Meitav'ın baş ekonomisti Alex Zabezhinsky, 60 gün sürmesini bekledikleri çatışmaların maliyetinin 17 milyar doların üzerinde olacağını söyledi. Söz konusu miktar, mühimmat ve yedek askerlerin seferber edilmesi, doğrudan çatışmaların maliyeti, maddi zararın tazmini, işletmelere ve ailelere yardım ödemeleri ve işsizler için tazminatı içeriyor. Bu tutar, toplam ekonomik çıktının (GSYH) yüzde 3,5'ine denk geliyor.
Ülkede çalışacak eleman kalmadı
Gazze Şeridi ve Lübnan sınırına gönderilen 350 bin yedek asker, iş gücünü de olumsuz etkiledi. İsrail, işletmelerin kayıplarını telafisi için paket açıklarken, Merkez Bankası, küçük işletmeler için 2,6 milyar dolarlık kaynak ayırdığını duyurdu.
İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, İsrail'de savaşın neden olduğu ekonomik krizi manşetine taşıdı. "Savaş ekonomiyi vururken İsrailli işletmeler zor durumda" başlıklı haber yayımlayan Financial Times, Gazze Şeridi'ne yakın bölgelerde işletmelerin üçte birinin kapatıldığını, yarıdan fazlasının ise yüzde 50 veya daha fazla gelir kaybı bildirdiğini yazdı. Belediyeler ise çok sayıda şantiyeyi kapatmak zorunda kaldı.
Aklını başına al Netanyahu
Ülkede geçtiğimiz hafta 300 önde gelen İsrailli ekonomist, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e açık mektup yazdı. Mektupta, Netanyahu'ya, ""Durumun ciddiyetinin farkında değilsin. Aklınızı başınıza alın." çağrısında bulunuldu. Mektupta şu ifadelere yer verildi: "İsrail'in aldığı ağır darbe, ulusal önceliklerde köklü bir değişiklik yapılmasını ve fonların savaşın zararlarını gidermek, mağdurlara yardım etmek ve ekonominin rehabilitasyonu için büyük miktarda yeniden yönlendirilmesini gerektiriyor."