Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl 16'ncısı düzenlenen, 17 ülkeden 1003 kurum, 6 bin 691 katılımcı ve 2 bin 687 robotla katılımın olduğu Uluslararası MEB Robot Yarışması, Erzurum'un ev sahipliğinde 16 Ekim’de start aldı.13 farklı kategoride birincilik için ter döken adayların projeleri ise birbirinden dikkat çekici. 81 ilden katılımın olduğu yarışmada ‘Eğitimin Yüzyılında Ahilik ve Teknoloji’ temasıyla bir araya gelen gençler, hünerlerini sergilemek ve birincilik ipini göğüslemek için var güçleri ile yarışıyor.
Yarışmada engelliler için tasarlanan iki proje yarışmada büyük ilgi gördü. Ankara’dan gelen öğrenciler kafa hareketleri ile çalışan bir sistem kurarken, Konyalı öğrenci ise görme engelliler için yaptığı akıllı otomatla dikkatleri çekmeyi başardı.,
Yarışmanın iddialı isimlerinden olan Ankara Teknofen Koleji 11. Sınıf öğrencileri engelli bireyler ve MS, ALS hastaları için ürettikleri proje ile büyük beğeni topladılar. Danışman öğretmenleri Ercüment Şenlik önderliğinde bir araya gelen Şimal Karataş ve Berna Çavuşoğlu, ürettikleri proje ile daha şimdiden hastalara umut olmayı başardılar.
Engelli bireylere ve hastalara büyük kolaylık
Projelerindeki temel amacın engelli bireylerin kafa hareketlerini kullanarak daha rahat iletişim kurmasını sağlamak olduğunu dile getiren Şimal Karataş, “Bu bireyler önlerinde bulunan kamera sayesinde ve yazdığımız yazılımın yüklü olduğu tabletlerle birlikte çevredeki insanlarla daha rahat iletişim kurabilecekler. Bu sayede ne yapmak istediklerini çok kısa sürede ifade edebilecekler. Her yerde rahat bir biçimde kullanılmaya açık olan bu sistem, hastaların eli ayağı olabilecek düzeyde” diye konuştu.
4 hareket ile çalışıyor
Kafa hareketleri ile temassız ekran kontrolleri sağlayan bu sistemin hem felçli hastalara hem de ALS, MS gibi rahatsızlıkları olanlar için büyük kolaylık sağladığını kaydeden Berna Çavuşoğlu, “Projenin hedef kitlesi olan hastalar, bu proje ile kendilerini daha rahat ifade edebilecek. Bu proje özellikle boyun altını kontrol ettiremeyen ve konuşamayan hastaların kafa hareketleriyle çevresindekilerle iletişim kurmasını sağlıyor. Sağ, sol yukarı ve aşağı olmak üzere 4 hareket ile çalıştırılabilen mekanizmayla birlikte engelli veya hasta bireyler ekranda çıkan menülerden istediğini seçiyor ve o menü ekrana geliyor. Sesli bir şekilde karşı tarafa iletilen komutlarla hastanın ne istediği anlaşılabiliyor” dedi.
Görme engellilere akıllı otomat
Yarışmanın dikkat çeken bir diğer projesi ise Konya Çumra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Çağan Arda Açıkgöz’e ait. Açıkgöz görme engelli bireyler için yaptığı akıllı otomat ile dikkat çekerken geliştirdiği sitemle büyük kolaylık sunuyor.
Braille alfabesini referans aldı
Görme engelliler için kullanılan Braille alfabesini geliştirdiği projesine referans alan Açıkgöz, büyük kolaylık sağlayacak bu sistemi şöyle anlatıyor: “Burada temel amacım, engelli bireylerin kimseye bağımlı olmadan, temel ihtiyaçlarını giderebilmeleriydi. Tasarladığım bu otomatta Braille alfabesi ile yazılmış bir yazı var ve üzerinde aşağı basılması gerektiğini söylüyor. Düğmeye basıldığında ise karşımıza bir ekran geliyor. Açılan ekranla birlikte stant üzerinde yer alan ürünün ne olduğunu, son kullanma tarihini ve ücretini sesli bir şekilde karşı tarafa bildiriyor. Bu sayede bu ürünü kullanan engelli birey kimseye ihtiyaç duymadan ihtiyacını karşılayabilecek”
Tasarladığı proje ile hayatlara dokunmak istediğini ifade eden 10. sınıf öğrencisi Açıkgöz, “Proje üzerinde uzun zamandır çalışıyorum. Ben ve danışman hocalarım bu otomat ile hayatlara dokunabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonu’nda 16 Ekim’de başlayan Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük robot yarışması, bugün yapılacak olan finalin ardından sona erecek.
Şeyma TAHİR