
Erzurum’un stratejik konumuna ve gelişen turizm altyapısına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “ Alvarlı Efe Hazretlerinden Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerine, Erzurum'dan yüzyıllardır yükselen adalet, hakkaniyet ve hikmet çağrısı bugün de devam etmekte” diyerek Palandöken Ekonomi Forumu’nun temasına dikkat çekti. Yılmaz, Forumun dijital çağda adil bir gelecek inşasına yönelik somut çözümler ve ilham verici yaklaşımlar ortaya koyacağına olan inancını paylaştı.
Erzurum fikir ve vizyon paylaşımı merkezi haline geldi
Yılmaz açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; "Erzurum karla örtülü zirvelerin yamacında kadim ticaret yollarıyla günümüzün ekonomik ve sosyal dinamiklerini buluşturan bir medeniyet şehridir. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından 2025 yılı Turizm Başkenti seçilerek tarihi ve kültürel birikimi, stratejik konumu ve gelişen turizm altyapısıyla bölgesinde yükselen bir değer olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Palandöken Ekonomi Forumu'na ev sahipliği yapması da Erzurum'un küresel ölçekte fikir ve vizyon paylaşımı merkezi haline geldiğini göstermektedir.
Küresel dönüşümün hız kazandığı, teknolojinin toplumsal yapılar üzerindeki etkisinin derinleştiği bir dönemde böylesine kapsamlı bir forum düzenlenmesi son derece kıymetlidir. Forumun "Akıllı Dünyada Adil Bir Gelecek: Zeki Ekonomiler ve Küresel Eşitsizlik" temasını temel almasını ise çok anlamlı buluyorum. Alvarlı Efe Hazretlerinden Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerine, Erzurum'dan yüzyıllardır yükselen adalet, hakkaniyet ve hikmet çağrısı bugün de devam etmekte.
Bugün ise dijitalleşen ve kutuplaşan dünyamıza vicdanlı bir ses olarak Erzurum'dan yine bu sesi, bu adalet çağrısını ifade ediyoruz. Dijitalleşme ve yapay zeka çağında küresel refahın adalet, kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle dengeli bir şekilde ilerletilmesi hepimizin insanlık olarak ortak sınavıdır. Forumun bu çerçevede dijital çağda adil bir gelecek inşasına yönelik somut çözümler ve ilham verici yaklaşımlar ortaya koyacağına inanıyorum.
Dünya ekonomisinde son durum
Son yıllarda küresel ekonomi tarihi sınamalarla şekillenen adeta bir türbülans döneminden geçmektedir. Covid-19 pandemisi, Rusya-Ukrayna savaşı ve son dönemde hız kazanan ticaret gerilimleri, dünya ekonomisinin dayanıklılığını sınarken kırılganlıklarını daha görünür hale getirdi. Salgın sonrası oluşan toparlanma ivmesi 2025'e gelindiğinde yerini yavaşlayan büyümeye, artan korumacılığa ve finansal belirsizliğe bıraktı. Uluslararası Para Fonu tarafından 2025 yılı için açıklanan küresel büyüme oranı sadece yüzde 2,8'dir. Ve yılbaşından bugüne büyüme tahmininin, küresel büyüme tahmininin yarım puan civarında geriye çekildiğini hep birlikte görüyoruz.
ABD'nin ticaret ortaklarına yönelik tarifeleri arttırmasıyla tetiklenen korumacılık dalgası, uluslararası ticaretin seyrini dramatik biçimde değiştirmektedir. Ticarette artık eski düzen ortadan kalkmış durumda. Bu hadise sadece ticareti ilgilendirmiyor; lojistikten yeni tedarik zincirlerinin oluşumuna varıncaya kadar dünya ekonomisinde yeni bir döneme girdiğimizin farkında olmamız lazım. Ve buna göre bu gelişmeleri değerlendirmemiz lazım. Nitekim dünya ticaretinde de IMF tahminlerine göre bu yıl sadece yüzde 1,7 artış olacak. Geçmişte küreselleşmeden bahsettiğimiz dönemde dünya ticaretindeki artış genelde dünya büyümesinin çok üstünde olurdu. Şimdi ise tam tersine dünya büyümesinin altında bir dünya ticaretinde büyüme söz konusu. Dünya Ticaret Örgütü çok daha karamsar. Bu yıl dünya ticaretinin yüzde 0,2 oranında daralmasını bekliyor Dünya Ticaret Örgütü. Bu gerçeklerin içinde ekonomik değerlendirmelerimizi yapmamız lazım. Bu yeni gümrük tarifeleri savaşları bir belirsizlik oluşturmuş durumda."
Nesrin DEMİR

