Erzurum Yakutiye Belediyesi her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği “El Emeği Göz Nuru” sergisini bu yıl 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri anısına gerçekleştirdi.Vitrat dikiş, nakış, beyaz işi, keçe işi gibi geleneksel el işlerinin görücüye çıktığı sergide bina girişine konulan Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’inalbayraklı portresi büyük ilgi gördü.
Halime DURMUŞ / ERZURUM
Erzurum’unYakutiye İlçe Belediyesi'nin kadınlara yönelik geleneksel sanatlar kursları, yılsonu sergisiyle en güzel eserlerini görücüye çıkardı. Sergi 15 Temmuz Şehitleri anısına açılan sergide vitrat dikiş, nakış, beyaz işi, keçe işi gibi geleneksel el sanatlarına ait el işleri büyük ilgi gördü.
Erzurum Yakutiye Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “El Emeği Göz Nuru” sergisi bu yıl ki organizasyonunu 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri anısına gerçekleştirdi. Yakutiye Kent Konseyi Hizmet Binası’nda düzenlenen sergide 15 Temmuz ruhunu bir kez daha tazelemek için bina girişi şehit resimleri ve halkın demokrasi için direnişini gösteren karelerle süslendi. 15 Temmuz’da gösterdiği kahramanlıkla tarihe adını altın harflerle yazdıran Şehit Astsubay Ömer Halisdemir de unutulmadı. Bina girişine Şehit Astsubayın albayraklı portresi konuldu.Sergi açılışını Erzurum Valisi’nin Eşi Nilgün Azizoğlu, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Eşi Özlem Korkut, Yakutiye Kaymakamı Eşi Katiye Helvacı ve İl Jandarma Komutanı eşi Nadire Çelik gerçekleştirdi.
Yakutiye Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarında her dönem yaklaşık 75 kadın kursiyer katılıyor. Bir yıllık dönemi kapsayan kursta vitrat dikiş, nakış, geleneksel el sanatlarını içeren dallarda eğitim veriliyor. Öğretmenler Ayşe Daş, Dilşat Katipoğlu eşliğinde süren kurslarda bu yıl da 75 kursiyer sertifika aldı.
Hanımefendiler aile ekonomisine katkı sağlıyor
Belediye Başkanı Ali Korkut, her yıl düzenlenen kursların ev ekonomisi için önemli katkılar sağladığını söyledi. Her yıl 100 civarında genç kız ve ev hanımının bu kursta eğitim aldığını belirten Korkut, “Geleneksel el sanatları, dikiş nakış ve vitray gibi alanlarda eğitim alıyorlar. Burada meslek edinirken, ürettiklerini de satabiliyorlar. Biz ilçenin ekonomik yapısına katkı sağlamak, ev hanımlarına sosyal bir pencere açmak adına bu organizasyonları yapıyoruz. Malzemelerini alıyoruz, makine ve araç gereç alıyoruz. Yeter ki insanımız bir meslek edinsin, evine ekmek götürecek bir becerinin sahibi olsun. Erzurum'da ki geleneksel sanatlarımızın dikişe nakışa dökülmesiyle devam ediyor. Burada sipariş atölyesi mantığıyla bu işi yapıyoruz. Buraya gelen hanımefendiler aile ekonomisine de gelir sağlıyorlar. Bu bakımdan da önemli çünkü yaklaşık bir hanımefendinin aylık kazacı 2 bin - 2 bin 500 civarında” diye konuştu.
Erzurumlu kadınlar çalışmayı erkeklerden daha çok seviyor
Erzurum'da Oltu taşı ile bayanlara yönelik takı tasarımları gibi bir düşüncesinin de olduğunu söyleyen Korkut, “Erzurumlu kadınlar çalışmayı erkeklerden daha çok seviyor” dedi. Üç Kümbetler projesinin hayata geçmesi durumunda kursiyer sayısının artacağını aktaran Korkut, “Bayanları bu tür sanatsal faaliyetlere yönlendirebilirsek hem ev ekonomisine ciddi manada katkı sağlamış olacaklar, hem de evlerinde sıkılıyorlar hanımefendiler, onları da dışarı çıkarmış olacağız. Bu çalışmalarımız böyledevam ediyor. Vali Beyin eşi, Komutanımızın eşi, Kaymakamımızın eşi bu sergimizi şereflendirdiler. Bundan da onur duydum. Bir de bayanlarımızın burada sürekli çalışması dolayısı ile el maharetlerini daha da geliştiriyorlar. Ve ciddi manada dışarıdan iş talepleri var. Bunları yetiştirmeye gayret ediyorlar bizde bundan keyif alıyoruz. Ben Kültür Müdürümüze de söyledim. Bizim dışarıdan gelen misafirlerimiz de oluyor. Bu tür geleneksel motiflerin onlara hediye olarak verilmesinin daha anlamlı olduğunu ve Erzurum’un tanıtılması açısından daha gerçekçi şeyler olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.