Nesrin Demir/Pusula
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Atık su Arıtma Tesisi sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez şartı olan çevrenin korunması noktasında büyük katkı sunuyor. Dünya’nın gelişmiş ülkelerinde uygulanan proses, makine ve ekipman teçhizatına sahip modern bir anlayışla hayata geçirilen tesisle beraber şehirde ileri düzeyde çevre koruması sağlanıyor.
Atık su haline gelen suların tekrar kullanılabilir haline gelmesi için bir dizi fiziksel, kimyasal ve biyolojik işlemlerden geçmesi gerekiyor. Tüm bu işlemlerin temel amacı ise atık suyu ilk temiz ve kullanılabilir hale dönüştürmek, çevreye ve insanlara olabilecek zararlı etkilerini yok etmek.
Erzurum Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi Hakkında
Erzurum Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi, Biyolojik Proses Havuzlarında maksimum 130 bin metreküp atık su debisini ve kirlilik yüklerini arıtabilecek biçimde dizayn edildi. Erzurum Biyolojik Atık su Arıtma Tesisinin birinci kademesi 444 bin 934 kişilik evsel nüfusa ve 56 bin 700 kişilik Endüstriyel nüfusa göre inşa edildi. Tesisin ikinci kademesi ise 528 bin 595 kişi evsel nüfus ve 58 bin 733 kişi Endüstriyel nüfusu da içine alacak şekilde genişletilebilecek.
Erzurum Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi, Ilıca/ Aziziye ilçesine bağlı Kuşçu Köyü mevkii, Ferah mahallesinin bitişiğinde, Karasu nehri ve Pülür çayının kuzeyinde yer almaktadır. Erzurum şehir merkezinde toplanan atık su yaklaşık 15 km’lik ve 1200mm çapında kanalizasyon hattıyla getirilip 2400mm çapında 300m beton boru ile tesise ulaştırılmaktadır. Kanalizasyon Sistemi ile gelen atık su önce 8 cm aralıklı Kepçe tipi giriş kaba ızgarasından geçer. Daha sonra 2 cm aralıklı Mekanik temizlemeli kaba ızgaradan geçirilerek atık su içerisindeki 2 cm ve üstündeki katı atıklar tutulur. Atık suyun ileriki ünitelerde cazibeyle akması için yaklaşık 6.8 m terfi pompalarıyla yükseltilir, sonra 6 mm aralıklı Mekanik temizlemeli ince ızgaradan geçirilerek mekanik aksanlara zarar verecek maddeler atık sudan ayrılır. Izgara ünitesinden çıkan atık su iki bölmeli havalandırmalı kum-yağ tutucuya girerek inorganik madde olan kumlar havuz dibine hava yardımıyla çökertilerek, yüzer maddelerde (yağ, köpük vs.) havuz yüzeyinde biriktirilerek atık sudan ayrılır. Atık su sonra ön çöktürme havuzlarına girer ve debiye bağlı olarak burada dinlendirildikten sonra savaklanan atık su ara terfi merkezine girer ve buradan havalandırma tanklarına yükletilir.
Terfi çıkışında atık su havalandırma havuzlarına iletilerek nitrifikasyon-denitrifikasyon olaylarının gerçekleşmesi sağlanarak atık sudaki azot, karbon, fosfor ve diğer kirleticilerin giderilmesi sağlanır. Havalandırma çıkış suyu son çöktürme ünitesine iletilir. Son ünite olan son çöktürmede debiye bağlı olarak atık su dinlendirilerek savaklanan arıtılmış su önce Pülür çayına ve sonrasında Karasu nehrine, çöken çamurda havuz dibinden alınarak cazibeyle ara terfi pompa istasyonuna ve buradan fazla çamur pompası vasıtasıyla Çamur Binasına gönderilir.