Doç. Dr. Kenan Taştan’ın danışman olduğu Köprü Kulübü, 2023 yılının Ejder 3200+1 konuşmalarını gerçekleştirdi. Fakülte hocaları ve öğrencileri bir araya getirerek bilgi ve fikir alışverişini zirveye taşımayı amaçlayan Ejder 3200+1 konuşmalarına Prof. Dr. Naci Ceviz, Prof. Dr. Atilla Eroğlu, Prof. Dr. Ömer Erkan Yapça, Doç. Dr. Arzu Tatar, Dr. Öğr. Üyesi İdeal Beraa Yılmaz Kartal, Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Karaca Ural, Büşra Yapıcı, Sevde Nur Erbek, Nur Kahraman ve Orhan Bilge konuşmacı olarak dahil oldu. Nene Hatun Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik 18.00’de başlayıp, 20.30 sularında son buldu.
Asıl amacı bireylerde kişisel gelişimi geliştirmek, sosyal sorumluluklarının bilincini arttırmak olan Köprü Kulübü’nün Ejder 3200+1 toplantıları dertleşme ve deneyim aktarmayı amaçlıyor.
İletişimde vites değiştirme
Köprü Kulübü öğrencileri tarafından konuşmacı olarak davet edilen Dr. Öğr. Üyesi İdeal Beraa Yılmaz Kartal, katılımcılara iletişimde vites değiştirme konusunu anlattı.
İletişimde vites değiştirmenin asıl amacının esnek olmayı gerektirdiğini vurgulayan Kartal, “Bu metafor bize yabancı değil. Biz Tıp Fakültesi’nde 1. Sınıftan itibaren ‘tıpta hastalık yoktur, hasta vardır’ diye bir düsturla eğitildik. İletişim de tam olarak böyle, iletişimde de gerektiği zaman vites değiştirme var. Amacımız iletişim becerilerini en iyi safhaya taşımak” dedi.
Hedef kitleye uygun bir dil kullanmanın hayatı kolaylaştıracağını savunan Kartal, “Bir kongre ortamında vakayı anlattığımız dille, Erzurum’un bir ilçesindeki vatandaşa hastalığını anlattığımız dil tabii ki aynı olamaz. Hastanın anlayacağı dilde anlatmamız gerekiyor. Karşımızdakiyle empati yapacağız, anlaşmazlıkları da vites değiştirerek çözeceğiz” şeklinde konuştu.
İletişim engellerini aşmak lazım
“İletişimde vites değiştirmenin en önemli konusu empatidir” diyen Kartal, “Empati, sadece kişinin kendisini başkasının yerine koyması değildir. Empati, başka bir kişinin bakış açısını duygusal olarak anlamak, ilgi göstermek ve durumu çözmek için harekete geçmektir” dedi.
Hastaya kendini rahat hissettirmenin çok önemli olduğuna vurgu yapan konuşmacı, “Herkes üniversite mezunlarının olduğu bir toplumda hekimlik yapmayacak. Öyle yerlerde çalışacağız ki bir erkek hastanın ailesindeki kadınlardan sonra ilk konuştuğu kadın olacağız. Ve bize mahremini anlatacak. Öğrencilerime bu iletişim engelini kaldırmalarını söylüyorum. Siz karşınızdakine o rahatlığı verirseniz derdini anlatabilir. Aksi takdirde sağlıklı geri bildirimler alamazsınız” ifadelerine yer verdi.
Melek Ahıskalı