Erzurum’da şehrin tarihi dokusunun önemli parçalarından 71 yıllık 1. Vakıf İş Hanı için Kültür ve Turizm Bakanlığı, yıkım kararı aldı. İş hanındaki esnaf ise yıkım kararının kendilerini mağdur edeceğini söyleyerek çıkar yol arayışına girdi.
Manolya BULUT-PUSULA
Vakıflar Erzurum Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait eski ve tehlike arz eden tescil haricindeki binaların yıkılmasına ilişkin çalışma başlattı. Erzurum’da 1952’de yapımına başlanıp 1955’te teslim edilen 1. Vakıf İş Hanı da bu çalışma kapsamında 2024 yılı planına alındı.
Vakıflara ait eski binalara yıkım
Oltu taşı, gümüş ve altın işlemeciliğinde yetenekli ustaların bir arada bulunduğu, kentin turizm ve tarihi dokusu açısından önemi bulunan 1. Vakıf İş Hanı, 71 yıldır şehrin turizm ve ticaretine katkı sağlıyor. Doğu Anadolu’nun ilk iş hanı unvanına sahip binanın, can güvenliği nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yıkımına karar verildi. İş hanı içerisindeki 60 esnafa önümüzdeki yıl kira sözleşmelerinin yenilenmeyeceği resmen bildirildi.
Herhangi bir risk analiz raporu çıkarılmayan binanın, 2024 yılı bahar aylarında yıkımına başlanması planlanıyor. Edinilen bilgiye göre yıkılacak binanın yerine iki yıl içerisinde aynısı yapılacak. Yeni binanın görünümü ise çevredeki tarihi dokuya uygun şekilde dizayn edilecek.
Esnaf, ‘Orta yol bulalım’
Ancak Bakanlığın kararı, esnafı mutlu etmedi. 1. Vakıf İş Hanı Başkanı Cihat Kavalcı, binanın sağlam olduğunu, güçlendirme ve cephe değişimi ile onarılabileceğini söyledi. Gerekirse esnafın da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çalışmasına destek olacağını belirten Kavalcı, “Burada 60 esnafız, bu 60 aile demek. Bakanlık böyle bir karar vermiş, yıkılacağı bildirildi. Ama biz binanın sağlam olduğunu düşünüyoruz. Bizi de mağdur etmeden bir çalışma yapılmalı. İki sene değil iki ay da boş kalsak hepimiz icralık oluruz, boş dükkân bulmak zaten neredeyse imkânsız. Burası şehre mâl olmuş, tarihi, kültürel açıdan önemli bir yer. Yıkılmadan güçlendirme çalışmasıyla, cephesinin de dokuya, çevreye uygun şekilde onarılmasını istiyoruz. Gerekirse biz de esnaf olarak destek veririz. Vakıflara da yük olmak istemeyiz. Ama bizi de gözden çıkarmasınlar, mağdur etmeden bir orta yol bulunabilir mi ona bakalım istiyoruz” dedi.
Taş Mağazaları Koruma, El Sanatları Değerli Metalleri Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hakan Tazegül ise, “Burası Erzurum’un kültürü ve tarihi açısından önem arz ediyor. Bu iş hanından onlarca usta çıktı. Hepsi de birbirinden kıymetli ustalar. Dağılmalarını istemiyoruz. Esnaf mağdur edilmeden, gerekli önlemler alınarak bir orta yol bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.
Yakutiye belediyesinin önünden geçip Menderes caddesine giden yol alta alınır (otopark ın) yerinden otopark ise eski belediye, vakıf işhanı, korukcu işhanının altında yapılıp üst kısmı yeşil alan olarak Yakutiye ve kale birleşirse çok güzel olur, bence!
Remzi bey bina yıkılınca esnaf niye dağılsın? Başka yerlerde işlerini yapsınlar? Konuya turizm açısından bakmak gerekir. Tarihi alan büyüdükçe turist artar ziyaretçi artar. Erzurum değer kazanır. Bakış açınız çok yanlış.
Hem bu bina hemde korukçu iş merkezi kaldırılmalı ve boş kalmalı. erzurumda yakutiye belediyesinden doğuya doğru tüm hareket azalır. Yakutiye belediyesine kadar yürünür oradan geri dönülür. Sanal bir sınır var gibi, Ama bu binalar kalkarsa, lalapaşa meydanı ile kale meydanı birleşir ve tüm aks gezilebilir hale gelir.
Yerinde bir karar.tarihi dokuyu zedeleyen betonarme binaların kaldırılması kültür turizmine katkıda bulunması için bu ve benzeri yerlerin yıkılması lazım.erzurum için hayırlı olsun.
Erzurum esnafına bu kadar düşmanca bakmak çok doğru değil heryıl kira artışlarını vakıflar yapıyor kimse bedava oturmuyor Erzurum esnafını korumak sahip çıkmmalıyız yazık 60 esnafın dağılması yok olması sizlerin yorum yapanların eline ne geçecek sizin gibi erzurumlular olmaz olsun istanbul ankara esnafı vakıflarda kiracı olsaydı yıkılmasın diye desteklerdiniz.yazıklar olsun yıkılmasını istiyen yorumculara
Tarihi dokuya uygun bir mekan asla sökülmemeli yani orayı söküp de yeni ticari yerler yapmak yerler yapmak yerine ki ulu camın karşısında yaptılar onların yerine bu tip binaları restore edip kullanmak lazım
Burayla sgk nin yerine kapalı otopark yapılarak dönüşüm yapılması erzurum için ek imkan olacaktır merkezde otopark sorunu herzaman oluyor belki azalır.
Yillardir erzurumda tüm vakif dukanlarinda ve milli emlagin isyerlerinde komedi kiralarla bedeva oturuldu tabiki sökülup yeni yapilsin Allah var tüyu bitmeyen cocugun hakki var
Yetkililer düşünenek karar almışlardır Güzel şeyler olur inşallah
Yanindaki yer de tarihi dokunun kalbine saplanmış hançer. Kim sapladı bu hançeri.
Çok doğru bir karar alınmış, Lalapaşa camisi ve meydanı ile kalenin tarihi çevrelerinin birleştirilmesi açısından bu binanında kalkması gerekirdi. Lalapaşa camisinden kalenin görülmesi turizm açısından elzem.
Buralarda oturanlar zaten beleşçi, ayrıca yapılan yerler sanki şehrin dokusuna özgün yapı plansız yapılar.yanindaki iş merkezi de yıkılsın. Bunların otoparkı dahi yok
Yorumlara bakıyorumda biraz empati yapmanız gerekmiyormu
yıllardır vakıfların gayrimenkullerinde beleşten oturanlar yine beleş yer istiyor ????