Manolya BULUT-PUSULA
Doğu’nun en büyük hastanesi unvanına sahip Erzurum Şehir Hastanesi, zaman içerisinde merkezde bulunan 6 hastaneyi bünyesine aldı. Numune Hastanesi 2010 yılında kapatılarak, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne taşındı. Bu iki hastane 2020'de kapatılarak Şehir Hastanesi'ne taşındı. Palandöken Devlet Hastanesi, Nene Hatun Kadın Doğum Hastanesi ve Göğüs Hastanesi ise 2021 yılında Şehir Hastanesi'ne dahil edildi. Son olarak geçtiğimiz 10 Temmuz'da Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Şehir Hastanesi'ne taşındı.
İş yükü artıyor, doktor azalıyor
Kent merkezindeki tek devlet hastanesi olan Erzurum Şehir Hastanesi, artan iş yüküne rağmen az sayıda personelle doğuya hizmet vermeye çalışıyor. Sağlık Bakanlığı’nın yetersiz kadro vermesinden kaynaklı hastanede doktor açığı yaşanıyor. Sayı doktorların mecburi görev sürelerinin bitmesiyle her geçen gün azalıyor.
Günlük 10 bini aşkın poliklinik hastasına hizmet verilen kurumda geçtiğimiz aylarda 450 hekim görev yaparken, bu sayı 344’e düştü. Şehirden ayrılan 106 doktordan 60’ı uzman hekim, diğerlerinin ise asistan hekim olduğu öğrenildi.
Atamalar yine gerçekleşmedi
1670 yatak kapasiteli hastanede Sağlık Bakanlığı’nın yeterli kadro açmamasından kaynaklı ciddi problemler yaşanıyor. Ülke genelinde yapılan doktor atamaları Erzurum için ihtiyacı karşılayacak ölçüde gerçekleşmiyor. Yaşanan probleme karşılık yeni atama beklentisi de suya düştü. Sağlık Bakanlığı, Erzurum’a yine atama gerçekleştirmedi.
Öğrenci nüfusu artıracak
Üniversitelerin Ekim ayında açılacak olmasıyla birlikte Erzurum’da nüfus artışı yaşanması bekleniyor. Örgün ve ikinci öğretim öğrenci sayısı yaklaşık 100 bini bulan Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi’ne eğitim görmek için başka illerden gelecek 60 bin civarında öğrenci, hastanelerin yükünü iyice artıracak. Poliklinik hasta sayısı katlanacak olan Erzurum Şehir Hastanesi’nde yaşanan doktor yetersizliğiyle mağduriyetin artması bekleniyor.
Bazı bölümler doktorsuz!
Erzurum Şehir Hastanesinde birçok bölümde tek doktor görev yaparken kimi bölümlerde ise doktor bulunmadığından dolayı hizmet verilemiyor. Medikal Onkoloji, Çocuk Cerrahi, Çocuk Kardiyoloji, Çocuk Endokrin, Çocuk İmmunoloji, Çocuk Yoğun Bakım, Yetişkin Romatoloji, Yetişkin Alerji, Nefroloji, Nükleer Tıp ve Plastik Cerrahi bölümlerde tek doktor binlerce hastaya bakıyor. Çocuk Gastroenteroloji ve Çocuk Kalp Damar bölümlerinde ise görevli doktor bulunmuyor.
Randevu alınamıyor
Yaşanan bu durum doktorların üzerinde baskı oluşturup iş yükünü artırırken tedavilerin sağlıklı şekilde yürümesini de engelliyor. Muayene olmak için randevu almaya çalışan vatandaşlar ise çile çekiyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu almaya çalışanlar birçok bölümde ‘Aradığınız kriterlere uygun randevu bulunamamıştır’ uyarısıyla karşılaşıyor. Bazı bölümlerde ise vatandaşlar ilçe devlet hastanelerine yönlendiriliyor.
Doğu Anadolu ile birlikte sağlık turizminde yurtdışına hitap eden hastanede vatandaşlara yeterli hizmet verilmesi konusunda endişe verici durum yaşanıyor.
Şimdi belediye seçiminde sandığa giderken bunuda göz önünde tutacağız,inmeyen ateş pahasına uçakları yönü Trabzona kayan hızlı treni,6.teşvik bölgesi,şehir içi raylı sistemi,kuru kuruya sevgi olmuyor sayın c.başkanım....