Erzurum’da yaşayan Salih Daldal, uzun uğraşlar sonrasında annesi Hülya Daldal’ın uzun yıllar boyunca hayal ettiği tandır fırınını açarak yüzünü güldürdü. Sırt sırta vererek başladıkları iş hayatında 1,5 yıl gibi çok kısa bir sürede büyük başarı elde eden anne oğul, yaşanan yoğunluğa artık yetişemiyor.
“Oğlumla ortak oldum”
4 çocuk annesi olan 52 yaşındaki Hülya Daldal, hep bir yer açma hayalinin olduğunu ifade ederek, “Köyde yaşadığımız için hem her ince detayına kadar biliyorsunuz hem de eliniz yatkın oluyor. ekmek fırını açma serüvenimiz ise tamamen benim hayalim üzerine şekillendi. Zaten kendimize ekmek yaptığımızda etrafımızdaki insanlara da ikram edip, çoğu zaman hediye götürüyorduk. İnsanlar da, ‘bize de ücreti mukabili yap’ demeye başladı. Her zaman geçmişten gelen bir ekmek yapıp satma isteğim hep vardı. Fakat bir türlü şartlar el vermedi. Tek başıma yapabileceğim bir iş değildi. Bu noktada oğlum yardımıma koştu ve hem okulundan hem de zamanından feragat edip, benimle ortak oldu. İlk önce oğlum okulunu bitirsin diye bekledik ama bir yandan da yaşımın geçtiğini düşünerek, bir an önce başlamak istedim. Bu işi böylece kurmuş olduk” dedi.
“Unumuz bile köyden”
Atatürk Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nden mezun olan 25 yaşındaki genç girişimci Salih Daldal ise annesiyle başladıkları bu macerayı şöyle anlatıyor: “Son sınıfta okurken annemin hevesine yakından şahit oldum ve bunu gerçekleştirmek istedim. İlk önce hem okula gidip hem de anneme yardım ediyordum. Daha sonra çok fazla talep almaya başladık ve bu işi yapma kararı verdik. Burada her şeyin doğal olmasına özen gösteriyoruz. Örneğin unumuz bile köyden geliyor. Buğday unu ile yaptığımız lavaş ekmekler insanlar tarafından da çok beğenildi. Hem sağlıklı hem de doğal”
Doğalgazlı tandır
Doğalgazlı tandırda ekmeklerini pişirdiklerini ifade eden Salih Daldal, bu yöntemin daha kolay ve zahmetsiz olduğuna değinerek, “İlk olarak üretiminiz artıyor ve daha fazla ekmek kızartabiliyorsunuz. Ayrıca diğer tandırların çevreye verdiği duman vs. bunda olmuyor. Ayrıca odunla yanan tandırda sürekli bir duman var bu da sağlıklı bir pişirme yöntemi değil. Şu an biz tandırımızda üretim hızını yakaladık ve daha kaliteli ekmek üretiyoruz. Günlük olarak altı yüz ile sekiz yüz arasında hamur yaparak ekmek çıkarıyoruz. Tanesini ise 10 TL’den satıyoruz” dedi.
İnsanların ilgisinin çok fazla olduğunu dile getiren oğul Daldal, “Bu kadar yoğun bir taleple karşılaştığımız için hem çok mutlu hem de şaşkınız. İnsanlar sabahın erken saatlerinde çıkıp geliyor. Uzun kuyruklar oluşturuyorlar. İlerleyen dönemlerde elbette işimizi büyütmek istiyoruz. Şu an çekirdek bir kadro ile çalışıyoruz fakat yeterli olmuyor” diye konuştu.
Şeyma TAHİR