Erzurum’un Şenkaya ilçesine bağlı kırsal Şenpınar Mahallesi’nde yaklaşık 20 yıldır arıcılık yapan 62 yaşındaki Temel Göktaş, bölgede bir ilke imza atarak türüne az rastlanan yeşil bal üretti. Farklı rengi, tadı ve aroması ile normal baldan ayrılan ‘yeşil bal’ Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesinde yapılan analizlerden başarıyla geçti. En az 300 prolin olması gereken testten çıtayı yükseklere çıkararak 943 prolin ile geçen yeşil balın, saf ve katkısız olduğu tescillendi.
Bölgenin zengin bir floraya sahip olduğunu ifade eden üretici Temel Göktaş yörenin kalkınması, Erzurum balına sahip çıkılması ve sahada araştırmalar yapılması için yetkililerden talepte bulundu. Talihli arıcı, bu yıl hasat ettiği 100 kilo balın yarısının yeşil bal olduğunu söyledi.
Rengi farklı, tadı farklı, kalitesi yüksek…
Çevre ve iklim şartlarının değişmesiyle birlikte bu yıl bir ilke rastlayarak yeşil bal hasat ettiğini belirten Göktaş, “ 20 yıldır arıcılık yapmaktayım. Bu sene mahsulümün yüzde 50’si koyu yeşil, yarısı ise altın sarısı renginde çıktı. Önceki yıllarda beyaz, pembe ve krem rengine yakın ballarımız olmuştu. Yeşil balı ilk defa gördüm ve dikkatimi çekti. Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesinde analiz yaptırdım. Balda saflık ve doğallık değeri prolin ile ölçülür. Normalde 300 prolin üzeri hilesiz, saf baldır. Bizim balımızın prolin değeri 943.75 çıktı. Bu oldukça yüksek bir rakam. Tamamen hilesiz, katkısız, saf ve doğal bir bal. Aroması sarı baldan çok farklı. Daha keskin bir tadı var” diye konuştu.
Bölge araştırılsın
2 bin 200 rakımda üretilen yeşil bal için geniş kapsamlı bir araştırma yapılmasını isteyen Göktaş, “Tabi bunun nedenini, arıların hangi çiçekten bal aldığını bilmiyoruz. Kurak geçen dönemlerde bal az olur. Bu yıl bölge çok fazla yağış aldığı için olmuş olabilir. Dolayısıyla bunun araştırılmasını istiyoruz. 20 yıl sonra ne değişti de balın rengi yeşil oldu bunu öğrenmek istiyoruz. Demek ki yeşil bal da üretilebiliyor, bu floraya sahibiz. Rakım yüksek, şartlar arıcılık için son derece müsait. Civarda birkaç köyde daha var, yeşil bal. Sonraki yıllarda da neden üretim olmasın? Bölgemizde zirai ilaç kullanmıyoruz, gübre yok, katkısız üretim yapıyoruz ve bunu daha da ileriye taşımak, geliştirmek istiyoruz. Yetkililerden, bilim insanlarından da bölgemizi incelemelerini, bize yol göstermelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Nesrin DEMİR