Kış aylarında kar yağışının ardından Erzurum'da çatılarda oluşan dev buz sarkıtları, insan hayatı için ciddi tehlike oluşturuyor. Özellikle çok katlı binaların çatısından düşen kar ve buz kütleleri, insanları hayattan koparırken park halindeki araçlara da maddi zarar veriyor.
Üniversiteli genç kurtarılamadı
Yakutiye ilçesine bağlı Lalapaşa Mahallesi’nde geçtiğimiz Salı günü gece saatlerinde Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencisi Arif Talat Algın’ın (22) üzerine kar kütlesi düştü. Ağır yaralanan üniversite öğrencisi, ambulansla Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Yoğun bakımda tedavi altına alınan talihsiz genç, önceki gece yaşam mücadelesi kaybetti.
Algın için öğrencisi olduğu Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde cenaze namazı kılındı. Üniversiteli gencin cenazesi memleketi Bursa’ya defnedilmek üzere yola çıkarıldı.
Minik çocuk ölümden döndü!
Bir üzücü haber de Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Kazım Karabekir Mahallesi’ndeki Gölbaşı Caddesi’nde yaşandı. Geçtiğimiz Salı günü akşam saatlerinde yol üzerinde yürüyen 11 yaşındaki Yusuf Z.’nin üzerine çatıdaki buz kütleleri düştü. Ağır yaralanan Yusuz Z., Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Beyin kanaması geçiren çocuk bir gözünü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Yusuf Z.’nin hastanedeki tedavisi sürüyor.
Hukuki sorumluluk kimde?
Kar yağışının ardından hava sıcaklıklarının düşmesiyle çatılarda yumuşayan kar kütleleri, ölümlü ve yaralamalı kazaların meydana gelmesine neden oluyor. Bu aylarda çatılardan kopan buz kütleleri ile buzlu yolda düşerek yaralanan varandaşlar, hastanelerin acil ve ortapedi servislerinde yoğunluk oluşturuyor.
Aynı zamanda Pusula Gazetesi yazarı olan Arabulucu Avukat Selçuk Yıldız, kış aylarında çatılardan sarkan buzlardan kaynaklanan maddi ve manevi zararların hukuki sorumluluğunun bina sahiplerine ait olduğunu söyledi. Yıldız, "Bu buzlar, düşerek maddi hasara veya yaralanmalara sebep olabilmektedir. Bu tür olaylar neticesinde ortaya çıkan zararların hukuki sorumluluğunun tespiti, Türk Borçlar Kanunu (TBK) ve genel hukuk prensipleri çerçevesinde ele alınmaktadır” dedi.
Bina malikinin sorumluluğu
Yıldız, “Bu maddeye göre, bir binanın veya diğer yapı eserinin maliki, bunların yapımındaki bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden doğan zararlardan sorumludur. Buz sarkıtlarının oluşması, çatının veya yağmur tahliye sistemlerinin düzenli bakımının yapılmadığını gösterebilir. Dolayısıyla, malikin bu tür riskleri öngörerek gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Eğer bu yükümlülük ihlal edilirse, malikin hem maddi zararları hem de manevi tazminat taleplerini karşılaması gerekebilir" diye konuştu.
Düzenli bakım ve uyarı levhası!
Bina sahibinin düzenli bakım yaptırmakla yükümlü olduğunu hatırlatan Av.Yıldız, "Özellikle kış aylarında buz sarkıtlarının oluşmasını engellemek için; Çatıların kar ve buzdan temizlenmesi, yağmur suyu tahliye sistemlerinin düzenli kontrol edilmesi, çatı yalıtımında bozulma olup olmadığının incelenmesi, çevrede yaşayanların güvenliğini sağlamak için uyarı levhaları ve bariyerlerin kullanılması gerekmektedir. Eğer malikin bu yükümlülükleri yerine getirmediği ve zarar bu nedenle meydana geldiği tespit edilirse, bina maliki tazminat yükümlülüğüyle karşı karşıya kalacaktır" dedi.
Bina maliki sorumluluk kurtulabilir mi?
Bina malikinin sorumluluğunun çeşitli durumlarda değişebileceğini kaydeden Yıldız, "Örneğin, bina maliki çatı temizliği yaptırmamışsa, bu açık bir ihmal olarak değerlendirilebilir. Ancak buz sarkıtları doğal bir afetten (örneğin ani ve şiddetli bir hava değişimi) kaynaklanıyorsa, malikin zararı önleme imkanı bulunmadığını ispat etmesi durumunda sorumluluktan kurtulması mümkündür”
Eğer zarar, bakım ve onarım işlerinden sorumlu bir üçüncü kişinin kusurundan kaynaklanmışsa, örneğin çatıyı temizlemekle görevlendirilen bir firma), bina maliki sorumluluğunu bu kişiye yönlendirebilir. Ani bir doğa olayı, örneğin, aniden gerçekleşen yoğun kar yağışı nedeniyle buz sarkıtlarının oluşması durumunda, malikin sorumluluğu azalabilir veya tamamen ortadan kalkabilir. Ancak malik, bu tür durumlar için dahi önleyici tedbirleri almış olmalıdır. Binanın maliki dışında, kiracı veya bina yönetimi de sorumluluk taşıyabilir. Kiracı, kira sözleşmesine uygun şekilde binayı kullanırken gereken dikkat ve özeni göstermekle yükümlüdür. Öte yandan, apartman yönetimleri, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında ortak alanların güvenliğinden sorumludur. Eğer buz sarkıtlarının önlenmesi gereken bir apartman çatı alanından kaynaklanıyorsa, bina yönetiminin ihmali nedeniyle sorumluluk doğabilir" diye konuştu.
Tazminat talep edilebilir mi?
Zarar gören kişinin tazminat hakkına ilişkin bilgi veren Yıldız, “Eğer buz sarkıtı bir kişinin başına düşerek yaralanmasına sebep olmuşsa, bu olayın bina maliki veya yöneticinin ihmalinden kaynaklandığını kanıtlamak önemlidir. Bu süreçte, güvenlik kameraları, tanık beyanları ve olay yeri inceleme raporları gibi deliller kullanılabilir. Zarar gören, uğradığı maddi kayıpları talep edebilir. Örneğin, aracının zarar görmesi veya hastane masraflarının karşılanması bu kapsamdadır. Buz sarkıtının düşmesi sonucunda bedensel veya ruhsal zarar meydana gelmişse, manevi tazminat talebi mümkündür. Hakim, zarar görenin acısını, üzüntüsünü ve diğer manevi zararlarını dikkate alarak bir tazminat miktarı belirler” şeklinde konuştu.
Manolya Bulut