Erzurum Şehir Hastanesine bağlı Fizik Tedavi Merkezinde yürüme güçlüğü ve kas zayıflığının tedavisinde kullanılan ‘robotik yürüme cihazı’ hastaların umudu olmaya devam ediyor. Son 9 ayda 120 hastanın 90’ı 6 hafta süren bu tedavi yöntemiyle ilk adımlarını atmanın mutluluğunu yaşadı.
Şeyma TAHİR/Pusula
Yürüme robotu, Erzurum’da özellikle felçli hastaların ayağa kalkmalarında umut oldu. 2014 yılının Kasım ayında hizmete girdikten sonra onlarca hastanın yüzünü güldüren robotik yürüme cihazı, bu yılın son 9 ayında 120 hastanın 90’nını tekerlekli sandalyeden kurtardı.
O hastalardan biri ise 2 yıl önce beynine pıhtı atması sonucunda felç kalarak tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Melek Dündar oldu.
Beynine pıhtı atması sonucunda felç kalan 50 yaşındaki Melek Dündar, tekerlekli sandalyeyle getirildiği hastaneden yürüme robotu egzersizi ve fizik tedavi desteği sayesinde yürüyerek çıktı.Geçirdiği hastalığın üstesinden yürüme robotu ile gelen Dündar, 1.5 senedir aldığı tedavi ile artık yere daha sağlam basıyor.
Tedavi sürecini anlatan Dündar, “ “2 sene önce beynime pıhtı atmasıyla beraber tekerlekli sandalyeye mahkum oldum. Vücudumun sağ kısmını tamamen hareket ettiremiyordum. Geçirdiğim rahatsızlıktan sonra yürüme robotuyla tanıştım. Sağolsun bu süreçte doktorlarım beni yalnız bırakmadı. 1.5 senedir yürüme robotuyla bu tedaviyi alıyorum” dedi.
“Beni tekrar hayata bağladılar”
Artık rahatça tek başıma yürüyebildiğini söyleyen Dündar, “ Buraya geldiğimde cihaza girebilmek için eşim ya da çocuklarımdan yardım alıyordum. Onlar beni cihazın önüne kadar getiriyorlardı. Şimdi ise tek başıma hastaneye gelip gidebiliyorum. Aldığım tedaviden çok memnunum, beni tekrar hayata bağladılar. Şu an sadece elimde biraz sıkıntı yaşıyorum. Tedavim tamamlandığında inşallah bu sıkıntı da ortadan kalkacak. Doktorlarımın hepsine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
2014’ten bu yana hizmet veriyor
Erzurum Şehir Hastanesi fizyoterapisti Özlem Şimşek ise yürüme robotu ile yüzlerce hastaya umut olduklarını dile getirerek 2014 yılının Kasım ayından itibaren aralıksız hizmetlerine devam ettiklerini söyledi.
2023 yılında 120 hastanın kendilerine başvurduğunu ifade eden Şimşek, bu hastaların 90’ının sağlıklarına kavuşarak evlerine döndüğünü belirtti. Gün içerisinde 7-8 hastaya kadar çıktıklarını söyleyen Özlem Şimşek, “Ortalama bir seansımız ise 45 dakika sürüyor. Gelen hastalarda en az 6 haftalık bir tedavi süreci oluyor. Bazı hastalarımızın ise durumuna göre bu süre değişebiliyor.” dedi.
75 bin 789 hastaya hizmet verdiler
2023 yılının son 9 ayında FTR branşında verilen hizmetlere de değinen Şimşek, yıl içerisinde toplam 75 bin 789 hastaya hizmet verdiklerini ifade etti. Ayda 8 bin 421 hastanın tedavi aldığını kaydeden Şimşek, A grubu diye adlandırılan nörolojik hastaların 5 bin 388, B grubu kas hastalıklarının 583, C ve D gruplarından oluşan ortopedik hastaların sayısının ise 60 bin 909 kişi olduğunu belirtti.
Hasta gruplarının değişiklik gösterdiğini kaydeden fizyoterapist Özlem Şimşek, “Her türden vakayla karşılaşabiliyoruz. Örneğin doğuştan engelli ya da sonradan engeli ortaya çıkan çocuk hastalarımız var. Yüksekten düşmeye bağlı olarak sorun yaşayanlar ya da trafik kazası geçiren hastalarımız çoğunluğu oluşturmakta. Bu duruma ek olarak son dönemlerde ise covid sonrası yürüme bozukluğu yaşayan hastalarımız bizlere başvuruyor” dedi.
“Geç kalmak sıkıntı yaratıyor”
Yürüme bozukluğu yaşayan ya da tamamen yürüyemeyen hastalarda yaşadıkları en büyük sorunun geç kalmak olduğuna değinen Şimşek, insanların bu konuda bilinçli olmadığını dile getirdi. Her hastalıkta olduğu gibi bu tarz vakalarda da geç kalmanın sıkıntı yarattığını dile getiren Şimşek, “Bizlere başvuran hastalarımızın büyük bir çoğunluğundan olumlu sonuçlar alıyoruz. Fakat geç kalınmış hastalarda bu durum pek mümkün olmuyor. Robotla yürüme hakkında insanlarımız pek bilinçli değil. Bu yüzden çoğu zaman geç kalınabiliyor ve sağlıklı bir tedavi sürecinden bahsedemiyoruz.” diye konuştu.