Erzurum’da kurduğu Palandöken Kadın Kooperatifiyle girişimcilik serüveni başlayan Işılay Çakır, hayallerini gerçekleştirirken onlarca kadının da umudu oldu. Pandemi döneminde kurduğu kooperatifle kendi işinin sahibi olan Çakır, aynı zamanda işlettiği, ‘Sümmani Baba Aşıklar Kıraathanesi’ ile de dikkatleri çekmeyi başardı.
On iki kadınla yola çıktılar
İki çocuk annesi olan girişimci kadın, şehirde kooperatif kültürünü yayan isimlerin başında geliyor. On iki kadınla çıktıkları yolda ilklere imza atarak isimlerinden söz ettirmeyi başaran Çakır, aynı zamanda işletmeciliğini yaptığı Sümmani Baba Aşıklar Kıraathanesi’ni de işletiyor.
Girişimcilik serüvenine 10 yıl önce başladıklarını ifade eden Palandöken Kadın Kooperatifi Kurucu Yönetim Başkanı Işılay Çakır, kooperatifleşmelerinin ise son dört yılda olduğunu dile getirdi. Daha öncesinde yiyecek içecek öğretmeni olduğunu ifade eden Çakır, kooperatif işine olan merakını ise şöyle tanımlıyor: “Bu tarz işlere merakım hep vardı. Yaptığım işlerden dolayı da konuya yabancı da değildim. İnsanlara ilk olarak kooperatifleşmenin ne olduğunu anlatarak başladım. İlerleyen zamanlarda da kendi kooperatifimi kurarak insanlara anlattığımız şeyleri göstererek hayata geçirdik”
“Krizi fırsata çevirdik”
On iki kadın ortak ile kurdukları kooperatifte catering hizmeti verdiklerini aktaran Çakır, “Kadınlarımızın yarısı dışarıdan ortak, çalışan kadınlarımız ise mutfakta ve el sanatlarında aktif olarak üretim yapıyor. Kooperatifi kurduğumuz zaman pandemi patlak vermişti ve krizi fırsata çevirmeliyiz diye düşündüm ve işe koyuldum. O dönem Vali beyden çalışma izni çıkartarak, kadınlarımızı atölyeye toplayıp çalışmaya başladık. Evde oturan, dışarı çıkamayan insanlara yemek yapmaya başladık. Yemeği arkadaşlarımız yapıyordu ve bende dağıtıma çıkarıyordum. Büyümeye başladıkça da kabuğumuza sığmadık. Önce sayılarımız arttı daha sonra daha geniş kapsamlı yemek hizmeti sunmaya başladık” ifadelerine yer verdi.
Çocukluk hayalini gerçekleştirdi
Çocukluğundan beri restoran açma fikrinin hep olduğunu ifade eden Çakır, “Yöresel yemeklerin satıldığı bir yer açmak istiyordum. Aldığım destekle birlikte restoran açtım. Hem hayalimi gerçekleştirdim hem de kendi işimi kurdum. Buraya ek olarak da bir Aşıklar Kıraathanesini işletiyorum. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in hayali olan modern kıraathane fikrini de böylece biz hayata geçirdik. Kültürümüzde genellikle aşıklar kahvehanelerde çıkardı ve bu mekanlar kadınlara uygun alanlar olmazdı. Bu kıraathane ile bu algıyı yıkarak aile ortamı kurduk ve çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın erkek herkes burada vakit geçirip, âşıkları dinleyebiliyor” diye konuştu.
“Sığınma evinden geliyorlar”
Açtıkları kooperatifle pek çok kadına kol kanat gererek sosyal hayata kattıklarını dile getiren Çakır, “Burada çalışan kadınlarımızı üretime soktuk ve kendi gelirlerini elde etmeye başladılar. Hepsinin sertifikası, elinde bir zanaatı oldu. 21 çalışanımızın 9’u erkek, geri kalanı ise kadın. Her birinin farklı farklı hikayeleri mevcut. Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışıyoruz. Kadınlarımızın çoğu sığınma evlerinden geliyor. Bir iş bile bilmeseler onları yetiştiriyoruz” dedi.
Kıraathane kültürüne yeni bir soluk
Aşıklar Kıraathanesini kadın olarak işleten Çakır, gelen tepkilerden oldukça memnun olduğunu ifade ederek, “Erzurum’da bir kadın olarak kıraathane işletmek ilk olarak tuhaf karşılanıyor. Çünkü bu durum pek sık rastlanır bir şey değil. Zamanla insanlar alışıyor ve yadırgamamaya başlıyorlar. Zaten buradaki atmosferde sıradan bir kıraathane kültüründen çok farklı. Burada her kesimden insan çok rahat bir şekilde oturabiliyor. Sadece erkeklere özgü bir mekân değil. Aileler, kadınlar geliyor. Modern bir kıraathane kültürü oluşturduk diyebiliriz.” ifadelerine yer verdi.
“Bildiğinizi işi yapın”
Girişimci olmak isteyen kadınlara tavsiyelerde bulunan Çakır, bilmedikleri işe girmemeleri gerektiğinin vurgusunu yaparak, “Bildikleri ve kendilerinden emin oldukları bir iş yapsınlar. Etraflarında kendilerini aşağıya çeken insanlara kulak asmayıp, işlerine odaklansınlar. Ben bu işe girerken ailem hep arkamdaydı ve büyük destek verdiler. İlerleyen dönemlerde ise hedefim bu kooperatifi holdingleştirmek. İnşallah başarılı olur, bu şehre hizmet ederiz” diye konuştu.
Şeyma TAHİR
aslen Erzurumlu değiller bence bu kadınlar. Erzurumlularda görülmezdi böyle erkeklerle aynı ortamda kadınlar…iyi ki de görülmezdi. Dadaş kadınının bir ağırlığı vardı.
Vallahi helal olsun ????????????????