Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli tarihi projelerinden biri olan Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müze Projesi’ne başlanıldı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Mehmet Sekmen, “Bilindiği gibi Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1860-1870 yılları arasında askeri ambar olarak yaptırılan Taş Ambarlar, Milli Savunma Bakanlığı’mız tarafından Erzurum Erzak Deposu olarak kullanılmaktaydı. Bakanlığımız ile yapılan protokol gereği söz konusu tarihi mekân Büyükşehir Belediyemize devredildi” dedi.
Projenin amacı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, projeyle ilgili şu görüşlere yer verdi: “Taş Ambarlar’ın ihyası ve turizme kazandırılmasını amaçlayan projemiz yaklaşık 7 bin metrekare kapalı alana sahip… Şehrimizin geleneksel ürün zenginliği, el sanatlarının çeşitliliği, turizm potansiyeli ve geçmişten günümüze şehrimizde yaşanan etkileyici tarihsel olayların anlatılacağı Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müzemiz faaliyete başladığında söz konusu yer kent tarihinin buluştuğu en önemli kavşak noktası olacak.” Sekmen, proje kapsamında sivil inisiyatif kuruluşları ve üniversitelerle de sürekli iş birliğinde olunacağını bildirdi.
“Tarih yeniden canlanacak”
Başkan Mehmet Sekmen, söz konusu projeyle birlikte tarihin yeniden canlanacağını kaydetti. Sekmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Proje kapsamında şehrimizin etkileyici tarihsel olaylarına ve milli mücadele konusunda ortaya koyduğu kahramanca mücadeleye konu olmuş ve büyük öneme sahip 6 adet tarih sahnesi belirlendi.
Bu sahnelerin panoramik olarak yansıtılacağı yağlıboya panolar ile tarihi konu ve şahıslara ait tabloların sergileneceği birimler oluşturulacak. Böylece panoramik ve dioramik müzelerdeki sanatsal anlatım ile ziyaretçilere adeta zamanda yolculuk yaptırarak derin etkiler bırakması amaçlanmaktadır. İnşallah bu güzel projemizle birlikte medeniyetler kentine farklı bir cazibe de kazandırmış olacağız.”
Projede neler var?
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müze Projesi toplam 7 bin metrekare alanı kapsıyor. Kapalı çarşı alanı 2 bin 800 metrekare olan projede iş yeri sayısı 102 olarak belirlendi. 1900 metrekare kültür sanat ve müze alanına sahip olan proje kapsamında mescit, sosyal alanlar, kafe, restoran ve cep sinemalar da inşa edilecek.
HABER MERKEZİ
Yorum çok normal ama biraz el insaf diyerek yorum yapmak gerek ben Erzurum'luyum Erzurum'a dışardan gelip gözlemleyen çok arkadaşım şehrin gelişiminden bahsetmekteler eksiklikler olabilir onuda ilgili birimlere öncelikle iletmek gerek doğru olarak selâm ve sevgilerimle.
Park ve bahçeler şehri Erzurum. Millete aş lazım iş lazım
Horasanda içilecek su yok gezilecek yol yok parayı taşa gömüyorlar ülkenin cahil yönetici tayfası milletini sev millet vatanı yüceltsin anlayışından uzak bir anlayışla sözde hizmet ettiğini sanıyor.işin aslı hizmet değilde başka şeyler olduğunu vatandaş bilsede elinden birşey gelmiyormuş gibi davranıyor.bu işi başlatacak yöneticilere tavsiyem ilk önce yaşam şartlarına odaklanın yol su gıda gibi temel ihtiyaçlara ayrım yapmadan yönelmenizdir diye düşünüyorum
Erzurumlu halkında şu bir gerçekki insanlarına ne yaparsan yap mutsuzlar. Erzurum 10 Yıldızkent önce böylesiydi? İnsan biraz eleştiriken utanır
Başkanım çok zenginlere degil az gelirlilere yer veriniz lütfen.
Buna hizmet değil devleti çökertmek adına rant üzerinde dans ederken yöre halkını uyutma takdiginden başka bir şey değildir. Gürcü kapının tarihsel dokusunun yok edilişi yakın bir örnektir.
Önce yolları düzeltsin birçok yer patates tarlası, yamalı bohça gibi arabalarda alt takım kalmadı sanayicilerle kanka olduk.
Kimeler faydalanacak? Kimlere rant sağlanacak?
Proje harika Erzurum'un göbeği Adı kapalı çarşı ama içinde kuyumcular ve döviz biroları olması bulunması gerekir Kapalı carşı dedimi Akla bu sektörler gelir
Çok büyük bir proje alan da çok büyük 7 bin metre kare bir çok sektörü içinde barındıra bilir örneğin kapalı carşı olma özelliği kuyumcular çarşısını içinde olması gerekir kapalı çarşı adı üstünde zaten ülkemizde nerede kapalı carşı varsa içinde kuymcular olmazsa olmazı dır proje çokk mükkemel Erzurum'a bir değer katacağından eminim hayırlı olsun
Kusura bakmayın da o tashanin yanında kaç tane camii var.Girisinde ibrahimpasa, 200 metre altında Lalapaşa arkasında yanında camiler var. Mescit, Camii olmayan yere yapılır. Görmemişlik ve halkı yaniltmaktan vazgeçin.
Butun iller de travay projeleri var sekmen ise yerin altında ne var derdinde. Bırak bu Goz boyamayı da hızmet yap. Yok kapalı carsı tadilatı yok karo bordur dosrme Abdurrahman gazı turbesının oralara bı bak. Varmı hızmet utanmadan sıkılmadan hızmet yaptıgını sanıyosun ERZ buyuk sehır statusunden alındı ERZ da cıt cıkmadı vayyy Bee yazıklar olsun
GÜZEL BİR PROJE...
2 yıldır. Hilalkent deki parkı yapamayan burayı 10 yılda yapamaz.