Geçtiğimiz Pazar günü Erzurum’un Palandöken ilçesine bağlı Abdurrahman Gazi Mahallesi 2. Dadaş Sokakta bulunan 5 katlı apartmanın merdivenlerde çökme meydana gelmişti. Yaklaşık 30 yıllık olan binanın 4’üncü katına bağlı merdivenlerinin çökmesi sonucu içeride mahsur kalanlar itfaiye ekiplerinin çalışmasıyla tahliye edilmişti. Olay sonrası bina riskli olduğu gerekçesiyle mühürlenmişti.
İnşaat mühendisleri Odası Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri de binaya giderek incelemelerde bulundu. İnceleme ardından apartman önünde basın açıklaması yapan Şube Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi Melih Ermancık, “Öncelikle bu olayda can kaybı olmaması büyük bir şanstır. Bu ve buna benzer olaylarla önümüzdeki dönemlerde de karşılaşma ihtimalimiz yüksektir. Çünkü şehrimizin yapı stokunun yaş ortalaması çok yüksektir. Bu yaş ortalamasının aşağılara çekilmesi elzemdir. Bu konu şehrimizin en önemli gündem maddeleri arasında yer almalıdır” dedi.
Yerinde dönüşüm modeliyle kentsel dönüşüm
Bir an önce yerinde dönüşüm modeli ile kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Ermancık, “Bu yerinde dönüşümü yapmak suretiyle mevcut yapı stokumuzu gençleştirecek, hem de mühendislik hizmeti alarak daha güvenilir ve daha yaşanabilir bir çevre oluşturulacaktır. Yapı stokumuzun yenilenmesi için ise bu yerinde dönüşüm yapılmadan önce yapı envaterimizin hızlı bir şekilde yapılarak risk seviyesi yüksek yapılarımızın hangileri olduğunu belirlememiz önem arz etmektedir. Şehrimizde gerekirse yeni imar alanları açmak yerine, yerinde dönüşeme teşvik edilerek mevcut yapı stokumuzun yenilenmesi karşılanmalıdır. Bu değişimin alanında uzman kişilerden görüş alınmak suretiyle yapılması gerekmektedir. Yerinde dönüşümün teşvik edilmesi halinde yapı denetim sistemi ile birlikte, güvenilirlik seviyesi yüksek olan yeni yapılarla daha güvenli alanlar oluşturabiliriz. Bu konuda üstümüze düşen teknik konularda ne gerekiyorsa yapacağımızın taahhüdünü tüm halkımıza veriyoruz. Bu tür olayların da takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz” diye konuştu.
Deprem öldürmez bina öldürür
Şantiye şefliğinin de öneminden söz eden Ermancık sözlerini şöyle bitirdi; “Gelinen süreçte şantiye şefliğinin önemi bir kez daha gündeme gelmiştir. Her şantiyemizde bir şef bulunmasının elzem olduğu görülmüştür. Bir gecede değiştirilen şantiye şefliği yönetmeliğinin ivedi şekilde düzeltilmesi gerekmektedir. Deprem öldürmez bina öldürür gerçeğinin unutulmaması temennisiyle.”
Manolya BULUT -Pusula Gazetesi
HABER MERKEZİ
Başta yapı sahiplerine bu olay çok iyi anlatılmalı çoğu apartmanlarda yapılan toplantılarda kimse dönüşüm işine yanaşmıyor anı kurtarıyor mühendis odasının bu olayı kamuoyu yaratıp herkese iyice anlatması lazım