Türkiye’nin ve dünyanın en büyük robot yarışması olan 16. Uluslararası MEB Robot Yarışması Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonu’nda düzenlenen törenle başladı. Yarışmada 17 ülkeden ve 81 ilden 2 bin 687 robot 13 kategoride birincilik için kıyasıya mücadele edecek.
Törene Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Celile Eren Ökten, Yakutiye Kaymakamı Tuncay Kaldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammet Saymaz, kurum müdürleri, STK temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Törende konuşma yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen eğitimde bir önerisinin olduğunu ifade ederek, “İlkokul dörtten sonra mesleki liselere geçmeliyiz. Bir çocuk doktor olmak istiyorsa sağlık meslek lisesine gitmeli ve ordan devam etmeli. Başarabiliyorsa tıp fakültesine gidebilmeli. Makine alanında ilerlemek istiyorsa ilkokuldan itibaren yetenekleri takip edilerek endüstri meslek liselerinin makine bölümüne girmelidir” dedi.
Çocuklar hedeflerine uygun eğitim almalıdır
Eğitimli gençlerin hangi kurumlarda görev alacağını belirlemek için ihtiyaçları planlanması ve buna göre yönlendirilmesi gerektiğini belirten Sekmen, “Geçmişte neslimizde yer alan iş insanları için önemli olan, çocuklarımızın hedeflerine uygun şekilde eğitim alabilmeleridir. Eğer bir çocuk doktor olmak istiyorsa, o alanda ilerlemeli, makine mühendisi olmak istiyorsa, bu doğrultuda eğitim almalıdır. Gelişmiş ülkelerde bu süreçler nasıl işliyorsa, biz de gidip öğrenmeli ve örnek almalıyız. Almanya, İngiltere, Amerika, Japonya, Çin gibi ülkelerde bu işler nasıl yapılıyorsa, buna benzer sistemleri uygulayarak gençlerimizi geleceğe hazırlamalıyız. Bugün burada pek çok güzel söylemler dile getiriliyor. Bu yüzden, bu sorunların çözümü için ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Yarışmaya katılan genç kardeşlerimizin hepsine başarılar diliyorum. Sevgili gençler, sevgili öğrenciler, şunu bilin ki sadece birincilik elde etmek önemli değil. Önemli olan bu yarışmaya katılmak, birbirinizle rekabet ederek kendinizi geliştirmektir. İnşallah bu yarışmanın ardından başarılarınız artarak devam eder” şeklinde konuştu.
"Yerli ve milli bir eğitim anlayışını savunuyoruz"
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e, verdikleri destek için teşekkür eden Sekmen, “Bizler yerli ve milli bir eğitim anlayışını savunuyoruz ve projelerimizi bu doğrultuda destekliyoruz. Eğitim toplumu şekillendiren bir unsurdur ve bu yüzden hepimizin sorumluluğu büyük. Sayın bakanımızın Yusuf Tekin’in üzerine birileri geliyor. Ancak kendisi eğitimin ve bu milletin geleceği için büyük bir gayret gösteriyor. Bakanımızın arkasındayım” dedi.
‘Etkinliklerimiz artarak devam etti’
2008 yılından bu yana düzenledikleri etkinliklerin artarak devam ettiğini vurgulayan TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammet Saymaz, “Bu yıl bir milyon 650 binden fazla kişi ile bir araya geldik. Farklı bölgelerde etkinliklerimize devam ediyoruz. Bu yıl özellikle vurgulamak isterim ki Türk milletinin başarısı bu rakamlarla kendini göstermektedir. Bu yıl, inşallah daha büyük başarılar açıklayacağız. İlk defa aynı anda 24 farklı alanda takımımız görevleri tamamlayarak ödül almaya hak kazandı. Bu bizim için önemli bir gurur kaynağıdır. Gençlerimizin yeteneklerini gösterdiği TEKNOFEST’te, “Biz yaparız, hatta daha iyisini yaparız,” mesajını verdik. Özgüvenli bir neslin yetişmesine katkı sağladık. Bu süreçte bize destek veren Milli Eğitim Bakanlığı, Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi’ne teşekkür ederim” dedi.
Meslek eğitiminin önemi
Meslek eğitiminin gençlerin ve yarışmacı ekiplerin azmi sayesinde kardeşlik ruhunu güçlendiren önemli bir alan haline geldiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, “Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden günümüze uzanan kültürel mirasımız, teknolojiyi ve geleneksel değerleri bir araya getirerek aziz şehir Erzurum’da öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte geleceğimizi şekillendiriyor. Bilim ve dijitalleşme, meslek alanlarında yeni yaklaşımlar ortaya çıkararak bireylerimizin yalnızca geleneksel bilgilerle değil, aynı zamanda mesleki değişimlere uyum sağlayacak becerilerle donatılmasını sağlıyor. İletişim, iş birliği ve problem çözme gibi sosyal beceriler bu süreçte büyük önem taşıyor. Uluslararası Milli Eğitim Bakanlığı robot yarışması, mesleki farkındalığı artırmayı ve öğrencilerimizin bilimsel becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Bu yıl 16.’sını düzenlediğimiz yarışmaya Türkiye genelinden bin 3 kurumdan altı bin 691 katılımcı başvurdu. 2007 yılında 3 kategoride başlayan bu yarışma, o dönem Türkiye’de yeni olan robot teknolojisi ile meslek liselerimize öncülük etti. Bugün geldiğimiz noktada, mesleki eğitimin potansiyelini en iyi şekilde sergiliyoruz” diye konuştu.
‘Gençlere sağlam adımlarla ilerleme fırsatı sunuyor’
Uluslararası MEB Robot Yarışması’nın, her yıl artan katılımcı sayısıyla gençlerin yeteneklerini sergileme, iletişim becerilerini geliştirme ve geleceğe daha sağlam adımlarla ilerleme fırsatı sunduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Celile Eren Ökten, “Bu etkinlikten elde edilecek deneyimlerin çok değerli olduğuna inanıyoruz. 81 ilimizden ve yurt dışından katılan tüm yarışmacı öğrencilerimize ve onlara rehberlik eden öğretmenlerimize başarılar diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Sevgili gençler, değerli öğretmenler, sizin başarılarınızla gurur duyuyoruz ve bu başarıları büyük bir mutlulukla takip ediyoruz” dedi.
‘Ülkenin kalkınma sürecine katkı sağlıyor’
Uluslararası MEB Robot Yarışmaları, Türkiye’nin beşeri sermayesini, çağın bilgi ve becerileriyle donatarak, ülkenin kalkınma sürecine katkı sağladığını dile getiren Vali Çiftçi, “Öğrencilerimizin yaratıcı düşünme, problem çözme, girişimcilik ve teknolojik üretim gibi alanlarda kendilerini geliştirmelerine imkân sağlayan bu yarışmalar, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önemli kazanımlar sunmaktadır. Böylelikle geleceğin mühendisleri, bilim insanları ve yenilikçi girişimcilerinin yetişmesine zemin hazırlayan bu platform, Türkiye’nin eğitim ve teknoloji alanındaki hedeflerine ulaşmasında kilit bir rol oynamaktadır.16. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nın bu yılki teması, oldukça anlamlı bir vurguyu içermektedir. Malumlarınız bildiği üzere Ahilik; yardımlaşma, dayanışma, paylaşma ve mesleki eğitim ile ahlaki değerlerimizi harmanlayan, adeta ülkemizin kültürünü mayalayan önemli bir müessesedir, kültürel mirastır. Bugün bizler, kadim medeniyetimizin mirasını, teknoloji ile birleştirerek, geleceğe taşımayı bir görev olarak benimsemiş bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Çifti ve beraberindeki heyet önce yarışma kuralarını çekti daha sonra yarışma salonlarını ve stantları gezdi.
Ali Kaya