Erzurum Sebze Ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Selami Bağışlı, yaşanan sel felaketlerinin yalnızca yöresel ürünlerin piyasasını etkilediğini belirtti. Yaş meyve-sebze tüketimi, fiyatlar ve sel felaketlerinin etkilerini değerlendiren Bağışlı, “Erzurum’da yıllık olarak ortalama 600 bin ton yaş meyve sebze tüketimi yapılıyor” dedi. Her keseye göre fiyat bulunduğunu kaydeden Bağışlı, Erzurum’dan bölgeye üst düzey katile ürünler gönderildiğini belirtti.
Yıllık 600 bin ton
Erzurum Sebze Meyve Hali’ne gelen ürünlerin değişkenlik gösterdiğini vurgulayan Bağışlı, “ Hal’imize günde 40 tır girdiği de oluyor, 4 tır da girebiliyor. Yıllık olarak ortalama Bölgemiz ‘de 600 bin ton yaş meyve sebze tüketimi yapılıyor” dedi.
Üretici bölgesi değiliz
Yaşanan sel olaylarının sadece yöresel ürünlerin fiyatını etkilediğini söyleyen Bağışlı, “ Üretici bölgesi olmadığımızdan dolayı sadece yöresel ürünlerin piyasasını ve hasadını etkiler. Aşırı yağmurlar müstahsil bölgelerinde tarla ve bahçe ürünlerine nispeten etkili olur. Kalite ve hasada etkisi olur ve aynı zamanda rekolteyi düşürür” diye konuştu.
Limon fiyatları düşecek
Bir ay sonra ‘dikenli’ diye tabir etikleri limonun piyasaya düşeceğini ve fiyatların normale döneceğini belirten Bağışlı, “Limon fiyatlarının artmasının en büyük sebeplerinden biri mayer limon diye tabir ettiğimiz limon ağaçlarının tekrar sökülüp enterdonat ve lamas diye tabir ettiğimiz ağaçlarla değişiminde bir boşluk oluşturdu. İklim şartlarından dolayı da bu sene o bölgede sıcaklardan dolayı 2023’ün sıcaklarından dolayı da ağaçlarda nispeten bir hastalık meydana geldi. Hastalık oluşunca da depolara bırakılan limonların kalitesini düşürdü ve aşırı çürümeye başladı. Çürümeye başlayınca 50 ton limon koyulan bir depodan 30 ton ancak çıkarılabildi. Buna üretici maliyet fiyatlarının üstüne koyunca otomatik olarak limon fiyatlarında bir artış oldu. Ama bu zam geçici olacaktır” şeklinde konuştu.
Herkesin kesesine göre fiyat var
Herkesin kendi kesesine göre domates, salata fiyatları olduğunu söyleyen Başkan Bağışlı, “Domates Erzurum’a Amasya’dan çok geliyor. Erzincan’da hasada başladı. Tabi oralarda ortalama 14 lira tarlada. Bunun nakliyesi sepeti işçiliği toplamda 5 bin lira masrafı oluyor. Konserveye koyulan halkın uzun diye tabir ettiği domateslerde Elazığ’dan Diyarbakır’dan gelmeye başladı. İleriki zamanlarda Tokat’tan da gelmeye başlayacak. Domatesler şu anda piyasada 11 liraya satılıyor. Amasya domatesi de 18 liraya satılıyor. Domates ve salatanın Erzurum’da yerli üretimi Uzundere ve Yusufeli tarafından geliyor. Şuanda hasat olmadığı için ve sadece Erzurum’a hitap etmediği için Kars Ağrı Iğdır Ardahan ve 19 tane ilçemizle beraber yeterli gelmediği için pahalı olmuş olabilir. Erzurum halinde domates Amasya’dan Tokat’tan Erzincan’dan geldiği için domates öyle fazla yüksek değil. Herkesin kendi kesesine göre fiyat var.10 liralık domateste var 20 liralıkta var salkımda var 30 lira batmandan geliyor. Herkes kendi kesesine göre domates alıyor” ifadelerini kullandı.
Ürünlerimiz üst düzey
Bağışlı, “Hal’imize gelen ürünler Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve ilçelerimize gidiyor. Bingöl de istisna. Erzurum’un kendi ürünleri Söğütlü Mahallesinden çıkan yeşillikler gidiyor. Erzurum ovasında bu işi yapan arkadaşlarımız var. Dadaş Mahallesinden de gidiyor. Üst düzey kalitede üretimleri var” dedi.
Ali Kaya
Boş boş konuşuyor batıda 3 lira Erzurum’da marul 20 tl olur bunu izah et. Aradaki farkı cebe atıyorsun