Erzurum’da bir otelin toplantı salonunda düzenlenen ‘Depreme Dirençli Kentsel Dönüşüm Erzurum’ çalıştayına Erzurum Vali Vekili Ahmet Özdemir, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, ilgili daire başkanları, akademisyenler ve bilim insanları katıldı. Gün boyu süren çalıştayda Erzurum’da yaşanacak yıkıcı bir deprem öncesi için alınacak tedbirler masaya yatırıldı.
Çalıştayda konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’un Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğunu hatırlatarak, “Neticede bizde çok önemli fayların bulunduğunu, her an bir deprem tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz bilinciyle süratle nasıl kararlar alırız, neler yapabiliriz, bu depremi en az zayiatla nasıl atlatabiliriz diye bu dördüncü çalıştayımız. Derler ki deprem öldürmez ihmal öldürür. Bu vesileyle ülkemiz bir deprem kuşağında bulunuyor. Yüzde 70 ülkemizin toprağı birinci deprem kuşağında. Böyle olması dolayısıyla biz kendi şehrimiz açısından bu işe önem gösteriyoruz, yapacağımız binaları nasıl yapalım, tedbiri nasıl alalım diye buradaki heyetten önemli raporlar bekliyoruz. Tabi sadece belediye olarak altından kalkmamız mümkün değil. Yapı stokumuzu elden geçirdik. Şu anda binalarımızın yapım tarihi itibariyle hepsinin envanterini çıkardık. Bir yandan yıkıma başlayıp bir yandan yapımını tamamlamamız lazım. Devletin bütün güçleri Kahramanmaraş ve depremden etkilenen şehirlere odaklandı. Ama orayı ayağa kaldırırken de deprem olma ihtimali olan Erzurum, Bingöl bu bölgeyi de ihmal etmemek gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bu yapı stokunda oturan vatandaşlarımızı da dikkate aldığımızda genelde orta halli, binası yıkıldığı zaman veya biz zorunlu olarak çıkarttığımız zaman yeniden yapamayacağını görüyoruz. Bunun için de tedbir aldık” dedi.
Tünel kalıp sistemi uygulanacak
Kentte TOKİ’nin inşa ettiği binalardaki tünel kalıp sisteminin uygulanacağını söyleyen Sekmen, “Belediye olarak bir laboratuvar oluşturduk. Belki hiçbir belediyede yoktur. Zemin, bina inceleme ve rapor hazırlama konusunda çalışılıyor. Ama depremde yeni yapılmış binaların da yıkıldığını gördük. Bir şey yakaladık, TOKİ’nin yaptığı binalarda çatlak bile olmadı. ER-KONUT’un iştirakı olan Adıyaman, Şırnak’ta, Diyarbakır’da konut yaptığımızı, bunların TOKİ mantığında yapıldığını, bunlarda da çatlak olmadığını yakaladık. Bugünden itibaren Erzurum’da tünel kalıp sistemini uygulamaya sokmamız gerektiğini ben müşahede ettim. Şehrimizde bir firma da bunu yapmaya başladı. akıllı olan tedbirli olandır. Biz de aklımızı kullanarak hareket etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
10 yılda 22 bin yapı
Erzurum Büyükşehir Belediye Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Ünal İnci, kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi vererek, “2014 yılında başladığımız bu süreçte son 10 yılda şehrimizde yaklaşık 22 bin adet yapı, üçte birlik kısmı olan 7 bin 256 adet tehlikeli ve riskli yapının yıkım ve tahliyesini gerçekleştirdik. Deprem öncesinde alınması gereken en önemli tedbirlerden bir tanesidir bu bizim için.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının öncesinde yapılması gereken kentsel dönüşüm strateji belgemiz için şehrimizde yaklaşık 15 bin adet yapının tarama yöntemiyle riskleri belirlendi ve performans puanları kapsamında öncelik alanlarının belirlenmesi ve bu kapsamda da strateji belgesi oluşturulması hedefiyle başladığımız süreçte raporumuz tamamlanmıştır. Bu rapor kapsamında yapacağımız kentsel dönüşüm çalışmalarının yürütülmesi amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Bütün imar planlamasını dirençli şehir mantığıyla yapıyoruz
Bünyelerinde kurulan Afet Daire Başkanlığı’ndan söz eden Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı ise, “Bugün ülkemizin en önemli gündemi olan ve bütün yerel yönetimlerin, belediyelerin gündeminde olan dirençli şehir oluşturma çabalarına biz Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak bu sorumluluğu ta 10 yıl önce hissettik ve 10 yıldır bu bilinçte çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettiriyoruz.
Biz bu deprem bilincini, hatta sadece deprem değil diğer afetlere karşı da dirençli şehir oluşturma bilincini sürekli dinamik tutmanın, zinde tutmanın gayreti içerisindeyiz. Şehrimizin bütün imar planlamasını dirençli şehir mantığıyla yapıyoruz. Yapılacak olan dönüşümlerde, yeni yapılacak olan binalarda zemin etütlerini ve sondajlarını çok önemsiyoruz. Zemin sondajı makinesini de belediyemize kazandırıyoruz. Mevzuat çalışmaları yapıyoruz. Şehirde kesinlikle dirençsiz yapılara, dirençsiz yapı yapmak isteyen müteahhitlere, kooperatiflere müsaade etmeyeceğiz. Belki bütün inşaatlarda yakın zamanda tünel kalıp sistemine geçeceğiz. Aşırı yağışların şehrimizde oluşturacağı sel felaketlerine karşı 10 yıldır yağmur suyu şebekelerimizi tamamen yeniledik. Depremden sonra yollarımızın hala kullanılabilir olması için caddelerimizi, bulvarlarımızı en az 35 metre olarak planlıyoruz. Deprem sonrası kriz yönetimiyle ilgili kapasitemizi genişletiyoruz. Bu anlamda Afet Daire Başkanlığı’nı Türkiye’de kuran nadir 2-3 belediyeden bir tanesiyiz” dedi.
Buradan çıkacak sonuçlar geleceğimiz için büyük örnekler oluşturacak
Erzurum Vali Vekili Ahmet Özdemir de çalıştaydan çıkacak sonuçların önemli olacağını dile getirerek şunları söyledi; “Dünya tarihinde belki de insanlığın yaşadığı en büyük afetin üzerinden tam 13 ay geçti. Kahramanmaraş merkezli depremde çok büyük acılar yaşadık.
Bugün acaba nerede hata yaptık, nerede yanlış yaptık ya da neler yapabiliriz, onu konuşuyoruz. Erzurum Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm alanında çok kıymetli çalışmalar yapıyor. Hem Erzurum için hem de Erzurum modelini kendine örneklemek isteyen çevre vilayetler için. İnsanlık bugün ciddi sorunlar yaşıyor. İklim kriziyle, sahip olduğu topografik etkilerin sonuçlarıyla, jeolojik özellikleriyle ve diğer kriz durumlarıyla ilgili. Bugün bizler Erzurum’da Türkiye’nin içinde bulunduğu jeolojik ve topografik özelliklerin neticesinde oluşabilecek insani krizlere karşı neler yapılabilir, kentsel alt yapının oluşturulmasında nelerin üzerinde durulabilir onları konuşuyoruz. Buradan çıkacak neticelerin geleceğimiz için büyük örnekler çıkaracağını düşünüyorum.
Manolya Bulut
Başkan reklamın iyisi kötüsü olmaz devam şehrin gobegi gazeteciler siteler ,yukarı köşk mahallesi 40.yil oldu yikilmasinimi bekliyorsunuz .belediye olarak sizde TOKİ yapar ,siz ne yaparsiniz ama her bilbortlarda sizin resminiz var.
Sayın başkanım yıldızken Osman Gazi 642 tokilerin bir an önce teslim edin 4 yıldır bitmeyen bir hal oldu lütfen duyarlı olalım sesimizi duyun oturduğumuz bina bırakın depremi araba gitse sallaniyor depremde yerle bir oluruz yazık bu kadar insan evlerini bekliyor bitirin artık verin lütfen artık
10 yıldır neyi bekliyodu işi gücü reklam yalan palavra
Dadaş kent ne olucak çalışma var mı
Yenişehir ne olacak yapılan binalar 40 yılı aştı kaldı 10 yıl ömürleri on yıl sonra kendileri yıkılır herhalde
Sayın başkan Mehmet Sekmen iyi bir noktaya temas etmiş TOKİ yirmi yıldır tünel kalıp sistemi uyguluyor. Mütahitler neden uygulamasın bu sistem tüm Türkiye’de uygulanması gerekiyor. Sektörde bu sistem olmazsa olmaz olmalı sebebi 11 ilde meydana gelen asrın felaketinde TOKİ de çatlak bile yok bu durum örnek alınabilir.
Yemin ederim sesli guldum mehmet sekmenve depreme hazırlık yahu adama sormazlardı dadaskenti yıldız kenti sütcü köyüne kadar tarım arazilerini imara açıp ruhsat verip binaları diktiniz şükrü paşa sih köyüne kadar hakeza neyin hazırlığı şehrin merkezini boşaltıp şehri tarım arazilerine yaptığın binalara soktun neden şehrin merkezindeki eski konutları sokup yeni bina stoku yapmadin eski yerlerine yahu Erzurumun nüfusu azalırken bu kadar bina kime yapildibir dahaki mahalli idareler seçiminde böyle hiç vermeye devam esere şehrimiz büyük şehir belediyesi statüsünden düşecek 50 bin kişi daha hiç versin bir dahaki seçime Erzurum büyük şehir olmaktan çıkıyor sen bunu düşün ve tarım arazilerine zemini uygun olmayan yerelde bina yapacağınıza eski binaları yıkın yerlerine yenilerini yapın şehir merkezi boşalmamış olur esnafta rahat nefes alir
Sayin Vali her şeye katılır ama şehrin en önemli meselesinde yok. Garipsedim
Ovayı imara açıyorsunuz sıvılaşma olan zemine apartman izni veriyorsunuz ovada orası bataklık olan su cenneti olan bir ovada imar verip sonra depreme hazırlık yapıyoruz diyorsunuz siz bizi emayi mi sandınız