Sarıkamış Harekatı'nın 109. yılı anma etkinlikleri için hazırlıklar başladı. Sarıkamış Kaymakamlığı tarafından düzenlenen toplantıda, anma etkinliklerinde görev alacak kamu kurum ile kuruluşların sorumluluk alanları belirlendi. Harekatın 22 Aralık 1914 yılında Erzurum'dan başladığını hatırlatan Ervak Başkanı Erdal Güzel ise tüm kent olarak şehitlerimize sahip çıkılıp, onlara yaraşır etkinlikler yapılmasını istedi.
Sarıkamış Kaymakamı Enis Aslantatar başkanlığında, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Toplantı Salonu’nda Sarıkamış Harekatı'nın 109. yılı anma programının koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, anma etkinliklerinde görev alacak kamu kurum ile kuruluşların görev ve sorumluluk alanları belirlendi.
Toplantıda Sarıkamış Belediye Başkan Vekili Faruk Çelik, Sarıkamış 9.Komando Tugay Komutan Vekili Albay Ünsal Bilir, kurum amirleri ve STK temsilcileri de toplantıda hazır bulundu. Toplantının ardından Kaymakam Aslantatar, etkinliklerin yapılacağı alanlarda incelemelerde bulundu.
Sarıkamış Harekâtı Erzurum’da başladı
Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, Sarıkamış Harekatı’nın başladığı 22 Aralık’ın önemli bir gün olduğunu belirtti. Sarıkamış Harekatı’nın Türk tarihinin en acı sayfalarından biri olduğunu hatırlatan Başkan Güzel, "Hareket sırasında eksi 40 derecede, tifüse, düşmana, soğuğa karşı mücadele eden Mehmetçiklerin hikayesini gelecek nesillere aktarmamız hepimizin görevidir” dedi.
Sarıkamış Harekatının 1914 yılının 22 Aralık'ta Erzurum'dan başladığını ifade eden Ervak Başkanı Erdal Güzel, "5 Ocak'ta ordumuzun geri çekilmesiyle birlikte trajik bir sayfa kapanmış oldu. Ama tabii gönüllerde bu sayfa asla kapanmadı. Erzurum bu konuda üs merkeziydi, plan burada hazırlanmıştı ve 3'üncü Ordu'nun komutanı Hafız Hakkı Paşa halen Erzurum şehitliğinde yatmaktadır” diye konuştu.
Ülke gündemine getirdik
Erzurum mülki idare amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının konuya hassasiyetle yaklaşıp, şehitlerin şanına yakışır anma etkinlikleri düzenlemesi gerektiğinin altını çizen Başkan Güzel, Sarıkamış Harekâtını 2002 yılında Erzurum Kalkınma Vakfı’nın ülke gündemine getirdiğini ifade etti.
O tarihten itibaren Ervak Yönetim Kurulu olarak düzenledikleri etkinlikler ile Sarıkamış Harekatının ulusal basında geniş yer aldığını hatırlatan Güzel, “ Yapılan etkinlikler ülkenin dört bir yanında karşılık bulmuş, dolayısıyla Allahuekber Şehitleri ülkenin her tarafından duyulur olmuştu. Binlerce insanımızla birlikte yaptığımız bu etkinlikler esnasında kelimelerle ifade edilmeyecek kadar duygusal anlara tanıklık ettik. Dönemin valisi Mustafa Malay’ın, Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz’un, Kolordu Komutanı Korgeneral Şaban Recai Öztürk ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz’ın destekleriyle hayat bulan bu girişimlerimiz, torunları ile şehitlerin buluşturulmasıyla maksadına ulaşmıştır” diye konuştu.
Erzurum ihmal edilmemeli
Sarıkamış Harekatının Erzurum’da başlayıp Erzurum’da son bulduğunu dile getiren Güzel, “ Gelinen noktada Erzurum için bu harekatın önemi çok büyüktür. Verilen şehitlere sahip çıkmamız gerekiyor. Elbette ki devlet yetkililerinin konuyu sahiplenmesinden sonra Ervak bu görevi tamamlamanın, maksada ulaşmanın gururunu yaşadı. Ancak ilerleyen yıllarda Erzurum’dan başlayan bu anma etkinlikleri Sarıkamış’a kaydırıldı. Şehrimizin yöneticileri konuya duyarsız kaldı. Bu konuda haklı feryatlarımız duyulmadı. Elbette bundan rahatsız değiliz, şehitler hepimizin şehitleridir. Ancak tarihi gerçekler doğrultusunda bu anma merasimlerini yapmak gerekir. Erzurum’dan başlamış ve neticesi burada son bulmuş bu hareketin anma etkinliklerinde Erzurum ihmal edilmemeliydi. Ervak olarak geçen yıl Karskapı Şehitliğinde bunun hatırlatmasını yapmıştık. Verdiğimiz mesaj maalesef karşılıksız kaldı. Umarım bu yılki etkinliklerde Erzurum ihmal edilmez, tarihi gerçekler doğrultusunda şehrimizin bu konudaki rolü hakkıyla teslim edilir” ifadelerini kullandı.
Manolya Bulut
Gitti gülüm gitti bülbül. İster ağla ister gül.