Ülke genelinde işsizlik sayısı artarken Erzurum’da istihdam oranları dikkat çekti. Ülke genelinde 11’inci sırada olan Erzurum kendi bölgesinde ise birinci oldu. Yılın bu zamanına kadar kentte bin 358’i kadın olmak üzere toplamda 5 bin 634 kişiye işe girmesine İŞKUR tarafından aracı olundu. Geçtiğimiz yıl ise bin 941’i kadın 7 bin 445 kişinin işe girmesi sağlandı. Erzurum İŞKUR İl Müdürü Abdulkadir Mutlu 2024 yılı faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
İşsizlik sigortası verileri
Kentte işsizlik sigortası rakamları dikkat çekti. İŞKUR İl Müdürü Mutlu, “Yılın ilk altı ayında bin 404 kişiye 53 milyon 321 bin TL işsizlik sigortası ödeneği ödedik. 2023 yılında ise 3 bin 72 kişiye 64 milyon 107 bin TL ödeme yaptık” şeklinde konuştu.
‘Meslek edinme imkânı sağlıyoruz’
Güncel duruma uygun olmayan mesleklerde çalışmak istemeyen veya sağlık nedeniyle mesleğini sürdüremeyen kişilere de yeni bir meslek edinme imkânı sağladıklarını ifade eden Mutlu, “Ocak ayından bu yana 220 işyerimizde 900 kişiyi yeni aktif işgücü hizmetlerinde hem mesleki eğitim kursu anlamında yeni bir meslek edindirme hem de işbaşı eğitim programı anlamında faydalandırdık. Mesleki eğitim kursu, bir mesleği olmayan kişilere yeni bir meslek kazandırmak içindir. İşbaşı eğitim programlarımız ise edinilmiş bir meslekte deneyim kazandırmaya yönelik olup, bu programlar kapsamında 550 kişiye mesleki eğitim kursu düzenledik. Bunun yanında, yaklaşık 350 kişiye işbaşı eğitim programından faydalandırdık. Toplamda yaklaşık bin kişiye aktif işgücü hizmetleri programlarımızda fayda sağladık” ifadelerini kullandı.
İş hayatına hazırlık
Programlar kapsamında, sadece işe yerleştirme değil, aynı zamanda meslek edinme, eğitim ve tecrübe kazandırma aşamalarında da destek sağladıklarını vurgulayan Mutlu, “ Eğitimin ilk aşaması olan okul eğitiminin hemen ardından, işverenlerle görüşme teknikleri adı altında eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimler, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi ve kurumumuzun ek binasında bulunan ofislerde gerçekleştiriliyor. 15 kişilik gruplar halinde, 2 ile 5 gün arasında süren bu eğitimlerde özellikle öğrenciler, dezavantajlı gruplar, uzun süreli işsizler, yabancı uyruklular, engelliler ve eski hükümlüler yer alıyor. Bu eğitimlerde özgeçmiş hazırlamadan beden dili kullanmaya, iş arama kanallarını ve yöntemlerini öğrenmeye kadar birçok teknik detay öğretiliyor. Eğitim sonrası, kişilerin iş görüşmelerine daha hazırlıklı olmalarını, daha bilinçli ve mantıklı cevaplar verebilmelerini hedefliyoruz. Bu teknikler sayesinde başarılı mülakatlar yapılmakta ve istihdam sağlanmakta. Amacımız, gençlerin mezun olduktan sonra işsizler ordusuna katılmaması ve mezuniyetin son aşamasında bu eğitimi alarak iş bulma şanslarını artırmalarıdır. Bu eğitimi sadece öğrenciler değil, askerlik görevini bitirmek üzere olanlar ve açık cezaevlerinde salıverilmelerine kısa süre kalan mahkûmlar da almaktadır. Bu eğitimlerle, bireyleri hayata daha hazırlıklı hale getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
‘Kadın istihdamına önem veriyoruz’
İŞKUR olarak, işçilerle ve işverenlerle ayrılmaz bir bütün olduklarını söyleyen Mutlu, “ Mezun olan gençlerin ilk kapısı İŞKUR olmalı; devletin iş kapısı olan İŞKUR’da 200'ün üzerinde iş ilanı bulunmaktadır. Gelen kişilere, gerekli yönlendirmeler yapılıyor ve işverenlerle görüşmelerini sağlıyoruz. Ayrıca, sosyal yardım alan kişilerin istihdama dâhil edilmesi konusunda da büyük gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede vakıflarla toplantılar yapıldı ve çalışabilir durumda olan kişiler İŞKUR’a yönlendirildi. Bu kişiler, danışmanlarımız tarafından değerlendirilerek uygun iş ilanlarına yönlendirildi. İş ilanlarına başvurduklarında, mesleki eğitim kursları veya işbaşı eğitim programlarına dâhil ediliyorlar. Özellikle kadın istihdamı konusunda büyük önem veriyoruz. Kadın işgücünün işgücü piyasasında daha fazla yer alması gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın açıklamaları doğrultusunda kadın istihdamına yönelik projeler ve destekler sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
135 engelliye iş bulundu
Kadınlara İstihdamda Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP) adını verdiğimiz çalışmayla kadınlara 25 bin TL ödeme yaparak işgücü piyasasında daha kolay istihdam edilmelerini sağladıklarını belirten, “Bunun yanında, engelli istihdamı konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl 135 engelli vatandaşa İş istihdamında aracı oluk. Genel Müdürlüğümüzün bize verdiği hedef 117 kişi olup, bu hedefi yüzde 120 oranında aşmış durumdayız. Her hafta ek hizmet planımızda engellilerle buluşuyoruz, işverenlerle engellileri bir araya getiriyor ve istihdam edilmeleri için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
Ali Kaya