Saka, “Erzurumlu vatandaşlar, çayı demli değil açık içiyor, bu yüzden Erzurum’da çay tüketimi fazla ancak sarfiyatı az” ifadelerinde bulundu.
‘Erzurum’a gelsinler çayın nasıl içildiğini görsünler.’
Diğer şehirlerde demli çayın daha fazla tercih edildiğini vurgulayan Otel ve Kahveciler Odası Erzurum İl Başkanı Seyfettin Saka, “Demli çay içilen bölgelerde çay tüketimi günlük birkaç bardakla sınırlı kalırken, çayın açık içildiği bölgelerde, özellikle Erzurum’da günlük 8-10 bardak çay ortalamasıyla tüketim yüksek miktarda oluyor” dedi.
Buna rağmen, Erzurum’un ilk 10’a bile girememesinin ilginç olduğunu söyleyen Saka, Çaykur yetkililerini Erzurum’a davet ederek, araştırmanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
‘Erzurum’da kahvehaneler fabrika gibi çalışıyor’
Kahvehane işletmecisi Yener Temelli, Erzurum’da çay içmeyen insanın olmadığını belirterek, özellikle lezzetli çayın doyasıya içildiğini söyledi. “Kahvehanelerde çay içtiğimiz yetmiyor bir de eve gidip demliklerce çay içiyoruz.” diyerek Erzurum’da çay tüketiminin ne kadar fazla olduğuna vurgu yaptı.
“Erzurum bölgesine kaliteli çay verilmiyor”
Temelli, Erzurum’a çok kaliteli çayların verilmediğini belirtip, bu konuyu yetkililerle görüştüğünde, “Erzurumlular ucuz çay talep ediyor” cevabıyla karşılaştığını söyledi. Çayın lezzeti, yörelere göre demleme farklarının olması, çay içilme şekilleri olmak üzere birçok yönden bu konunun daha detaylı araştırılması gerektiğini vurguladı.
Nesrin DEMİR
Protesto edin bundan sonra kahve içelim. Kubadan kolombiyadan brezilyadan getirin çayları. Çay yerine çayın tozunu satıyorsun. Zeytinyağını İtalya uretir Çayı Güney Amerika üretir Sanayiyi Almanya üretir Buğdayı Ukrayna üretir Sen ne bok uretiyorsun.