OSBÜK’ün Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlediği Doğu Anadolu Bölge Toplantısı’nda bölgenin ekonomik anlamda gelişmesi adına yapılacaklar konuşuldu.
Toplantıya Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, Erzurum Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, ETSO Başkanı Saim Özakalın, Erzurum 1. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Murat Urkuç, çeşitli illerden oda başkanları ve kurum müdürleri katıldı.
Toplantıda konuşan ETSO Başkanı Saim Özakalın, “Bizim organize sanayi bölgelerimiz, 5+1 statüsünde. Bu sene bu sonlanıyor. Yatırımcı açısında biraz handikap yaratıyor. Biz bunu 5+1 olarak zikrettiğimizde yatırımcı bir sonraki dönem olur mu olmaz mı diye endişeler taşıyor. Ekonomik şartlar malumunuz. Belki şehrin tamamı olmasa bile en azından organize sanayi bölgelerimizin 6’ncı bölge teşvik kapsamına alınmasını sizden rica ediyoruz. Şehrimizin sorunu göç. Göçü önleme de buradaki istihdamın artması buradaki yatırımın artmasıyla olur. Maalesef uçak seferleri konusunda da çok mağduruz. Erzurum’dan giden gelemiyor, gelen gidemiyor. Uçak seferlerimiz konusunda Erzurum’a biraz daha pozitif yaklaşım gösterilmesi bizim için çok önemli” dedi.
Yatırımcılar krediye ulaşamıyor
Erzurum 1. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Murat Urkuç ise yatırımcıların krediye ulaşmakta zorluk çektiğini söyleyerek, “Organize sanayi bölgelerimiz bir takım ayrıcalıklar beklemektedir. Yıllardır bu zorlu coğrafyada bırakın elini vücudunu taşın altına koyan yatırımcılarımız özellikle kredilere ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşıyor. Ulaşım gibi dezavantajlara sahip olmamıza rağmen ilk kez kurulacak olan sanayi kuruluşlarımızın çağrı mektubu verilmiyor. Bu noktada bakanlığımızın ve OSBÜK’ün gerekli çalışmaları yapması sanayicilerimiz açısından büyük önem arz etmektedir. Bununla birlikte bugün detaylarına hakim olacağımız Dünya Bankası’nın OSB‘lere yönelik destekleri noktasında yine sizlerin pozitif ayrımcılığına ihtiyaç duymaktayız” diye konuştu.
Ara eleman eksik
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, kentin bölgesel teşviklerden yararlanabilmesi için 6’ıncı bölgeye alınmasını gündeme getirdi. Öte yandan Türkiye’de ara eleman eksikliği yaşandığını da kaydeden Sekmen, “Ara eleman bulunmada zorluk çekiliyor. Türkiye’nin geleceği tehlikede. Ben olsam Türkiye’de üniversitelerin geleceğini meslek liselerine bağlamak. Hangi bölümü okuyacaksan o bölümün meslek lisesini okuyacaksın. Aklın yolu bir. Bu yapılabilir” dedi.
Önce Doğu Anadolu
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü ise, Doğu Anadolu Bölgesi’nin, Türkiye’nin sanayileşme mücadelesinde son derece kritik bir öneme sahip olduğunu aktararak, “Rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu bölgede güçlü bir sanayi inşa etmeden, bu bölgedeki organize sanayi bölgelerimizin yatırım ve üretim kapasitesini artırmadan, Türkiye’yi gerçek bir sanayi ülkesi haline getirmek mümkün değil. Çünkü, tüm olumsuzluklara rağmen bu bölgenin müthiş bir yatırım ve üretim iştahı var. Türkiye’de 1961 ile 1976 yılları arasında kurulan ilk 10 OSB’den ikisi; Erzurum Merkez 1. Organize Sanayi Bölgemiz ve Kars Organize Sanayi Bölgemiz, bu bölgede kurulmuştur. Yani Doğu Anadolu Bölgemiz, Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgelerini kurmuştur. Ülkemizin üretim yolunu seçerek yoğun bir sanayileşme mücadelesi verdiği bu dönemlerde, Doğu Anadolu Bölgemizin de, üretim yolunu seçmesi ise takdire şayandır.
‘Erzurum rahat olsun’
Son olarak Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, yeni bir teşvik programı paketinin yolda olduğunu duyurarak , şunları söyledi; “Teşvik programımız yenilenmek üzere bakanlığımızda çalışılıyor. Bakanımız ‘Erzurum rahat olsun’ dediyse Erzurum rahat olsun. Burada bölgenin teşvik sınırlandırılmasıyla ilgili Erzurum’un alacağı daha çok yol var. Dolayısıyla burada herhangi bir geri dönüş olmayacak. Herhangi bir bahsettiğim konjonktürde elimizde bir imkan varsa yatırım yapma konusunda tereddüt etmememiz lazım . Teşvik programında biz bölgesel kalkınma bileşenini ekleyerek her bölgeye özel bazı kategorileri yani bu bölgeye özel kalkınma ajanslarımızın liderliğinde dizayn edilmiş kategorilere, sektörlere özel teşvikler de tanımlayacağız. Dolayısıyla bu teşvik paketi de açıklandığında şu andakinin daha da ilerisinde bir teşvik programıyla karşılaşacağız” diye konuştu.
Erzurum Ticaret Borsası Hakan Oral, istişare kısmında Bakan Yardımcısı İnan’a, Kırık Tüneli’nin son durumu hakkında soru yöneltti. İnan ise soru üzerine, “Kırık Tüneli önceliğimiz. Bir an önce bitirilmesi için çalışma yapacağız. Erzurum’un limanlara ulaşmasını istiyoruz. Limanlara erişim imkanı bu bölgeyi çok değiştirecektir. Erzurum’u bekleyen kalkınma yolu zengezur koridoru gibi, büyük ana aks ulaşım projeleri var. Bu projeleri de birlikte takip edeceğiz. Birlikte istişare edip bölgenin bu gelişen fırsatlara uyumunu sağlama noktasında atılacak adımlara birlikte istişare ederek çalışacağız” dedi.
Program istişare ve soru cevap kısmıyla basına kapalı devam etti.
Manolya BULUT-Pusula Gazetesi
HABER MERKEZİ