Erzurum’da uzun yıllar esnaflık yapan 60 yaşındaki Selami Durmuş, evinde ve iş yerinde yarattığı çizgi roman koleksiyonuyla dikkat çekiyor. 700’ü aşkın kitabıyla adeta bir çizgi roman tutkunu olan Durmuş, çocukluk yıllarından beri hayranı olduğu karakterlerin kitaplarını biriktiriyor.
“Doğu Sineması, çizgi roman dünyasının kalbiydi”
15 yaşından itibaren çizgi romana ilgi duyan Selami Durmuş, bu ilgisini şöyle anlatıyor: “Çizgi roman merakım çocukluktan geliyor. Bizim çocukluğumuzda arkadaşlarımla beraber en büyük eğlencemiz yeni çıkan çizgi romanları takip etmek ve aramızda takas edip yenilerini okumaktı. Erzurum’da Lalapaşa’da yer alan eski Doğu Sineması, çizgi roman dünyasının kalbi denilebilecek bir yerdi. Belli günlerde orada insanlar bir araya gelir ya çizgi roman alır ya da yeni çıkan kahramanları merakla takip ederdi. Eskiden Erzurum’un her köşesi kültür sanat etkinlikleriyle dolup taşardı. Çizgi romana merak salan insanlar Yakutiye Medresesinin önünde uzun kuyruklar oluştururdu. Bizde okuduğumuz kitapları hiç tanımadığımız insanlarla takas eder, alışveriş yapardık. Şimdilerde elime geçen eski çizgi romanları takip edip eksik sayıları toplamaya çalışıyorum fakat şuan yayınlananlar eski kalitelerinde değiller.”
“Şimdiki çizimlerden tat almıyorum”
Türkiye’nin her yerinden sahaflarla iletişim içinde olduğunu kaydeden Durmuş, çizgi roman piyasasını takip ettiğini kaydederek, “Eski basım çizgi romanları toplamaya devam ediyorum. Şuanda elimde yedi yüz civarında çizgi roman serisi bulunuyor. Özellikle 1970 ve 90’lı yıllar arasında yayınlanmış eserler ilgimi çekiyor. Onları toplamaya, bende olmayan sayıları bulunca kaçırmamaya çalışıyorum. Tommiks, Teksas, Kızıl Maske, Mandırake, Zagor gibi dönemin meşhur çizgi romanlarının çoğu elimde mevcut. Hepsinde illaki eksikler mevcut fakat zamanla bazı serileri tamamlamaya çalışıyorum. Yeni basımı yapılan çizgi romanları da almaya çalışıyorum fakat bizim dönemimizdekilerden çok farklı olduğunu görüyorum. Bir kere çizimler ve sayfaların yapısından eski tadı alamadığımı hissediyorum. Şimdikiler yavan ve özensiz geliyorlar.” dedi.
Maliyetli bir uğraş
Çizgi roman türünün geçmişten bu yana hep maliyetli bir hobi alanı olduğunu ifade eden Durmuş, “Günümüzde böyle bir tutkuyu yaşatmak ve her sayıyı toplamakta maddi manevi zor bir iş. İnsanlar artık böyle şeylere değer vermiyor. Çoğu kitapçıda çizgi romana ya talep olmuyor ya da fiyatların yüksek oluşu da ilgiyi azaltıyor diyebiliriz.” diye konuştu.
“Ne evimde ne iş yerimde yer kaldı”
Doğu Anadolu bölgesinde bu tarz bir işi uğraş ya da hobi olarak yapan kimse olmadığını ifade eden Durmuş, “Artık insanlarda bir işi kendisine hobi edinecek heves ve istek yok. Bizler bir çizgi roman okumak, değiş tokul etmek için can atardık. Bunların artık kıymeti kalmadı her şey sanal ve yapmacık bir hal aldı. Şuan çizgi romanlarım çok fazla olduğu için evde ve iş yerinde olmak üzere iki ayrı yerde muhafaza ediyorum. Artık ne evimde ne iş yerimde yer kalmadı sonrası için ne yaparım pek bir fikrim yok ama biriktirmeye devam ediyorum. Bu bir tutku olduğu için vazgeçeceğimi de pek sanmıyorum.” dedi
Tüm kitap serilerini toplamak istiyor
En büyük hayalinin elinde bulunan çizgi romanların tüm serisini toplamak olduğunu dile getiren Selami Durmuş sözlerine şöyle son veriyor: “Zamanım ve imkânlarımın el verdiği ölçülerde güzel bir seri oluşturmak istiyorum. Zaman zaman kitaplarımı satmam için teklifte bulunanlar oluyor fakat buna yanaşmam imkânsız. Çünkü geriye dönüp baktığımda beni çocukluğuma döndüren bu çizgi romanların yeri bende çok ayrı. İlerleyen dönemlerde belki tüm serileri topladıktan sonra meraklılarına güzel bir sergi açabilirim.”
Şeyma TAHİR
Bu arkadaş da heves bendede var benimde koleksiyonum var tanışmak isterdim 05437435447