Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Erzurum Girişimci Kadınlar derneği tarafından Cumhuriyetin 100. yılı anısına düzenlenen Bar Şiirinin şairi Öğretmen-şair Saadettin Akatay’ı anma programı İbrahim Erkal Kültür merkezinde gerçekleştirildi.
Nesrin Demir/Pusula
Bar Şiirinin şairi Öğretmen-şair Saadettin Akatay İbrahim Erkal Kültür merkezinde düzenlenen programda gözyaşları ile anıldı. Etkinlikte konuşmacılar şairin sanatını, tiyatrocu kimliğini ailesini ve bar şiirini anlattı. Akabinde Nurullah Özkılıç’ın okuduğu Bar şiiri eşliğinde dadaşlar Baş Barı sergiledi. Aşkaleli Halk Müziği sanatçısı Yavuz Değirmenci Bar Şiirinin yazılış hikâyesini anlatarak Şairin derlediği ve TRT repertuarında yer alan türkülerden oluşan mini bir konser verdi.
Aşkale’nin yerlisi olan, öğretmen, tiyatrocu ve iyi bir şair olan Saadettin Akatay’ı anma programına konuşmacı olarak eğitimci Nurullah Özkılıç Zekiye Çomaklı, Şahin Torun ve şairin torunu Levent Akatay, kardeşi Naci Akatay’ın kızı Dilek Akatay ve şairin halasının kızı Ayhan Çatal katıldı.
Programın mimarı ERKADIN Yönetim Kurulu Başkanı Zekiye Çomaklı “Okunurken milli duyguların tavan yaptığı Bar şiirinin Şairi ne yazık ki doğum yeri olan Aşkale’de bile unutulan bir değerimizdir. Günümüzde gençler sanal kahramanlar konusunda tez yazacak durumdalar fakat bu toprakların gerçek kahramanlarını onlara unutturduk. Dadaşlar Bar oynamaya dizilirken Bar şiirinin okunmasını, davulun-zurnanın hafiften yol vermesini bekler ağır ağır kol kaldırır bara başlarlar. Ne yazık ki, bir tarih felsefemiz, kültür nasıl nesilden nesle aktarılır diye bir eğitimimiz olmadığı için yerel ve sosyal tarih yönünden oldukça zayıfız, yerel tarih çok önemlidir çünkü şehir belleğinin ve kimliğinin oluşturulmasında bilgi birikimi ve vatandaşlık şuuru sağlar, şehircilik vizyonunun oluşmasında etkili olur. Defalarca yazıp, anlatıp hatırlatmamıza rağmen sahipsiz diye kimse yapmadı. Ama Fatih Sultanın dediği gibi “hiç kimse kimsesiz değil, herkesin var bir kimsesi, Hiç kimsesiz kaldım yetiş eyy kimsesizler kimsesi” öz değişinde ki gibi Allah kimse olarak böyle bir şahsiyete sahip çıkıp hatırlatılmasını bize nasip etti.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı için düzenlediğimiz bu anlamlı etkinlikte, bir nebze de olsa, Erzurum da sahnede Otello karakterini oynarken sinir buhranı geçirerek rahatsızlanan, genç yaşta, acıklı bir hayat hikâyesi sonunda hastanede yapılan yanlış bir iğne sonucunda vefat eden şairimizi rahmet ve minnetle anmış olduk. Emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Nur içinde yatsın.” Dedi. Plaket töreni ile sona eren etkinlikten ayrılırken konukların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.