Anadolu Üniversitesinden 14 bilim insanı “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer aldı. Stanford Üniversitesi ve Hollanda merkezli bilimsel yayın şirketi Elsevier iş birliğiyle her yıl hazırlanan, dünyanın en etkili bilim insanlarının açıklandığı liste, “Yıllık Etki” ve “Kariyer Boyu Etki” olarak iki ayrı kategoride yayınlandı. Sıralama, akademisyenlerin nitelikli yayın sayıları ve bu yayınlara yapılan atıf sayısı, patent sayısı, h-indeks, hm-indeks gibi nesnel ölçütlerden hareketle yapıldı.
Listenin 2023 sıralamasında Türkiye’den 1518 akademisyen listeye girmeye hak kazandı. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi olan 13 bilim insanı; Prof. Dr. Cem Işık, Doç. Dr. Aras Bozkurt, Prof. Dr. Ayşe Eren Pütün, Prof. Dr. Ersan Pütün, Prof. Dr. Yavuz Akbulut, Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Doç. Dr. Rüstem Keçili, Prof. Dr. Ahmet Özdemir, Prof. Dr. Betül Demirci, Prof. Dr. Mehlika Dilek Altıntop, Prof. Dr. Fatih Demirci, Doç. Dr. Belgin Sever Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları "2023 Etki Sıralaması"nda yer alma başarısı gösterdi.
Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Işık Türkiye sıralamasında 46. dünya sıralamasında ise ilk 10 bin içeresinde yer aldı. Doç. Dr. Aras Bozkurt Türkiye sıralamasında 182., Prof. Dr. Ayşe Eren Pütün 184., Prof. Dr. Ersan Pütün ise 401. sırada yer alarak ilk 500 bilim insanı içerisinde yer alma başarası gösterdi. Işık, geçen yılda üniversitenin birincisi olarak sıralamaya girmişti.
Anadolu Üniversitesi’nden 14 bilim insanı, "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Kariyer Boyu Etki Sıralaması"na girme başarısı gösterdi. Türkiye’den 1172 akademisyenin yer aldığı bu prestijli listeye, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ayşe Eren Pütün, Prof. Dr. Ersan Pütün, Prof. Dr. Cem Işık, Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Prof. Dr. Yavuz Akbulut, Prof. Dr. Yusuf Öztürk, Prof. Dr. Betül Demirci, Prof. Dr. Temel Özek, Prof. Dr. Neşe Kırımer, Prof. Dr. Ahmet Özdemir, Prof. Dr. Mine Kürkçüoğlu, Prof. Dr. Gülhan Turan-Zitoun ve Prof. Dr. Şükrü Beydemir de adını yazdırdı.
Doç. Dr. Cem Işık kimdir?
Prof. Dr. Cem Işık Işık, 1976 yılında Erzurum’da doğdu. 1998'de 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Amerika Birleşik Devletleri, Texas, Houston’da Yönetim
Bilişim Sistemleri (MIS) üzerine Yüksek Lisans ve Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İktisat üzerine doktora yaptı. "Bilgi Ekonomilerinde Ar-Ge, İnovasyon ve Patent" konulu doktora tezini tamamlayan Işık, 2012'de Yardımcı Doçent atandı. Prof. Dr. Cem Işık, Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Oteli, Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi, Anadolu Üniversitesi
Kariyer Merkezi, Anadolu Üniversitesi Akademik Yazım Birimi, Anadolu Üniversitesi
Öğrenci Kulüpler Sistemi, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Eskişehir İl
Koordinatörlük Sistemi, UST/Houston Türk Öğrenci Kulübü kurucusudur. Dünyada en prestijli Bilim insanları sıralaması yapan Stanford Üniversitesi “Dünyanın En Etkili %2 Bilim İnsanları” listesinde 2022, 2023 ve 2024 yıllarında yer alan Prof. Prof. Dr. Cem Işık, 2013-2015 yılları arasında Atatürk Üniversitesinde Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanlığı, 2016-2019 arası Atatürk Üniversitesinde Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı, 2019-2021 arası Anadolu Üniversitesinde Rektör Danışmanı, Açık Öğretim Fakültesi Eskişehir İl Sınav Koordinatörü, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Koordinatörü ve Anadolu Üniversitesi Türkiye Bursları Koordinatörü (2019-2024) olarak idari görev yaptı. Halen Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi ve Lübnan Amerikan Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalışan Prof. Dr. Cem Işık, Azerbaycan’ın önde gelen üniversitelerinden Western Caspian Üniversitesibünyesinde yer alan Ekonomi Araştırmaları Merkezi’nin (ERC) koordinatörlüğünü yürütmektedir.
Prof. Dr. Cem Işık’ın 107’si SSCI, SCI ve SCI_E kapsamında olmak üzere 150’ye yakın ulusal ve uluslararası makalenin yanında bildiri ve proje (AB, TÜBİTAK, BAP) çalışmaları bulunmaktadır. Avrupa Birliği Değişim Programları ve teknik inceleme kapsamında İsveç, Çek Cumhuriyeti ve İspanya’da bulundu. WOS H-indeksi: 37, WOS ATIF 4233, SCOPUS H-İndeksi: 39, SCOPUS Atıf: 4703, Google Akademik H-indeksi 53, I-10 121 ve toplam atıf sayısı 7920 civarında olan Prof. Dr. Cem Işık, çeşitli SSCI, SCI ve SCI-E (Elsevier, Springer ve Taylor & Francis) kapsamında taranan uluslararası prestijli SSCI & SCI-E dergilerde editörlük yapmaktadır. Işık aynı zamanda, Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi (TR-Dizin) kurucu baş editörüdür. Halen Economic Analysis for Managers, Tourism Economics ve Uygulamalı Girişimcilik derslerini yürütmekte olan Işık, iklim değişikliği, gelişme ekonomisi, enerji ekonomisi, çevre ekonomisi, turizm ekonomisi ve sürdürülebilirlik konularında araştırmalarına devam etmektedir. Prof. Dr. Cem Işık evli ve üç çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.
Özlem İpek