
Göç yolculuklarının önemli duraklarından biri olan bu sulak alanlar, sundukları zengin ekosistem sayesinde karaleylekler için hem beslenme hem de dinlenme imkânı sağlıyor. Zarif siyah-beyaz tüy yapısı ve uzun kanat açıklığıyla dikkat çeken karaleylekler, gökyüzünde süzülerek adeta görsel bir şölen sunuyor.
Bu etkileyici anlar, Atatürk Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit İncekara danışmanlığında yürütülen yüksek lisans çalışmaları kapsamında, Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Songül Karakaya ve Doç. Dr. Hafize Yuca tarafından fotoğraflandı. Bu gözlemler, hem bilimsel kayıtlar açısından hem de doğa fotoğrafçılığı açısından büyük değer taşıyor.
“Sessiz, soylu ve nadir bir ziyaretçi”
Karaleylek hakkında bilgi veren i Prof. Dr. Ümit İncekara, "İnsan faaliyetlerinden uzak, sakin ve doğal sulak alanları tercih eden, utangaç yapılı bir kuş türüdür. Yeşilimsi parıltılı siyah tüyleri, beyaz alt kısımları ve uzun kırmızı gagası ile dikkat çeker. Doğal yaşam alanlarına olan duyarlılığı, onun korunması gereken türler arasında yer almasına neden olmuştur.
Tortum Gölü ve Çat Barajı gibi ekolojik öneme sahip alanlar, karaleyleklerin olduğu kadar birçok göçmen kuşun da güvenle konaklayabildiği yaşam alanlarıdır. Bu tür gözlemler, bölgenin biyolojik çeşitliliğine dikkat çekerken, hassas türlerin korunması gerektiğini de bir kez daha hatırlatıyor" diye konuştu.
Nesrin DEMİR

