Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenli ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi tarafından Riyad’da İnternet Yönetim Forumunun “BM Güvenlik Konseyi Kararları uyarınca terörle mücadelede bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması” başlıklı oturum düzenlendi.
Etkinlikte, terörle mücadeleye ilişkin küresel yasal çerçeve ve ulusal parlamentoların uluslararası taahhütlerinin etkili olduğu politikalara, mevzuata ve denetim mekanizmalarına dönüştürmedeki kritik rolü ele alındı.
Toplantının açılış konuşmasını TBMM’deki bütçe görüşmelerinden dolayı ‘on line’ yapan MHP Erzurum Milletvekili ve AGİT-PA Terörle Mücadele Özel Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Kamil Aydın, ‘Yapay zekanın terör örgütleri tarafından kötüye kullanımının önlenmesi. Uluslararası ve ulusal meclislerin ve organizasyonların terörizme ve şiddet içeren aşırılığa karşı alması gereken önlemler ve uluslararası işbirliğinin terör karşısındaki önemi’ konularında görüşlerini dile getirdi.
Konuşmasında AGİT’in 57 katılımcı ülkesi arasında işbirlikçi diyalog yoluyla barış ve istikrarı teşvik etmeye kendisini adamış dünyanın en büyük bölgesel güvenlik örgütü olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kamil Aydın şu ifadeleri kullandı:
“Günümüzün giderek zorlaşan jeopolitik ortamında, AGİT ve Parlamenter Meclisi'nin önceliklerinden biri, hem etkili hem de insan haklarına köklü bir şekilde bağlı, terörizme ve şiddet içeren aşırılığa yanıtlar geliştirmek olmuştur.
Bugünkü etkinliğimiz, UNOCT'taki ortaklarımızla birlikte terörizme karşı küresel çabalara olan bu ortak bağlılığı yansıtırken, modern güvenlik stratejilerini şekillendirmede yapay zeka ve yeni teknolojilerin kritik rolünü vurgulamaktadır. Demokratik değerlerimizi baltalamaya ve toplumlarımızı kötü niyetli eylemlerle tehdit etmeye çalışanlara karşı birlikte durmalıyız.
Bilgi ve iletişim teknolojileri yönetimi ve toplumu dönüştürmekte ancak terörist gruplar tarafından giderek daha fazla insan kaynağı sağlama, propaganda ve koordinasyon için kullanılmaktadır. Son veriler bu zorluğun aciliyetini vurgulamaktadır.
Terörle Mücadele Küresel İnternet Forumu (GIFCT), 2020 ile 2023 yılları arasında yapay zeka destekli aşırılıkçı içerikte %32'lik bir artış olduğunu bildirerek, radikalizasyon ve propagandada teknolojinin artan kullanımını vurguladı. Tüm terörist propagandanın %90'ı şu anda çevrimiçi olarak yayılıyor ve yapay zeka tarafından üretilen içerik, bunun kalitesini ve miktarını önemli ölçüde artırabilir. DAEŞ, El Kaide ve PKK gibi terör örgütleri ve aşırı sağcı şiddet yanlısı aşırılıkçı gruplar, operasyonlarında yapay zekayı giderek daha fazla kullanıyor. Yapay zekanın karmaşık propaganda üretme, insan kaynağı sağlama süreçlerini otomatikleştirme ve anlatılarını güçlendirmek için sosyal medya algoritmalarını manipüle etme yeteneklerinden yararlanıyor.
Bunlar ve yapay zekanın ve yeni teknolojilerin terörist amaçlarla kötüye kullanılmasıyla ilişkili diğer tehditler ile parlamentoların terörle mücadelede yapay zeka kullanımına ilişkin yaklaşımları bugünkü tartışmanın odak noktası olacak.
Yapay zeka ile terörle mücadele arasındaki bu karmaşık, çok yönlü bağlantı bir süredir, en azından Romanya'daki son Yıllık OturumumuzdaYapay Zeka ve Terörle Mücadele Kararımızın kabul edilmesinden bu yana AGİT Parlamenter Meclisi'nin gündeminde yer alıyor.
Bu karar, teröristler ve şiddet yanlısı aşırılıkçılar tarafından yapay zekanın potansiyel kötüye kullanımının uluslararası güvenliğe yönelik önemli tehdidini kabul ediyor ve aynı zamanda terörizme karşı mücadelede yapay zekanın etik uygulamasında yatan fırsatı kabul ediyor. Karar, iş birliğiyle ele alınması gereken bir başka yeni ortaya çıkan güvenlik tehdidiyle mücadelede ön saflarda yer alma çabalarımızın doruk noktasını temsil ediyor.
Bu doğrultuda, iki hafta önce UNOCT ile işbirliği yaparak, İtalya'nın Roma kentinde, yapay zekanın terörist amaçlarla kötüye kullanılmasına karşı mücadele konusunda son derece önemli bir Parlamento Politika Diyaloğu düzenledik ve bu toplantıya dünyanın dört bir yanından 13 parlamento meclisi ve bu yeni ortaya çıkan konu hakkında birçok tanınmış uzman katıldı.
Sonuçta parlamenterler, terörizmi, şiddet içeren aşırılığı ve terörizme yol açan radikalizmi önlemede ve bunlarla mücadele etmede kritik bir rol oynarlar. Ulusal mevzuatı şekillendiren ve terörle mücadele organlarının yetkisini belirleyen kolaylaştırıcılar olarak hareket ederiz. Tüm terörle mücadele önlemlerinin temel özgürlüklere saygı göstermesini sağlayan denetleyiciler olarak hizmet ederiz. Ve her düzeyde farklı görüşleri bir araya getirerek yapıcı alışverişleri kolaylaştırır ve vatandaşların devlet işlerine katılımını sağlarız.
Bu bağlamda, Terörle Mücadele Ofisi'ndeki Birleşmiş Milletler ortaklarımızı takdir etmek istiyorum. UNOCT, parlamenterleri terörle mücadele işlerine dahil etmede en ön saflarda yer aldı ve kendilerine paha biçilmez destekleri ve uzmanlıkları için derinden minnettarız.
Meclisimiz, Terörle Mücadele Konusunda Parlamento Meclisleri Koordinasyon Mekanizması'nın yeni çalışmalarına iki yıl üst üste başkanlık etmekten onur duymuştur ve çabalarımızın bu alanda parlamento katılımını güçlendirdiğinden eminiz.
Yapay zekanın terörist amaçlar için potansiyel kötüye kullanımı acil ve kritik bir konudur ve bugün Riyad'da toplanan uzman ve bilirkişiler için derinden minnettarım. Size şahsen katılamamaktan üzüntü duysam da, meslektaşım ve Başkan Yardımcısı Emanuele Loperfido'nun bu konudaki kapsamlı AGİT PA çalışmalarını etkili bir şekilde temsil edeceğinden eminim.”
Şeyma TAHİR