UCİM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği) ve Atatürk Üniversitesi ADA (Akademik Düşünce ve Araştırma) Kulübü iş birliğiyle Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde, ‘İhmal ve İstismar Farkındalık Konferansı’ düzenlendi. Konferansta konuşan Erzurum Baro Başkanı Mesut Öner, 7 Kasım’da Diyarbakır’da katledilen 8 yaşındaki kız çocuğu Narin Güran’ın duruşmasında olacağını belirterek, “Türkiye Barolar Birliği ve mazereti olmayan bütün barolarda orada olacak. Bu işin gerçek manada aydınlanması için orada da var olmaya devam edeceğiz” dedi.
Konferansa Erzurum Baro Başkanı Mesut Öner, Erzurum Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ergün Engin, UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan, UCİM Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, UCİM Erzurum İl Temsilcisi Psikolojik Danışman Mehmet Can Bayram, UCİM Erzurum Hukuk Koordinatörü Stajyer Avukat Afra Cansız, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Erzurum Baro Başkanı Mesut Öner’in konuşmasıyla başlayan konferansta, UCİM Erzurum İl Temsilcisi Psikolojik Danışman Mehmet Can Bayram ihmal ve istismarın psikolojik boyutunu anlatan bir sunum gerçekleştirdi. UCİM Erzurum Hukuk Koordinatörü Stajyer Avukat Afra Cansız, ihmal ve istismarın hukuki boyutu hakkında konuşma yaptı. Konferans UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan ve UCİM Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan’ın çocuk istismarı ekseninde sahadan deneyimleri hakkında konuşmalarıyla devam etti.
‘Bu tür olayların aydınlatılması önemli’
Erzurum Baro Başkanı Mesut Öner, 7 Kasım'da Diyarbakır'daki katledilen Narin Güran’ın duruşmasında olacağını ifade ederek, “Baromuz olarak orada da olmamız gerektiği bilinciyle hareket ettik. Türkiye Barolar Birliği ve bir gerekçesi, mazereti olmayan bütün barolar orada olacak. Bu işin gerçek manada aydınlanması için orada da var olmaya devam edeceğiz. İşin diğer başka bir boyutuna da dikkat çekmek istiyorum. Elbette ki farkındalık yaratmak önemli. Elbette ki bu tür olayların aydınlatılması önemli. Bu psikolojiyi de düşünmekte fayda olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
‘Erkeklere daha fazla çaba harcanıyor’
Erkek çocuklar için daha fazla çaba harcandığını ama kız çocuklarına aynı özen gösterilmediğini ifade eden UCİM Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, “Çocuk istismarı ve adalet sisteminin yetersizliklerine dair yaşadıklarımızı paylaşmak istiyorum. Mahkemeler, çocuklarımızı istismarcılarla yüz yüze getiriyor ve onların beyanlarını yeterli görmüyor. 2021’de, çocukların söylediklerinin delil sayılmayacağı bir düzenleme getirdiler. Bu yanlış! Bizim çocuklarımız adalet bulamazken, neden sessiz kalalım? Erkek çocuklar için daha fazla çaba harcanıyor ama kız çocuklarına aynı özen gösterilmiyor. Köylerde istismar olayları üstü örtülerek geçiştiriliyor. Olayın tüm köy halkı tarafından bilinmesine rağmen, kimse ses çıkarmıyor. Suskunlukları, bu olayları örtbas etmeyi kolaylaştırıyor. STK’lar ve barolar bu davalarda var olmalı, adalet için yanımızda durmalı. Bizim tek amacımız adalet, bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
Çocukları korumak ve topluma daha bilinçli bireyler kazandırmak için ahlak eğitimi, vicdan eğitimi ve yurttaşlık bilincinin önemini anlatmak gerektiğinin üstünde duran UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan, “Çünkü kötülük sadece erkeklere veya belli bir gruba mal edilmemelidir. Bu sorun toplumsal bir mesele… Çocukları korumak ve istismarın önüne geçmek için birlik içinde çalışmalıyız. Kötülüğün kökünü kazımak ancak birlikte mümkün olacak. Farklı fikirler için, farklı fikirler tartışırken kendimizi ifade etmeye çalışıyoruz. Televizyon programlarında görüyoruz, sosyal medyada görüyoruz. Sürekli tartışıyoruz ama bu tartışmalar bizi bir yere götürmüyor. Farklı düşünceleri doğru şekilde bir araya getiremiyoruz. Bir konuyu tartışacaksak ya da bir sorunumuz varsa dönüp arkamıza baktığımızda tek başımıza kalıyoruz” şeklinde konuştu.
Konferans konuşmacılara dinleyicilerin sorularını iletmesiyle son buldu.
Ali Kaya