Operasyonel sebepler!
Bu mesajdan, Erzurum’da havayolu ulaşımını tercih eden vatandaşların cep telefonlarına gelmeyen yoktur...
Kışın özellikle sabah saatlerine yaşanan yoğun sis, havayolu ulaşımını olumsuz etkiliyor. Saatinde gelen veya kalkan uçak neredeyse yok!
Sis nedeniyle yaşanan uçuş iptallerinin önlenmesi amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Erzurum Havalimanı’na milyonlarca lira harcayarak CAT 3A sistemi kurdu. İnşaat aşamasında uzunca bir müddet havalimanı kullanılamadı. Erzurumlu vatandaşlar çevre illerden ulaşım sağlamak zorunda kaldı!
Çekilen cefaya sabrettiler, çünkü dendi ki “artık Erzurum’da sis nedeniyle hiçbir şekilde iptal, rötar yaşanmayacak.”
***
Dönemin Valisi Okay Memiş işi ağırdan alıyor diye müteahhit firmayı kameralar önünde “ Bitirin artık şu işi “ diye fırçalamış, siyasiler kızılca kıyamet koparmıştı. ‘Vali siyasilerden rol çalıyor’ söylemleri ayyuka çıkmıştı...
Neyse ki öyle ya da böyle CAT 3A sistemi tamamlandı ve 2020 yılında dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Artık sis nedeniyle görüşün çok kısıtlı olduğu zamanlarda dahi Erzurum Havalimanı pistine en güvenli şekilde iniş mümkün olacaktır" dedi.
Hepimiz bir mutlu olduk sormayın...
Gelin görün ki hiç öyle olmadı. Ya sistem çalışmadı, ya da biz durumu yanlış anladık!
***
Erzurum’da yoğun sis nedeniyle neredeyse her gün uçuşlarda rötar var. Bir kaç saat gecikmeye alıştık da çoğu zaman iptal yaşanıyor.
Hani bu sistem sayesinde her türlü hava şartlarında uçaklar rahat inecekti!
Hani sis hiçbir şekilde sorun olmayacaktı!
Hani Türkiye’de yalnızca 3 ilde bulunan bu sistem, bizim için büyük nimetti!
Ne oldu şimdi?
Yine iptal, yine rötar!
***
Erzurum Havalimanı’na kurulan CAT 3A sistemini uzmanına sordum. Devletin milyonlarca lira harcayarak devreye soktuğu sistemin neden işe yaramadığını basitçe anlatmasını istedim. Konunun özeti şu;
Sistem, görüş mesafesi 200 metrenin üzerinde çalışıyor. Bu mesafenin altına düştüğü an uçaklar inemiyor. Havalimanının konumu itibari ile yanlış yerde inşa edildiği için, sulak arazide özellikle sabah ve akşam saatlerinde sis nedeniyle görüş mesafesi oldukça düşüyor. Durum böyle olunca her pilotun kullanmaya yetkisinin olmadığı, ayrı bir sertifika gerektiren CAT 3A sistemi de soruna çare olmuyor.
***
EİT 2025 Turizm Başkenti seçilen Erzurum, bu yıl yerli ve yabancı binlerce misafiri ağırlayacak. Palandöken Kayak Merkezi, Kış Oyunları ve Dünya Snowboard Kupası gibi önemli kış sporları etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Farklı ülkelerden deneyimli sporcular, Palandöken’de kıyasıya yarışacak.
Öte yandan önümüzdeki Cuma günü öğrenciler karnelerini alacak ve yarıyıl tatili başlayacak. Ulaşım sorunu çözülmez ise turizm sektörüne nefes aldıracak bu organizasyonlar nasıl başarıya ulaşacak?
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, maliyetler ve zaman gözönüne alındığında havalimanının yerinin değişmesi imkansız olduğuna göre çare ne?
***
Şunun şurasında 2 ay kış turizmi yapılacak, şehre ekonomik girdi sağlanacak. Madem sistem rantabıl kullanılamıyor, ha deyince de yeni bir havalimanı yapılamayacağına göre o zaman uçak sefer saatleri sisin yoğun olduğu zaman dilimlerine göre neden ayarlanmıyor?
Kış ayları için yapılacak bu geçici düzenleme, uçak firmalarının maliyetini düşüreceği gibi vatandaşın da sorununu çözmez mi?
Sevda Güneş İncesu