- MURAT DÖNEMİ
Osmanlı Devletinin Anadolu ve Rumeli’de önemli topraklar elde ettiği ve haçlı ittifaklarının kurulduğu zaman dilimi I. Murat dönemidir. I. Murat döneminde oğlu Savcı Bey’in isyan etmiş ve devlet bu isyan ile uğraşmıştır. İsyan devlet hanedanın ortak malıdır anlayışının sürdürdüğünün de kanıtı olmuştur. I. Murat dönemine damgasını vuran savaşlar ise 1364, Sırpsındığı Savaşı, 1371 Çirmen Savaşı, 1387 Ploşnik mağlubiyeti ve 1389, I. Kosova Savaşıdır. I. Murat döneminde Sazlıdere Muharebesi ile Bulgar ve Sırp güçleri yenilerek Edirne fethedilmiştir. Edirne’nin fethinden sonra Filibe ve Gümülcine Osmanlı topraklarına dâhil edilmiştir. Böylelikle Bizans’ın Sırp ve Bulgarlarla olan bağlantısı da kesilmiştir. Peki, Edirne’nin alınması hangi olaya sebep olmuştur? Edirne’nin Osmanlılar eline geçmesi üzerine Sırplar ve Bulgarlar, Papadan yardım istemiş ve Sırpsındığı savaşının yapılmasına neden olmuştur.
Savaşın aslında temelinde Osmanlı akıncılarının Rumeli’deki fetihleri ve Balkanlara yerleşmesi yer almaktadır. Bulgar ve Sırpların yardım çağrılarına Papa cevap vermiş ve Macarların öncülüğünde birleşik haçlı ittifakını kurmuştur. Bu ittifakın içinde Sırplar, Bulgarlar, Macarlar, Eflak ve Bosnalılar yer almıştır. Haçlı ittifakının nihai amacı Osmanlıları Balkanlardan atmaktır. Hacı İlbeyi tarafından yapılan ani baskın ve Yeniçerilerin başarısı ile savaş kazanılmıştır. Sırpsındığı Savaşının sonuçları nelerdir? Sırpsındığı savaşını Osmanlı Devletinin galibiyeti ise sonuçlanmıştır. Balkanlarda ki Macar etkinliği azalmış, fetihler hızlanmış ve yeni yerler devletin topraklarına katılmıştır. Edirne ve Batı Trakya’nın güvenliği sağlandı ve Edirne başkent ilan edildi Sırpsındığı Savaşının kazanılması ve yeni yerlerin fethedilmesiyle I. Murat kalıcı olabilmek için Orhan Bey döneminde başlatılan iskân politikasını bölgede uygulamaya başlatmıştır. İskân politikasıyla Anadolu’dan alınan aileler Rumeli’ye yerleştirilmiştir. Böylelikle bölgenin Türk-İslam kimliğine bürünmesi sağlanmıştır. Bu politikanın başarılı olduğu bugün bölgedeki eserlerden ve kültürel özelliklerden anlıyoruz. Kosova, Üsküp, Manastır ve diğerleri sanki Anadolu’nun bir köşesi gibidir.
Balkanlarda Osmanlı Devletinin ilerlemesinden en fazla rahatsızlık duyan ulus Sırp ve Macarlar olmuştur. Sırpsındığı mağlubiyetini kabullenemeyen Sırplar, Osmanlıya yeniden saldırmış ise de Çirmen Savaşında mağlup edilmişlerdir. Çirmen savaşının kazanılmasıyla Makedonya ticaret yolu Türklerin eline geçmiş ve Sırplar, Bulgarlar ve Bizans Osmanlının üstünlüğünü kabul etmişlerdir. Sırpsındığı savaşında Hacı İlbey’i, Çirmen Savaşında ise Evrenuz Bey’in başarıları önemlidir. I. Murat döneminde meydana gelen en önemli olay ise I. Kosova Savaşıdır.
Lala Şahin Paşa komutasında ki Osmanlı Ordusunun Boşnak ve Sırplara karşı aldığı Ploşnik mağlubiyeti, Balkanlarda yeni bir haçlı ittifakının kurulmasına neden olmuştur. Sırplar, Bulgarlar, Boşnak, Macar ve Eflak kuvvetleri Papa V. Urban’ın teşvikiyle Osmanlı aleyhine bir araya gelerek Türkleri Balkanlarda atmaya yemin etmişlerdir. Durumdan haberi olan I. Murat ordusunu toplayıp Anadolu Beylerinden de yardım alarak Rumeli’ye geçmiş ve Kosova meydanından Macar Kralı Layoş’un komutanlığını yaptığı haçlıları yenilgiye uğratmıştır. Yenilgiyle Balkan devletleri için Türklerin Balkanlardan atılamayacağı anlaşıldı, Tuna Nehrinin güneyindeki Balkan topraklarında Osmanlıya karşı koyacak güç kalmadı, Kuzey Sırbistan yolu Osmanlılara açıldı ve Sırplar Osmanlı’nın üstünlüğünü kabul etti. I. Murat Savaşın akabinde yaralı ve şehit olan askerlerimizi kontrol ederken bir Sırplı tarafından hançerlenerek şehit edilmiştir. Böylelikle savaş meydanlarında ölen ilk Osmanlı padişahı I. Murat olmuştur. İç organlarının gömülü olduğu kabri Kosova’dadır. Makamı Meşhedi Hüdavendigar olarak bilinmektedir.
- Murat döneminde Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanması için de Anadolu beylikleriyle mücadele edilmiştir. Peki, Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanması için atılan adımlar nelerdir? Karamanoğulları ile mücadele edilmiş, Ahilerden Ankara geri alınmıştır. Germiyanoğulları topraklarının bir bölümünü çeyiz karşılığı olarak Osmanlı Devletine vermiştir. Hamitoğulları topraklarını para karşılığında Osmanlı Devletine satmıştır. I. Murat, Balkanlarda yapacağı seferlerde Anadolu işleriyle uğraşmamak için kızını Karamanoğlu Alaeddin Ali Bey’e vermiştir. Böylelikle iki devlet arasında akrabalık ilişkileri de başlamıştır.