Atatürk Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi’nden bilim insanlarının bir araya gelerek 2 yıl boyunca sürdürdükleri çalışmada, dikkat çeken sonuçlara ulaşıldı. Araştırmayla plastik kirliliğinin ne denli tehlikeli boyutlara ulaştığı bir kez daha gözler önüne serildi. Öksürük nöbetleri, solunum yetmezliği ve oksijen desteği gibi sağlık problemlerine sebep olan akciğer sertleşmesi hastalığı ile mikroplastikler arasında bağlantı olduğu ortaya çıktı.
Sonuçlar Elsevier’de yayınlandı
Gerçekleştirilen bilimsel araştırmada sağlıklı ile akciğer sertleşmesi yaşayan insanlardan doku örnekleri alındı. İncelenen doku örneklerinde akciğer sertleşmesi yaşayanların organlarında daha fazla mikroplastik bulunduğu belirlendi. Ortaya çıkan bu önemli bulgular dünyada bilimsel anlamda önemli bir yayın grubu olan Elsevier’de yayınlandı. Tüm dünyadaki bilim camiası ile paylaşılan araştırmanın sonuçları ilgi çekti.
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Atamanalp’ın liderliğindeki ekip, geçtiğimiz aylarda yaptıkları çalışmada balık beyninde de mikroplastik tespit etmişti. Söz konusu araştırmadan sonra 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden aldıkları teklifle birlikte yeni bir çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Atamanalp, “Sağlıklı ve akciğer sertleşmesi sorunu yaşayan insanlardan gönderilen akciğer doku örneklerinde mikroplastik varlığına çalıştık ve yoğun miktarda farklı renklerde, farklı boyutlarda mikroplastik varlığı olduğunu ortaya koyduk. Daha öncesinde yurt dışında yapılan çalışmalarda akciğerlerde mikroplastik varlığı tespit edilmişti. Bu çalışmaları ön plana çıkaran tarafı ilk defa akciğer sertleşmesi vakalarıyla mikroplastik varlığı arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır” dedi.
Yediğimiz gıdalarda yer alan mikroplastik parçacıklar solunumla direkt akciğere geçebildiği gibi dolaşım yoluyla da akciğerde birikmeye sebep olduğunu kaydeden Atamanalp, "Özellikle polar tarzı kıyafetler söz konusu parçacıkların solunum yoluyla akciğerlerimize ulaşmasına neden oluyor. Sigaradan uzak duracağız. Pandemi döneminde olduğu gibi maske kullanacağız. Atmosferi kirli olan ortamlarda bulunmayacağız" diye konuştu.
Mikroplastik nedir?
Mikroplastikler, plastik kirliliği sonucu oluşan, uzunluğu 5 milimetreden küçük olan plastik parçalarıdır. Mikroplastikler, polimer katkı maddelerinin karışımından oluşan katı plastik parçacıklardan meydana gelir.
Manolya BULUT-Pusula Gazetesi
HABER MERKEZİ