10 Ocak Çalışan gazeteciler Günü vesilesiyle çalışan gazetecilere atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Oteli’nde yemek organizasyonu düzenlendi. Yemeğin ardından konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet hacımüftüoğlu gazeteciler gününü kutladı, üniversite de yaptıkları önemli gelişmelerden bahsetti.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu gazetecilerin toplumdaki önemli rolünü vurguladı. Rektör Hacımüftüoğlu konuşmasında gazeteciliğin yalnızca bir meslek değil, aynı zamanda demokrasinin savunucusu, toplumun vicdanı ve halkın bilgi alma hakkını koruyan bir değer olduğunu ifade etti. Basının, yalnızca bilgi aktarma işlevi değil, devletin ve diğer güç odaklarının eylemlerini sorgulama ve özgürlük mücadelesinde öncü bir mekanizma olduğu olduğunu hatırlattı. Ayrıca, gazetecilerin doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmadaki çabalarının, toplumsal hayatımızdaki vazgeçilmez yerinin altını çizdi.
Sağlıkta dönüşümle ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Hacımüftüoğlu,
Sağlık alanında yaotıkları dönüşüm hakkında konuşan Rektör Hacımüftüoğlu, "Hastanemizde 10-12 yıla kadar cihazlarımızda fazla bir yenilenme olmadı ve cihazlarımız eskidi. Bununla ilgili çok hızlı şekilde yenilenmeleri yapmak zorundayız. Bizim hastanemiz, üniversitenin yanı sıra Doğu Anadolu'nun da göz bebeği. Mali artışlarla ilgili görüşmeye gittiğimde onlara 'yükseltme oranında diğerlerine ne veriyorsanız Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesine artı yüzde 10 vermezseniz imza atmam' dedim. Onlarda sağ olsunlar yükseltiler. Dolayısıyla en yüksek oranda bizim Atatürk Üniversitesinin yükselmesi oldu. Tüm şehirlerden çok daha fazla yükselme oldu." dedi
Özellikle sağlıkta yaptıkları çalışmaları tek tek sıralayan Rektör Hacımüftüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tıp Fakültemizin 25'e yakın bölümü var. Hepsinin eskiyen cihazlarını listeye aldık ve iki ayda bir cihaz alacağız. Dolayısıyla Tıp Fakültesi Türkiye'deki en yeni cihazlara sahip olacak. Bununla ilgili maddi kaynaklara çok dikkatli şekilde bakıyoruz. Hastanemiz, bir sene içerisinde Türkiye'nin sağlıkta en yeni teknolojik dönüşüm cihazlarıyla hizmet verecek."
25 ana konu belirlenerek komisyon üyeleriyle çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Rektör Hacımüftüoğlu, "Bu 25 ana konu üzerinden güncel sorunlarının öncelik sıralamasını yaptıktan sonra çözüm toplantısı yapılacak. Bizim bilimsel araştırma projelerimizde erzurum Problemleri Araştırma Projesi diye bir kavram oluşturduk, EBAB diye. Buraya belirli bir miktarda para ayırdık. Dolayısıyla Erzurum’un bir problemini çözmek isteyen bir kişiye, eğer bu proje yürütücülüğünü yapacaksa bize bir proje sunacak. Bu proje geçerse ona 200 bin TL para vereceğiz. O parayla bu proje üzerinde çalışsın bize rapor oluştursun. Bu şekilde en az 30 projeyi desteklemek istiyoruz.” dedi.
Rektör Hacımüftüoğlu konuşmasının devamında, Atatürk Üniversitesinde yapılan yeniliklerden bahsetti.
Erzurum'da ilaç ve aşı üretimi için önemli bir proje başlatıldı.
Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu Atatürk Üniversitesi’nde, biyoteknoloji ve ilaç üretimi konusunda mükemmeliyet merkezi kurulduğunu açıkladı. Türkiye'de dışa bağımlı olunan ilaçların yerli üretimi için altyapı çalışmaları sürdüğünü, ilk üretimlerin ise 2025 yılı itibariyle tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.
Rektör Hacımüftüoğlu 2025 Turizm Başkenti Erzurum’da etkinliklerinin 6 Ocak’ta başladığını hatırlatarak “Erzurum’un bu güzel fırsatı iyi değerlendirmesi lazım.” Dedi ve Erzurum’a yakışır bir kariyer fuarı açacaklarını dile getiren rektör hayırlı olması temennisinde bulundu.
Ahmet Volkan Çelik