Üniversite yerleşkesindeki ATA Otel'de düzenlediği toplantıda, basın mensuplarıyla bir araya gelen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversite olarak koydukları hedefleri tek tek açıkladı. Rektör Hacımüftüoğlu’nun gündeminde Araştırma Hastanesi’ndeki uzun kuyruklardan Erzurumspor’a, ilaç üretiminden üniversite kaynaklarına dek birçok madde vardı.
Erzurum Sorunları Araştırma Projeleri (ESAP) adıyla oluşturdukları çalışma üniversite kaynaklarını kentin sorunlarına yönelik çözüm üreten çalışmalara ayıracaklarını kaydeden Rektör Hacımüftüoğlu, “İlk kez üniversite kaynaklarını Erzurum’un sorunlarını çözmek için ayırdığımızı söylüyoruz. Daha önce böyle bir şey yapılmadı. Erzurum Sorunları Araştırma Projeleri (ESAP) şeklinde bir proje vereceğiz hocalara. Eğer Erzurum sorunları ile çalışıyorlarsa o proje kaynaklarına ulaşabilecekler. Onlar da artık ister istemez bundan sonra yapacakları projeleri Erzurum’un sorunlarıyla ilgili çalışmış olacaklar. Bilimin içinden gelen insanlarız. İşin mutfağını bilen insanlarız. Bizde iki tarz çalışma var. Bilimi bilim için çalışan bilim insanları var. Bir de bilimi toplum için çalışanlar var. Biz ikinci grubu önceliyoruz. Bilimi artık kendi istekleri doğrultusunda değil de toplumun önceliğini dikkate alarak, Erzurum’un ve bölgenin sorunları, ülkemizin sorunlarına katkı verecek bilimsel çalışmalara daha fazla eğilecek tarzda öğretim üyelerinin çalışmasını istiyoruz. Buna yönelik çalışanları destekleyeceğiz. Kendi iç kaynaklarımızı vereceğiz” dedi.
Uzun kuyruklara son
Hedefinin radyolojik görüntülemelerin günlerinin bir haftaya düşürülmesi olduğunu belirten Rektör Hacımüftüoğlu, dijital randevu sistemini de hayata geçireceklerini kaydederek, “Atatürk Üniversitesi’ndeki sorunları hem basın mensupları yazıyor hem de bizim kendi tespitlerimiz var. Kabul edilebilecek noktada değil bazı işler. Görüntülemenin 6 ay 1 yıl 2 yıla uzaması kabul edilebilecek bir şey değil. Ben hiç kabul etmem. Ben idealini söylüyorum. Bir haftadan sonrasına radyoloji bölümünde gün verilmemesi lazım. Burayla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ekonomik göstergelerle ilgili hastanede çok hızlı bir revizyon yaptık. Artan parayla 3 ultrason, 1 de bilgisayarlı tomografi satın aldık. Gün kaymalarının altında yatan biraz da maddi sebepler. Gelecek hafta içerisinde ultrasonları teslim alacağız. Bilgisayarlı tomografinin teslimi biraz daha sürebilir. Tüm tetkikler için benim hedefim sürenin 1 haftaya inmesi. Bu hedefe ulaşmak için de ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Hastaneyle ilgili gördüğümüz eksikliklerden bir tanesi çok büyük yoğunlukların olması. Bunları dijitale geçirmek istiyoruz. Büyük kalabalıkların artık oralarda çok fazla gözükmeyeceği, randevu saatlerinde geleceği bir sistem. Bunu da kısa sürede oturtacağız” diye konuştu.
İlaç üretecekler
Ülkenin olağanüstü bir durumda ilaç sıkıntısı yaşamaması için çalışmaları olduğunu da vurgulayan Rektör Hacımüftüoğlu, “Bizlerin bir hedefi de Atatürk Üniversitesi olarak ülkenin bir problemini çözebilir miyiz. Bir savaş durumunda ilaçların Türkiye’de olmaması, ilaç sıkıntısı çekilmesi. Atatürk Üniversitesinin en güçlü tarafı ilaç tarafı. Bu işi de ülkede bizden iyi kimse yapamaz. Bu noktada da gerekli destek ve yatırımları alacağız. Sağlık Bakanlığı ile iletişim halindeyiz. Bu işleri burada yapmak için gruplarımız belli. 9 grupla çalışacağız. 45 asistan ve öğretim üyesi bu işin içinde. İlk ilaç ismi de belli oldu” diye kaydetti.
‘Kaybettiklerimizi kazanmamız lazım’
Değerli öğretim üyelerinin üniversiteye geri dönmesi için de davette bulunan Rektör Hacımüftüoğlu, şöyle konuştu; “Erzurum’da çok değerli bir öğretim üyesi kitlesi var, 1600 civarına yakın. 300’e yakını hastanemizde. Bunları kaybetmememiz gerekiyor. Kaybettiklerimizin de bir kısmını geri kazanmamız lazım. Bunun üzerine kurulu bir sistemimiz var. Çok sayıda kişiye de davet gönderdik. Yetişmiş elemanın geri alınması bizim için çok değerli. Kaybedilmesi de Erzurum için çok büyük bir kayıp. Özellikle doğu üniversitelerinde bu var. Kaybedileni geri almak çok zor. O yüzden kaybetmemek üstüne de önemli çalışmalar yapmak istiyoruz.”
Erzurumspor kırmızı çizgimiz
Erzurumspor’un stat sorununa ilişkin de konuşan Rektör Hacımüftüoğlu, “Bir futbolsever, taraftar olarak Erzurumspor kırmızı çizgimizdir diyoruz. Ona yönelik olarak ne istiyorlarsa hemen karşılamaya çalışıyoruz. Statla ilgili sorun oldu. Hemen stadımızı verelim dedik. Kabul ederlerse vereceğiz. Üniversite stadını geçici olarak kullanmak istiyorlarsa biz bunu verdiğimizi söyledik. Şartlar uygunsa ona göre dizaynları da yaparız. Erzurumspor’a tüm imkanlarımızı vereceğiz” dedi.
Manolya Bulut-Pusula Gazetesi
HABER MERKEZİ