Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde gerçekleştirilen Tapu Mirası: 1923-1929 Yılları Arası Erzurum Tapu Portreleri’ adlı sergi Erzurum Müzesi’nde açıldı. Yoğun katılımın gerçekleştiği serginin açılışına Vali Mustafa Çiftçi, 9’uncu Kolordu Komutanı Tevfik Algan, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Vekili Mehmet Akarsu, Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı, ER-VAK Başkanı Erdal Güzel ve davetliler katıldı.
“Fotoğraflar, geçmişe dair pencere açıyor”
Öğr. Gör. Ayşe Özdemir, açılışta yaptığı konuşmada hazırlık sürecinden bahsederek serginin hikâyesini anlattı. Tapu kayıtlarında yer alan fotoğrafları kullanarak sergisini oluşturduğunu kaydeden Özdemir, “Bu fotoğraflar o dönemde yaşamış insanların yüzlerini, giyim tarzlarını, duruşlarını hatta ruh hallerini yansıtarak bizlere geçmişe dair somut bir pencere açıyor. Sergimizin gerçekleşmesinde bizlere her daim destek olan Rektörümüz Prof.Dr. Ömer Çomaklı başta olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum ” dedi.
"Üniversitemizin misyonunu yansıtan bir sergi"
Sanata ve kültürel faaliyetlere her zaman destek olduklarını kaydeden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ömer Çomaklı da, “Bugün üniversitemizin sanata, kültüre verdiği değeri sizlerle paylaşmaktan dolayı gurur duyuyorum. Üniversitemiz kurulduğu günden bu yana eğitim, araştırma ve topluma katkı alanlarında önemli bir misyon yüklenirken aynı zamanda sanatın, kültürün önemini her zaman vurgulamıştır. Sanatsal ve kültürel faaliyetler öğrencilerimizin ve personelimizin kişisel gelişimine katkı sağlamanın yanı sıra topluma ve çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmelerine de destek olmaktadır. Bu sergi üniversitemizin değerli misyonunun bir yansımasıdır ve sanatın gücünü vurgulamak adına önemli bir adımdır. Sergimizde emeği geçen hocamız Ayşe Özdemir, başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Sergide 50 eser yer aldı
Yaklaşık 50 eserin yer aldığı sergiyi gezen Vali Mustafa Çiftçi, kültür sanat faaliyetlerinin şehir için önemine değindi. Konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle devam eden Vali Çiftçi, “ ‘Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür’, bu tür etkinliklerin şehir hayatına hareket getirmesi açısından anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bugünkü çalışma ise 1923 ile 1929 yılları arasında tapu dairelerindeki kıyafetleri, portreleri ve dönemi anlatması açısından çok kıymetli bilgiler veriyor. Fotoğraflara baktığımızda o dönemin insanını, yaşam şeklini yansıttığını görüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından sergi gezildi.
Şeyma TAHİR
Keşke sanal ziyaret de olabilse