‘Erzurum Söz Sizde’ programında sektör temsilcileri ile bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ziraat odası temsilcilerinin talepleri doğrultusunda kentte sözleşmeli besicilik sisteminin başlatılacağının sözünü verdi. Uygulama devreye girdiğinde et ve süt kurumu besicilere alım garantisi verecek.
Manolya BULUT-PUSULA
‘Erzurum Söz Sizde’ programında sektör temsilcileri ile buluşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bölge genelinde birçok müjde açıkladı. Erzurum’da son 19 yılda 8 milyar lira tarımsal destek ve yatırımın yapıldığını belirten Pakdemirli, açıklanan projelerde Türkiye’deki en yüksek bütçeyi de Erzurum’a verdiklerini söyledi. Toplantının basına kapalı kısmında sektör temsilcilerinin taleplerini dinleyen Bakan Pakdemirli, kentte sözleşmeli besicilik sisteminin başlatılacağının sözünü verdi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade salonunda düzenlenen ’ “Erzurum Söz Sizde” toplantısında konuştu. Moderatörlüğünü AK Parti MKYK Üyesi ve Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban’ın yaptığı programa, Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Aslan payı Erzurum’a
Erzurum’da son 19 yılda 8 milyar lira tarımsal destek ve yatırımın olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, “Erzurum’a elimiz boş gelmek olmazdı. Müjdeleri açıklamak istiyorum. 2021 yılını Erzurum’da mera ıslahı yılı ilan ediyoruz. 500 bin dekar alanı ıslah edeceğiz. Meralarımıza 10 bin sıvat kazandıracağız, bin gölgelik ve hayvan yatak yeri yapacağız. Mor karaman koyunlarını soy kütüğü kapsamına aldık ve kayıtlı hayvanlara da 100 TL destek, bu işletmelerden koç teke alanlara da 500 TL destek vereceğiz. Erzurum’da 193 milyon liralık suni tohumlama projesini başlattık. Erzurum’la birlikte 29 il yararlanacak, 2021 yılında toplam 65 milyon TL bütçe kullanacağız. Proje sonunda hedefimiz 1.2 milyon baş buzağı yüksek kaliteli, ekonomiye de 8.5 milyar lira katkısı olacak bir proje. Bir karış toprağı dahi boş bırakmayacağız. Erzurum’da toplam 8 milyon TL bütçeli 8 yeni üretim projesi başlatıyoruz. Türkiye’deki en yüksek bütçeyi de Erzurum’a verdik” dedi.
İşte o projeler;
** Atıl arazilere sertifikalı buğday atalım
** Boş araziler yazlık buğdayla yeşerecek
** Erzurum’un kurak arazileri bakliyatla yeşerecek
** İspir Hınıs fasulyesinden yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması
** Sarımsak üretiminin yaygınlaştırılması
** Sebze üretimini geliştirme ve yaygınlaştırma
** Yem bitkileri yetiştiriciliğini yaygınlaştırma
** Mera ıslah ve amenajman projeleri
125 milyon EURO sizi bekliyor
Proje taleplerini beklediklerini belirten Bakan Pakdemirli, “Modern sulama sistemleri yatırımlarına 2021-25 döneminde yüzde 50 hibe vereceğiz. Proje kabullerini de 1 Mart itibari ile başlattık. 125 milyon Euro sizi bekliyor. Ne kadar proje getirirseniz bundan daha çok pay alırsınız. Erzurum bu işten daha çok faydalansın. Yeni bir il müdürlüğü binası yapacağız. Paramız varsa mümkün mertebe çiftçiye ayırma taraftarıyım ama burada bina gerekliliği var” diye konuştu. .
Erzurum’un orman varlığı
Kentin orman varlığının az olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, “Erzurum’un orman varlığı yüzde 10, bu oran az. Bu yıl ormancılıkta 16 milyon yatırım yapacağız. 30 bin dekar arazide 2 milyon fidanı toprakla buluşturacağız. 15 bin akasya ve lavanta türlerinde fidan dikerek Oltu bal ormanını kuracağız. 72 mahalle köyde orman kadastro çalışmasını bitiriyoruz. Abdurrahmangazi Şehir Ormanı’nda entegre eko turizm projesine başlıyoruz. 500 hektarı Palandöken’de olmak üzere 3 bin 500 hektar alanda ağaçlandırma yapacağız. Aşkale, Olur, İspir ve Tortum ilçelerinde toplam 100 hektar alanda 4 bal ormanı yapacağız. Tortum Gölü sulak alanında toplam 9 milyon tl yatırımla peyzaj çalışması yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
1,5 milyar liralık müjde
Bakan Pakdemerli, “Toplamda 1,5 milyar liralık müjdemiz var. Saydıklarım dışında talepleriniz varsa da buradayız. Hınıs Başköy Barajı temelden yüksekliği 101 metre, 205 bin dekar arazinin sulanması tamamlanmak üzere. Sakalıkesik ovası sulama projesi, 15 bin dekar arazi sulanması 2021 yılında hazır hale getiriyoruz” dedi.
İnşaat çalışmalarına başlama projeleri
İnşaat çalışmalarına başlama projeleri anlatan Bakan Pakdemirli, “Pasinler Çiçekli, Çöğender ve Tepecik köyleri taşkın koruma projesi. Pazaryolu sulaması maliyeti 11 milyon TL, 7 bin dekar üzerinde arazi sulanacak. Tortum Konak göleti sulaması, 570 dekar araziyi sulayacak. Pasinler Otlukkapı gölet tamamlama, maliyeti 12 milyon TL, bin dekar araziyi sulayacak. Tortum Taşbaşı Mahallesi taşkın koruma projesi, maliyeti 5.1 milyon TL. İspir Maden Köprübaşı göleti maliyeti 10 milyon tl, 4 bin dekar üzerinde arazi sulama. Narman Şehitlik Barajı tamamlanmaktan çok uzak ama sulamasını başlatalım ki tarımsal sulama başlasın. Aşağı yukarı 50 bin dekara yakın alanı sulayacak baraj tamamlandığında. Ama biz baraj bitmeden aynı paralelde sulamasına başlayalım. 15 bin dekar araziyi sulamaya açalım barajla beraber de tamamını acarız diye hesap yaptık” diye kaydetti.
Avrupa’da lideriz
Gıda arzı ile ilgili hiçbir sıkıntı olmadığını dile getiren Bakan Pakdemirli, “Buğday unu ihracatında dünyada birinci sıradayız. Makarna ihracatında dünyada ikinci sıradayız. Tarımsal hasılada Avrupa’da lider dünyada ilk on ülke içerisindeyiz. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle tarımsal desteklerimizi artırdık. Üretici dostu alım politikaları ile çiftçimizin her zaman yanındayız. Üreticiyi koruyoruz, tüketiciyi koruyoruz” ifadelerini kullandı.
Taşkesenlioğlu Bakan Pakdemirli’ye teşekkür etti
AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban ise Tarım Bakanı Berkir Pakdemir’liye bölgeye olan duyarlılığı nedeni ile teşekkür etti. Taşkesenlioğlu Ban, “ Programın ana amacı sektörün sıkıntılarını masaya yatırmak, dinlemek, karşılıklı istişarelerde bulunmak. Ben bu anlamda üç tam gününü şehrimize ayırarak, şehrin bütün sorunları ile hemhal olan, iki gündür de bürokratlarıyla oturup çözüm bulma noktasında gayreti olan sayın bakanıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.
Çiftçilerin taleplerini dinledi
Toplantının basına kapalı kısmında sektör temsilcilerinin taleplerini dinleyen Bakan Pakdemirli, üretim projelerinin yanı sıra çiftçilerin taleplerine de karşılık verdi.
Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, “Sözleşmeli besicilik sisteminin uygulanmasını talep ettik. Hayvanımızı genç yaşta batıya satmak yerine yetiştirip et ve süt kurumunda kestirmek istiyoruz. Bunun için de alım garantisi verilmesini istedik. Bakan Bey de olumlu karşılayarak, sözünü verdi. Sistemin hayata geçirilmesi için kurumla sözleşme yapılacak” dedi.
Aşılama yapılacak
Başkan Yıldırım, “Özellikle bahar aylarında mera zehirlenmesinden kaynaklı hayvan ölümleri artıyor. Pastörelloz dediğimiz hastalıktan da hayvan ölümleri gerçekleşiyor. Hayvancılıkta aşılama önemli. Besici bunu her zaman yaptıramayabiliyor. Devletin belli periyotlarla aşılama yapmasını istedik ve bunu da kabul ettiler” diye konuştu.
Karşılığını üreterek vereceğiz
Bakanlığın toplantısının karşılığını üreterek vereceklerini kaydeden Yıldırım, “Bakan Beyin bürokratlarıyla çiftçilerin karşısına geçmesi, bizi çok memnun etti. Bize ayırdığı bu zaman devletin çiftçiye verdiği önemi gösterir. Çiftçinin derdiyle dertlenmesini çok önemsiyoruz. Biz de üstümüze düşeni yapacağız. Üretmemiz, fayda sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Süt konseyi hazırlığı
Pakdemirli, toplantının ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesince yaptırılan Canlı Hayvan Borsasını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteğiyle yapılan süt ve süt ürünleri tesisinde incelemelerde bulunan Pakdemirli, Türkiye'de yüksek kaliteli sütün fiyatlandırılma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ulusal Süt Konseyiyle ortak çalışma yürütüldüğünü belirten Pakdemirli, daha iyi kalitedeki sütün daha yüksek fiyatlandırılması konusunda genel bir çalışmaları bulunduğunu dile getirerek, “ Bakanlık olarak sütü sınıflandırmamız doğru olur diye düşünüyorum. Her gıda ürününde kaliteyi önemsediğimiz gibi sütte de bunu önemsiyoruz. TKDK tarafından desteklenen bir tesisteyiz, civil peynir üretiliyor. Hemen arkamda lor kazanları var. Burada günlük 30 ton üretim yapılması söz konusu. Son derece modern ve hijyen bir tesis. Önemli olan buraya girecek ve çıkacak ürünlerin üst kalitede olmasını sağlamak" dedi.
Manolya BULUT-PUSULA
‘Erzurum Söz Sizde’ programında sektör temsilcileri ile buluşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bölge genelinde birçok müjde açıkladı. Erzurum’da son 19 yılda 8 milyar lira tarımsal destek ve yatırımın yapıldığını belirten Pakdemirli, açıklanan projelerde Türkiye’deki en yüksek bütçeyi de Erzurum’a verdiklerini söyledi. Toplantının basına kapalı kısmında sektör temsilcilerinin taleplerini dinleyen Bakan Pakdemirli, kentte sözleşmeli besicilik sisteminin başlatılacağının sözünü verdi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade salonunda düzenlenen ’ “Erzurum Söz Sizde” toplantısında konuştu. Moderatörlüğünü AK Parti MKYK Üyesi ve Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban’ın yaptığı programa, Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Aslan payı Erzurum’a
Erzurum’da son 19 yılda 8 milyar lira tarımsal destek ve yatırımın olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, “Erzurum’a elimiz boş gelmek olmazdı. Müjdeleri açıklamak istiyorum. 2021 yılını Erzurum’da mera ıslahı yılı ilan ediyoruz. 500 bin dekar alanı ıslah edeceğiz. Meralarımıza 10 bin sıvat kazandıracağız, bin gölgelik ve hayvan yatak yeri yapacağız. Mor karaman koyunlarını soy kütüğü kapsamına aldık ve kayıtlı hayvanlara da 100 TL destek, bu işletmelerden koç teke alanlara da 500 TL destek vereceğiz. Erzurum’da 193 milyon liralık suni tohumlama projesini başlattık. Erzurum’la birlikte 29 il yararlanacak, 2021 yılında toplam 65 milyon TL bütçe kullanacağız. Proje sonunda hedefimiz 1.2 milyon baş buzağı yüksek kaliteli, ekonomiye de 8.5 milyar lira katkısı olacak bir proje. Bir karış toprağı dahi boş bırakmayacağız. Erzurum’da toplam 8 milyon TL bütçeli 8 yeni üretim projesi başlatıyoruz. Türkiye’deki en yüksek bütçeyi de Erzurum’a verdik” dedi.
İşte o projeler;
** Atıl arazilere sertifikalı buğday atalım
** Boş araziler yazlık buğdayla yeşerecek
** Erzurum’un kurak arazileri bakliyatla yeşerecek
** İspir Hınıs fasulyesinden yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması
** Sarımsak üretiminin yaygınlaştırılması
** Sebze üretimini geliştirme ve yaygınlaştırma
** Yem bitkileri yetiştiriciliğini yaygınlaştırma
** Mera ıslah ve amenajman projeleri
125 milyon EURO sizi bekliyor
Proje taleplerini beklediklerini belirten Bakan Pakdemirli, “Modern sulama sistemleri yatırımlarına 2021-25 döneminde yüzde 50 hibe vereceğiz. Proje kabullerini de 1 Mart itibari ile başlattık. 125 milyon Euro sizi bekliyor. Ne kadar proje getirirseniz bundan daha çok pay alırsınız. Erzurum bu işten daha çok faydalansın. Yeni bir il müdürlüğü binası yapacağız. Paramız varsa mümkün mertebe çiftçiye ayırma taraftarıyım ama burada bina gerekliliği var” diye konuştu. .
Erzurum’un orman varlığı
Kentin orman varlığının az olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, “Erzurum’un orman varlığı yüzde 10, bu oran az. Bu yıl ormancılıkta 16 milyon yatırım yapacağız. 30 bin dekar arazide 2 milyon fidanı toprakla buluşturacağız. 15 bin akasya ve lavanta türlerinde fidan dikerek Oltu bal ormanını kuracağız. 72 mahalle köyde orman kadastro çalışmasını bitiriyoruz. Abdurrahmangazi Şehir Ormanı’nda entegre eko turizm projesine başlıyoruz. 500 hektarı Palandöken’de olmak üzere 3 bin 500 hektar alanda ağaçlandırma yapacağız. Aşkale, Olur, İspir ve Tortum ilçelerinde toplam 100 hektar alanda 4 bal ormanı yapacağız. Tortum Gölü sulak alanında toplam 9 milyon tl yatırımla peyzaj çalışması yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
1,5 milyar liralık müjde
Bakan Pakdemerli, “Toplamda 1,5 milyar liralık müjdemiz var. Saydıklarım dışında talepleriniz varsa da buradayız. Hınıs Başköy Barajı temelden yüksekliği 101 metre, 205 bin dekar arazinin sulanması tamamlanmak üzere. Sakalıkesik ovası sulama projesi, 15 bin dekar arazi sulanması 2021 yılında hazır hale getiriyoruz” dedi.
İnşaat çalışmalarına başlama projeleri
İnşaat çalışmalarına başlama projeleri anlatan Bakan Pakdemirli, “Pasinler Çiçekli, Çöğender ve Tepecik köyleri taşkın koruma projesi. Pazaryolu sulaması maliyeti 11 milyon TL, 7 bin dekar üzerinde arazi sulanacak. Tortum Konak göleti sulaması, 570 dekar araziyi sulayacak. Pasinler Otlukkapı gölet tamamlama, maliyeti 12 milyon TL, bin dekar araziyi sulayacak. Tortum Taşbaşı Mahallesi taşkın koruma projesi, maliyeti 5.1 milyon TL. İspir Maden Köprübaşı göleti maliyeti 10 milyon tl, 4 bin dekar üzerinde arazi sulama. Narman Şehitlik Barajı tamamlanmaktan çok uzak ama sulamasını başlatalım ki tarımsal sulama başlasın. Aşağı yukarı 50 bin dekara yakın alanı sulayacak baraj tamamlandığında. Ama biz baraj bitmeden aynı paralelde sulamasına başlayalım. 15 bin dekar araziyi sulamaya açalım barajla beraber de tamamını acarız diye hesap yaptık” diye kaydetti.
Avrupa’da lideriz
Gıda arzı ile ilgili hiçbir sıkıntı olmadığını dile getiren Bakan Pakdemirli, “Buğday unu ihracatında dünyada birinci sıradayız. Makarna ihracatında dünyada ikinci sıradayız. Tarımsal hasılada Avrupa’da lider dünyada ilk on ülke içerisindeyiz. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle tarımsal desteklerimizi artırdık. Üretici dostu alım politikaları ile çiftçimizin her zaman yanındayız. Üreticiyi koruyoruz, tüketiciyi koruyoruz” ifadelerini kullandı.
Taşkesenlioğlu Bakan Pakdemirli’ye teşekkür etti
AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban ise Tarım Bakanı Berkir Pakdemir’liye bölgeye olan duyarlılığı nedeni ile teşekkür etti. Taşkesenlioğlu Ban, “ Programın ana amacı sektörün sıkıntılarını masaya yatırmak, dinlemek, karşılıklı istişarelerde bulunmak. Ben bu anlamda üç tam gününü şehrimize ayırarak, şehrin bütün sorunları ile hemhal olan, iki gündür de bürokratlarıyla oturup çözüm bulma noktasında gayreti olan sayın bakanıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.
Çiftçilerin taleplerini dinledi
Toplantının basına kapalı kısmında sektör temsilcilerinin taleplerini dinleyen Bakan Pakdemirli, üretim projelerinin yanı sıra çiftçilerin taleplerine de karşılık verdi.
Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, “Sözleşmeli besicilik sisteminin uygulanmasını talep ettik. Hayvanımızı genç yaşta batıya satmak yerine yetiştirip et ve süt kurumunda kestirmek istiyoruz. Bunun için de alım garantisi verilmesini istedik. Bakan Bey de olumlu karşılayarak, sözünü verdi. Sistemin hayata geçirilmesi için kurumla sözleşme yapılacak” dedi.
Aşılama yapılacak
Başkan Yıldırım, “Özellikle bahar aylarında mera zehirlenmesinden kaynaklı hayvan ölümleri artıyor. Pastörelloz dediğimiz hastalıktan da hayvan ölümleri gerçekleşiyor. Hayvancılıkta aşılama önemli. Besici bunu her zaman yaptıramayabiliyor. Devletin belli periyotlarla aşılama yapmasını istedik ve bunu da kabul ettiler” diye konuştu.
Karşılığını üreterek vereceğiz
Bakanlığın toplantısının karşılığını üreterek vereceklerini kaydeden Yıldırım, “Bakan Beyin bürokratlarıyla çiftçilerin karşısına geçmesi, bizi çok memnun etti. Bize ayırdığı bu zaman devletin çiftçiye verdiği önemi gösterir. Çiftçinin derdiyle dertlenmesini çok önemsiyoruz. Biz de üstümüze düşeni yapacağız. Üretmemiz, fayda sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Süt konseyi hazırlığı
Pakdemirli, toplantının ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesince yaptırılan Canlı Hayvan Borsasını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteğiyle yapılan süt ve süt ürünleri tesisinde incelemelerde bulunan Pakdemirli, Türkiye'de yüksek kaliteli sütün fiyatlandırılma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ulusal Süt Konseyiyle ortak çalışma yürütüldüğünü belirten Pakdemirli, daha iyi kalitedeki sütün daha yüksek fiyatlandırılması konusunda genel bir çalışmaları bulunduğunu dile getirerek, “ Bakanlık olarak sütü sınıflandırmamız doğru olur diye düşünüyorum. Her gıda ürününde kaliteyi önemsediğimiz gibi sütte de bunu önemsiyoruz. TKDK tarafından desteklenen bir tesisteyiz, civil peynir üretiliyor. Hemen arkamda lor kazanları var. Burada günlük 30 ton üretim yapılması söz konusu. Son derece modern ve hijyen bir tesis. Önemli olan buraya girecek ve çıkacak ürünlerin üst kalitede olmasını sağlamak" dedi.