HABER MERKEZİ
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı. AK PARTİ İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, Genel Kurul'un gündeminde Ar-Ge tasarısının olduğunu belirterek, tasarıda Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında dünyanın çekim merkezlerinden biri olmasına ilişkin düzenleyici hükümlerin yer aldığına işaret etti. Tasarının önemi nedeniyle bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini belirten Kubat, Genel Kurul'un çalışma sürelerinin buna göre düzenlenmesini talep ettiklerini bildirdi.
TBMM Genel Kurulunda, araştırma ve geliştirmenin yanı sıra tasarımı da teşvik kapsamına alan tasarının birinci bölümü kabul edildi.
Temel kanun olarak ele alınan Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın ilk bölümü, 1 ila 14. maddeleri kapsıyor.
Kabul edilen bu maddelere göre, Araştırma Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamına, tasarım merkezlerinde çalışan tasarım personeli de dahil ediliyor.
Çalışan personelin niteliğini artırmak amacıyla doktora, yüksek lisans ve lisans mezunları için farklı oranlarda gelir vergisi istisnası getiriliyor. Bunun yanında temel bilimler alanları mezunlarının istihdamı de teşvik ediliyor.
Yükseköğretim öğrencilerine verilen burs, kredi ve her türlü nakdi yardımlara ilişkin ödemeler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yapılacak.
Yükseköğretim Kanunu'nda, "doktora sonrası araştırma" tanımı yapılıyor. Doktora sonrası araştırma, "Doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitimi sonrasındaki 7 yıl içerisinde bir yükseköğretim kurumunda azami 3 yıl süreyle gerçekleştirilen araştırma yoluyla deneyim kazanımı" olarak tanımlanıyor.
Ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen bilimsel yarışmalarda ilk 3'e giren öğrencilere ilgili dallardaki lisans programlarına yerleştirilmelerinde, ek puan uygulanarak bilim alanında başarılı öğrenciler teşvik ediliyor.
Araştırma, geliştirme, tasarım ve yenilik projeleri ile üniversite-sanayi işbirliği faaliyetleri sonucu elde edilen gelirler, döner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanacak. Bu gelirlerden herhangi bir kesinti yapılmayacak. Bu kapsamda görev yapan öğretim elemanına ödenecek gelirin yüzde 85'i, vergi kesintisi olmadan, ilgili öğretim elemanına ödenecek. Bu kapsamda değerlendirilecek proje ve faaliyetlere, öğretim elemanının müracaatı doğrultusunda, üniversite yönetim kurulunun izni ile karar verilecek.
Aynı sektör grubunda ve bu sektör grubuna dahil alt sektörlerde faaliyet gösteren girişimcilerin yer aldığı tematik teknoloji geliştirme bölgeleri olarak "İhtisas teknoloji geliştirme bölgeleri" oluşturuluyor. Bu bölgedeki girişimcilerin Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamındaki teslim ve hizmetleri, KDV'den istisna olacak.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığınca (KOSGEB) desteklenen araştırma ve geliştirme, tasarım ve yenilik faaliyetlerine ilişkin görevlendirilen öğretim elemanları ile kamu görevlileri ve hizmetinden yararlanılacak diğer kişiler için yapılacak harcamalar, KOSGEB bütçesinden gerçekleştirecek.
Teknoloji geliştirme bölgesiyle ilgili başvurular kurucu heyetin yanı sıra yönetici şirket tarafından da yapılacak.
Oluşturulacak değerlendirme kurulu, başvuruları değerlendirecek. Kurulda, Bakanlık Bilim ve Teknoloji Genel Müdürünün başkanlığında, Maliye, Çevre ve Şehircilik ile Kalkınma bakanlıkları, YÖK, TÜBİTAK, TOBB, KOSGEB ve teknoloji konusunda faaliyet gösteren bir özel kuruluştan birer temsilci yer alacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, gerekli görmesi halinde teknoloji geliştirme bölgelerindeki kira üst limitlerini belirleyebilecek.
Yönetici şirket, AR-GE veya tasarım projelerini değerlendirecek, projesi uygun görülen girişimcilere yönetmelikle belirlenecek usul ve esaslara göre bölge içerisinde yer tahsis edecek.
Bölge kuruluş kararının Resmi Gazete'de yayımı tarihinden itibaren; yönetici şirketin kuruluşu bir yıl içerisinde sonuçlandırılacak ve bölge en fazla 3 yıl içerisinde faaliyete geçirilecek.
Yönetici şirketin, üçer aylık dönemler halinde kendisine ve bölgede bulunan girişimcilerin faaliyetlerine ilişkin verileri Bakanlığa gönderme yükümlülüğündeki süre kaldırılıyor.
Teknoloji geliştirme bölgelerinde, yabancı uyruklu AR-GE personelinin yanı sıra tasarım personeli de yer alacak.
Tasarıyla, tasarım faaliyetinin destek kapsamına alınması amacıyla, "tasarım" ibaresi ilgili kanunun fıkrasına ekleniyor.
Yönetici şirket, damga vergisi ve harçlara ek olarak emlak vergisinden de muaf tutulacak.
Yeni oluşturulan ihtisas teknoloji geliştirme bölgeleri de teknoloji geliştirme bölgeleri gibi destek, teşvik, muafiyet ve istisnalardan yararlanacak.
AR-GE projelerinin daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle tamamlanarak ticarileşmeye hazır hale gelmesi için proje kapsamında yurt dışından yapılacak alımlar gümrük vergisi, her türlü fon, damga vergisi ve harçtan müstesna tutulacak.
Yazılım ve AR-GE faaliyetlerinde olduğu gibi, ülke açısından stratejik önemi haiz olan tasarım faaliyetlerinden elde edilen kazançlar da 31 Aralık 2023'e kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak.
İhtisas teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan tasarım personelinin görevleri ile ilgili ücretleri de 31 Aralık 2023'e kadar her türlü vergiden istisna tutulacak.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, asgari ücrette artışın işverene getirdiği yükle ilgili, "Bir yük varsa bunun bölüşülmesi esastır. Oluşan yükün hakkaniyetle bölüşülmesi noktasında hükümetimiz elinden gelen gayreti göstermiştir" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, AR-GE'nin yanı sıra tasarımı da teşvik kapsamına alan Araştırma Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın ikinci bölümünün görüşmelerine geçildi. Işık, bölümün tümü üzerindeki görüşmelerin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Asgari ücretteki artışın işverene getirdiği yükle ilgili soru üzerine, "Bir yük varsa bunun bölüşülmesi esastır. Oluşan yükün hakkaniyetle bölüşülmesi noktasında hükümetimiz elinden gelen gayreti göstermiştir. Türkiye'nin bütçe dengelerine özellikle çok dikkat etmesi gerekiyor. Bütçe açığına ve kamunun borçlanması noktasında dikkatli olması gerekiyor. Bu noktada yıllık 10 milyar liranın üzerinde bir yükü işverenin sırtından hükümet almıştır ama bir 10 milyar liralık yükü de işverenin taşıması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Işık, bir başka soruyu yanıtlarken de "PYD'nin terör örgütü olduğu açıktır. PYD'nin Ankara'ya çağrıldığına yönelik benim herhangi bir bilgim yok" dedi.
Kapatılan belde belediyelerinin yeniden açılıp açılmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken de Işık, şunları kaydetti:
"Kapatılan belde belediyelerinin yeniden açılmasıyla ilgili herhangi bir çalışmamız yok. Bunu Türkiye'nin hayrı için yaptık. Kamu kaynağı milletin kaynağıdır. Bunların çarçur edilmemesi, doğru kullanılması bu noktada da kamunun her açıdan verimli ve etkin çalışması için alınan bir karardı. Kocaeli'nde 45 belediye vardı, bunların 36 tanesi belde belediyesiydi. Şu anda büyükşehir dahil 13 belediye var. En küçük belediyemiz 45 bin nüfuslu. Ve hakikikaten belediyelerin hizmet üretme kapasitesi son derece yükseldi. Artık belediyelerin bütün ödeneği belediye başkanının maaşı, özel kalemi ve arabasının yakıtına gitmiyor. Küçük ölçekli belediyelerde maalesef belediyelerin hizmet üretme imkanı yok. Nüfus başına para gönderildiği için o paraların hizmete dönmesi mümkün değil. Sabit masrafların yüksek olması bu açıdan böyle bir kararı Türkiye açısından zorunlu hale getirmiştir. Ve hükümet bu kararı, siyaseten bir bedel ödemek pahasına da olsa aldı. şu anda da eminim ki pek çok kapatılan belediyelerin harcırahı o belediyelerde yaşayanlara hizmet olarak gidiyor."
Görüşmelerde, ikinci bölümün ilk maddesi olan 15. maddenin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşime ara verdi.
Aradan sonra, Genel Kurul'un yarın toplanmaması, çalışmalara salı günü devam edilmesine ilişkin Danışma Kurulu kararı oylandı. Kararın kabul edilmesinin ardından Aydın, 16 Şubat Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birlemişi kapattı.