Erzurum’da kitap ve antika eşya tutkunlarının bir araya geldiği İnşirah Sahaf Evi’nde yılın ilk ‘kitap mezatı’ düzenlendi. Koleksiyonculuk ve antikacılıkla ilgilenenlerin vazgeçilmez adreslerinden biri haline gelen mezatlara her geçen gün ilgi artarken yıllardır süregelen bu gelenek ise Erzurum’da Nizamettin Korucu ile ayakta kalıyor.
Uzun yıllardır sahaflık yapan Korucu, yeni neslin bilmediği, eskilerin ise hasretle yad ettiği bu önemli geleneği İnşirah Sahaf Evi’nde sürdürüyor. Kimi zaman kıymetli objelerin, kitapların açık artırma yoluyla sahiplerini bulduğu bu heyecanlı mezatlar, meraklılarına zamandan ve mekândan bağımsız anlar yaşatıyor.
Mezatlarda pey usulü
Katılımcıların tozlu rafların arasında gezintiye çıktığı mezatlarda, bazen Osmanlı döneminden günümüze uzanan nostaljik eşyalar, bazen de kıymetli bir el yazması gelenlerin beğenisine sunuluyor. Açık artırma usulüyle yapılan satışlarda ortaya konulan eserin değerine göre bir miktar belirleniyor ve katılımcıların pey(teklif)vererek belirlediği fiyatlarda en yüksek peyi veren o eşyanında yeni sahibi oluyor.
Zweig için kıyasıya rekabet
Özellikle tarih ve edebiyat okuyan gençlerin ilgiyle takip ettiği mezatta Şark İslam Klasiklerinden Sadi’nin ‘Bostan’, Stefan Zweıg’ın ‘Merhamet’ eseri büyük ilgi gördü. Birçok kartpostal, pul ve kitabın satıldığı açık artırmanın en pahalısı ise Burhan Arpad çevirili ‘Merhamet’ kitabı oldu. Ünlü yazar Stefan Zweig’a ait olan eser için kıyasıya bir rekabete giren katılımcılardan Esra Eyüpoğlu, mezatın galibi oldu.
“Eski kitap kokusu cazip geliyor”
Önemli bir eseri kütüphanesine katmaktan duyduğu mutluluğu kaydeden Eyüpoğlu, “Sık sık yapılan mezatlara gelmeye çalışıyorum. Nostaljiyi, eskiyi çok seviyorum. Eski kitap kokusun bana hep cazip gelmiştir. Bulamadığım, denk gelmediğim, hiç karşılaşamayacağım şeylerle karşılaşabilmek adına mezatlara katılıyorum" şeklinde konuştu.
Her hafta mezat meraklılarını sahafında bir araya getirdiğini ifade eden Nizamettin Korucu, duyduğu memnuniyeti ise şöyle ifade etti: “Yıllardır sahaflık yapıyorum belli aralıklarda da mezat programları düzenliyoruz. Batıda bu tarz organizasyonlar çok fazla fakat şehrimizde bu tür etkinlikler maalesef yok. Bizlerde her hafta belirlediğimiz eşyalar, kitaplar ve değişik objelerle bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Meraklıları çok fazla ve duyan buraya gelip bizlerin arasına katılıyor”
Online mezatlar revaçta
Pandemiyle beraber mezatların bir ayağınında internet üzerinden yapıldığını kaydeden Korucu, “Yüz yüze yapılan mezatların yanında artık bir de online mezat furyası başladı. Bu sayede elinizdeki ürün her neyse sadece orada bulunanlara değil başka şehirlerde hatta ülkelerdeki insanlara da ulaşıyor. Böylece geniş bir kitleye hitap edebiliyorsunuz. Bizde bazen burada yaptığımız mezatlarda Instagram üzerinden canlı yayınlar yaparak bizi takip eden insanlara da ulaşıyoruz” dedi.
En küçük katılımcı: ‘Minik’
Haftanın belli günlerinde yapacakları mezatı sosyal medya üzerinden duyurduğunu ifade eden Korucu, “O hafta belirlediğimiz ve katılımcıların daha yoğun olacağını düşündüğümüz bir günü seçerek, duyuru yapıyoruz. Ardından kitap ve nostalji meraklıları ile bir araya geliyoruz. Üniversitelerin açılmasıyla Erzurum halkının yanısıra öğrencilerde yoğun bir şekilde geliyor. Misafirlerimize ek olarak ise bir de tatlı katılımcımız var. ‘Minik’ sahafın müdavimlerinden biri her mezatta mutlaka bulunur ve meraklı gözlerle o hafta gelenleri süzer. Artık sürekli gelenler onu tanıyor” diye konuştu.
Şeyma TAHİR